Kitesurfing - Guide för att komma igång med kitesurf

Kitesurfing - Guide för att komma igång med kitesurf

Här kan du läsa allt som är bra att veta för dig som vill börja kitesurfa eller dig som kommit en bit på vägen men vill utvecka din surfing eller bara veta mer. Använd hyperlänkarna nedan för att snabbt komma till det avsnitt som intresserar dig eller läs hela guiden rakt upp och ner. Tveka inte höra av dig om du har frågor eller funderingar på info@surfspot.se

 

Vilken utrustning behövs för att börja kitesurfa?

Som med i princip vilken annan sport som helst går det utrusta sig med hur mycket som helst. Men för att hålla oss till det man behöver för att komma igång kommer här en instruktion. 

Kite

Kite, eller drake/segel som det också kan kallas, är givetvis ett måste. Vilken kite man ska välja beror väldigt mycket på hur man vill köra, då det finns olika typer av drakar som fungerar olika bra för olika stilar. Men som regel bör man som nybörjare välja en såkallad hybrid-kite. Storlek (som mäts i kvadratmeter) beror på hur tung du är och var man kör. Men som exempel om man väger 80kg och har tänkt åka på vattnet kan 12 kvm vara en bra start. Alla bitna kitare har efter ett tag 2-3 kiter i sin uppsättning (även kallat quiver).

Hoppa direkt till avsnitt om olika drakar och hur man väljer kite.

Här hittar ni vårt utbud av drakar.

Bom

Bommen är det handtaget man håller i, som med linor sitter fast i kiten. Bommen är till för att styra kiten med och det är även med bommen man kan styra hur mycket kraft man ska ha i draken. Oftast köper man en bom av samma märke som kiten men det är inget måste. Köper man annat märke skall man bara hålla koll på att det är samma linlängder (vilket är standard på moderna kites) och utflaggningen fungerar. Bom finns även i olika längder vilket anpassas efter storleken på kiten. Detta hjälper butiken dig med att välja ut. Bommen har alltid ett säkerhetssystem som är en del av säkerhet inom kitesurfing.

Här hittar ni vårt utbud av bommar.

Bräda för kitesurf

Brädor finns lite olika modeller. Den vanligaste typen är en såkallad twintip, vilket är en bräda som har likadan framdel som bakdel. På denna typ av bräda sitter fötterna fast, antingen med straps som är ett ställbart band över foten, eller med boots vilket är sko som sitter fast på brädan. Twintip används för åkstilarna Freeride, Freestyle, Wakestyle(Newschool) och Big Air.

Den andra vanliga brädan är en surfbräda. På många sätt är surfbräda för kitesurfing väldigt lik en vanlig surfbräda (eller vågbräda), det finns dock ett par skillnader. Dels har många kitesurfbrädor möjlighet att sätta på straps för att man ska sitta fast och dels så är de oftast förstärkta där man har fötterna eftersom trycket som kiten skapar och som ska föras genom kroppen ner i vattnet högre så de måste tåla mer än en vanlig surfbräda. En kitesurfbräda används vid åkstilen Vågåkning.

Hoppa direkt till avsnitt om olika stilar inom kitesurfing.

Här hittar ni vårt utbud av kitebrädor.

Sele

Selen sitter runt midjan och är den man fäster bommen i när man kitesurfar. Det finns två olika typer av selar; midjesele och sittsele.

Midjeselen är den vanligaste och placeras runt midjan som ett brett bälte. De flesta föredrar denna modell. Här hittar du midjeselar.

Sittselen tar på sig likt ett par shorts vilket gör att den sitter en bit längre ner än midjeselen. De flesta anser detta är lite obekvämt, men för personer som har ryggproblem, eller av andra anledningen inte vill ta hela kraften med rygg och höfter, är denna typ ett bra val. Här hittar di sittselar.
 

Våtdräkt

Helst vill man kunna slippa kitesurfa med våtdräkt, men eftersom vi bor i Sverige brukar man få maximalt ett par veckor om sommaren där det är möjligt här. Resten av året behöver man ha en våtdräkt på sig. Man ska välja en våtdräkt av hög kvalitet, bland det värsta som finns när man kitesurfar är att frysa pga för dålig dräkt. Här finns en guide till att hitta rätt våtdräkt. Det går även kitesurfa med torrdräkt, här hittar du en torrdräktsguide.

 

Övriga saker som kan vara bra

Många kites är såkallade inflatable (uppblåsbara) och då är en bra kitepump ett måste.

Man behöver också en leash att koppla medllan kiten och bommen, ingår ofta med bommen men inte alltid.

Har man planer att kitesurfa annat än perioden maj - september är det bra att införskaffa sig ett par våtdräktshandskar, våtdräktsskor och våtdräktshuva.

Många gillar även att köra med en hjälm anpassad för vattensport.

