Neoprenhandskar och vantar

Neoprenhandskar och vantar för vattensport

Alla har olika köldkänslighet så hur tjock handske man behöver är individuellt.  Det finns personer som kan ha en tunn 2mm hanske i 2 gradig värme utan att frysa. Vissa behöver däremot en välgjord och tät 5mm handske i samma förhållanden. Vi rekommenderar du håller dig så varm som möjligt innan du vattensportar så klarar du dig med så tunna vantar som möjligt. Ha exempelvis vanliga hanskar på dig när du fixar på land. Ett annat tips är att ta med en termos med varmt vatten och fylla på med varmvatten i handskarna om du blivit kall.

Orsaken att vissa handskar fungerar dåligt för exempelvis vindsurfing är att greppdiametern blir så stor så man lätt får kramp i underarmarna. Välj därför så tunn bom som möjligt om du skall vindsurfa med handskar på vintern. Detta är inte lika känsligt för kitesurfing då man har mycket lägre bomtryck.

Här är lite tumregler för hur tjockt material i greppet man klarar innan man får kramp.

7mm
 
Vågsurf: OK för de flesta.
Kite, Vindsurf, SUP, Skoter: Nej för tjock.
 
5mm
Vågsurf: OK
Vindsurf: Nej för tjock
 
3mm oböjd 
Vågsurf: OK
Kite, SUP, Skoter: OK för de flesta
Vindsurf: Klarar nån enstaka procent av utövarna
 
3 eller 2 mm förböjd 
Vågsurf: OK
Kite, SUP, Skoter: OK för de flesta
Vindsurf: Klarar majoriteten av utövarna
Denna tycker vi också kvalar in i denna kategori då den är flexig men inte lika tät/varm som de ovan: https://www.surfspot.se/ascan-themoglove-3-2mm.html
 
2-3,5 mm utsida och 1 mm specialmaterial insida
Vågsurf, Kite, SUP, Skoter: OK 
Vindsurf: Klarar de flesta
 
Öppen handflata
Vågsurf, Kite, SUP, Skoter, Vindsurf. Klarar alla eftersom det är i stort sätt som att inte ha handske greppmässigt, men också kallast.
 
OBS det finns andra parametrar än din fysik och hansken som påverkar hur snabbt du får kramp. Bra vätskebalans, utvilad mm kan förbättra förutsättningarna.

 

Har du frågor eller funderingar så tveka inte att maila oss på info@surfspot.se.

 

Guide till handskar för vattensport