Vattenskidor: Köp vattenskidor & kneeboards online | Surfspot

Vattenskidor & kneeboards

Det finns inte mycket som klår en dag med strålande sol och en fartfylld tur på vattenskidor! Här hittar du allt du behöver för att få ut det mesta av din vattenskidåkning. Vi har flera alternativ från kända märken som Obrien, Liquid Force och Base Water Sport. Köp ett kit med de viktigaste komponenterna eller handplocka dina egna favoriter. 

Vilka vattenskidor ska man köpa? 

Vattenskidor skiljer sig lite från skidor som du använder i en snötäckt backe. De är lite bredare i formen, vilket hjälper till att hålla dig ovanpå vattnet. Om du har möjlighet kan du försöka välja en bredd som är anpassad efter din nivå. De lite bredare varianterna är lättare att lära sig på, men kan bli lite klumpiga om du vill börja hoppa och göra tricks. 

När du ska köpa vattenskidor är det bra att fundera på hur du vill använda dem. Man brukar dela upp vattenskidor i slalomskidor och comboskidor. Slalomskidor lämpar sig för dig som är erfaren och vill kunna göra sköna djupa svängar en skida. Dessa säljs nämligen enskilt, eftersom du bara använder en skida inom denna gren. 

För dig som vill variera stilen lite mellan slalom, hopp och tricks, är comboskidor det bästa alternativet. Det är även att rekommendera om du är nybörjare, eftersom de fungerar bra om du vill utforska vilken stil som passar just dig bäst. En del comboskidor har en extra binding på en av skidorna, så att du enkelt kan använda dem även för slalom.

Välj rätt storlek

Det finns några faktorer man bör räkna in när man ska välja rätt vattenskidor. Beroende på hur mycket du väger, rekommenderas olika längd. Även planerad hastighet spelar in för vilken skida du ska välja. Hör gärna av dig till oss så hjälper vi dig plocka ut ett par vattenskidor som passar, oavsett om du är nybörjare eller har lång erfarenhet!

Vattenskidor för vuxna

Generellt sätt kan du utgå från dessa samband:  

30 – 55 kg brukar trivas bra med en längd på 58–63″

55 – 73 kg brukar trivas bra med en längd på 64–67″

73 kg eller mer brukar trivas bra med en längd på 68’’ och uppåt 

Vattenskidor för barn

När du väljer vattenskidor för barn är den viktigaste faktorn vikten. Utgå från dessa samband: 

En vikt på under 30 kg brukar trivas bra med en längd på 54–58″

En vikt på 30 – 55 kg brukar trivas bra med en längd på 58–63″ 

Vattenskidor eller kneeboard? 

Om du är nybörjare och känner att du vill ta dig upp vattenskidorna steg för steg, kan du testa kneeboard först. Den passar även nybörjare väldigt bra då den är ännu lättare lära sig än vattenskidor eller wakeboards. 

Vad behöver man för att åka vattenskidor? 

För att få en så säker och rolig upplevelse som möjligt är det viktigt att du har rätt utrustning. Förutom själva vattenskidorna behöver du exempelvis en flytväst och en lina. Här är en liten checklist på vad som kan vara bra att ha: 

Vattenskidor 

Den viktigaste komponenten när du ska åka vattenskidor. Välj slalom- eller comboskidor beroende på hur du vill åka. 

Lina 

Om du ska köra efter egen båt, behöver du en lina. Det bästa är att använda en lina som är speciellt anpassad för att åka vattenskidor. Den bör vara något elastiskt för att skydda axlar och armar. Wakeboardlinor i dyrare prisklass skall vara oelastiska då det är bättre vid hopp så dessa är inte optimala för vattenskidor. 

Flytväst

Ett tillbehör som är nästan lika viktigt som själva skidorna! Välj en flytväst som är anpassad efter just dig. 

Våtdräkt

En våtdräkt håller dig varm och torr i vattnet. Våra svenska vatten kan vara rätt kyliga även under sommarmånaderna. En våtdräkt brukar därför vara en värd investering oavsett vilket tid på året du planerar att åka.  

Bindningar

De flesta vattenskidor kommer med bindningar när du köper dem, men de dyraste modellerna kan du ibland behöva köpa till ett par om det inte ingår. 

Hjälm 

Använd gärna hjälm för att skydda huvudet mot eventuella smällar. Skall gärna vara en CE märkt för vattensport.

Båt eller cablepark?

Två alternativ som gör det möjligt att åka. En fördel med en båt är bland annat att du kan variera var och hur du åker. En cable park är toppen om du inte har tillgång till båt eller om du vill träna in hopp och tricks.