 

Olika kitemodeller

Det finns två olika typer av kiter; Leading Edge Inflatable och Foil.

Leading Edge Inflatable (LEI): LEI är uppblåsbara kiter. Man blåser upp dem till ett högt tryck för att de ska hålla sin form. Inuti i dem finns en så kallad bladder som tål ett väldigt högt tryck. LEI kiter används till i princip alla åkstilar och underlag.

Foil: Foil kiter är uppbyggda av en massa små celler som när de får vind på sig fylls med luft. Foil kites är inte riktigt lika vanliga som LEI även om fler märken satsar på att ha någon modell av dem. Foikitesl har lite mer kraft per kvm. De passar extra bra för snowkite då de är tåliga och lätta ta med och du startar och landar enklare utan assistans. Numera är även de bästa racekiterna foil. Foil är lite mindre nybörjarvänliga på vatten än LEI då de är mindre stabila och känsligare för byiga vindar.

Olika modeller och former på kiter

Det finns två olika grund-modeller av kite; C-kite och Bow-kite. På senare år har det dock kommit hybrider på dessa modeller där man använder olika mycket av fördelarna från varje grund-modell. Dessa nivåer kan variera ganska mycket mellan kiter och märken. 

C-kite

En C-kite är orginalformen på kite. Den har fått sitt namn för att kiten formar ett stort C i luften. En C-kite är ganska extrem på det sättet att det är väldigt lite möjlighet att anpassa kraften den ger (sk Depower) samt att den har ett litet vindregister. Det finns väldigt få renodlade C-kiter på marknaden idag. En C-kite har linorna fastsatta direkt i hörnen på kitens vingar.

C-kitens karakteristik är en mycket snabb kite som ger en direkt och stark kraft när man laddar den. Detta uppskattas vid åkstilar som freestyle, big air och när man loopar.

En C-kite känneteckas på att den har konvex form på både Leading Edge och Trailing Edge, dvs om man lägger den helt plan på marken så är den bredast från mitten både fram och bak på kiten.

 

Bow-kite

Bow-kiten är en mycket nyare form än C-kiten. Formen har fått sitt namn från att kiten ser ut som en stor båge i luften. Denna typ av kite ger en mycket snällare kraft, större vindregister och möjlighet till Depower. För att bow-kiten ska kunna hålla sin form fästs linorna på såkallade bridles.

Bow-kiten är långsammare att svänga pga att den har bridles men klarar av mycket mer vind innan den får för mycket kraft. Man har också mycket Depower samt att den är lätt att få upp ur vattnet igen om man crashat den vilket gör den bra för nybörjare.

Bow-kiten kännetecknas av att trailing edge är konkav, dvs när man rullar ut den platt på marken ser hela kiten ut lite som en nymåne.

 

C-hybrid

En C-hybrid är en kite där man vill behålla så mycket av C-kitens känsla och fördelar som möjligt men addera till bättre depower och större vindregister.

En C-hybrid är väldigt lik en C-kite i formen, den stora skillnaden är att det finns någon form av bridles på den, oftast i form av två punkter långt upp på leading edge för att fästa en 5e lina som ger möjlighet till depower.

  

Bow-hybrid

Bow-hybriderna vill behålla det mesta av bow-kiternas fördelar men addera till olika mycket av C-kitens egenskaper. Det som skiljer en bow-hybrid från en bow-kite är att trailing edge är konvex på hybriden.

 

Vad är SLE-kite?

Beskrivningen SLE-kite (Supported Leading Edge) är samlingsnamnet för alla kiter som har bridles, dvs alla kiter som inte är en renodlad C-kite.

Hur man väljer kite och storlek

Dels skall du välja storlek och även kitettyp. Storleken avgörs av din vikt och hur blåsigt det är där du kommer köra mest. Poppuläraste storleken är 12 kvm, den kan en 75 kg person använda i vindregister ca 6-11 m/s. Väger man exempelvis 60kg kan man gå ner på en 10 kvm och få samma vindregister. Väger man 100kg kan man behöva gå upp till en 15 för att få samma vindregister. 

Vilken typ av kite man ska ha väljs väldigt mycket baserat på vilken åkstil man vill köra

Freeride

De flesta kitesurfare ägnar sig åt freeride. Man gör några hopp och ev några trick men den mesta tiden spenderar man att bara njuta av att vara ett med naturen och nyttja dess krafter. För freeride bör man välja en Bow-kite, en bow-hybrid eller möjligen en kite som närmar sig C-hybrid om man vill göra eller gör lite mer trick och loopar.

Exempel på kiter som passar för freeride är Core XR, Ozone Catalyst, Ozone Enduro, North Reach, North Orbit. Core Nexus är en hybrid, den fungerar både för freeride och freestyle.

Freestyle

Kör man mycket freestyle, dvs gör en del trick, hoppar högt och ev krokar ur lite då och då ska man satsa på en C-hybrid som antingen är mycket C eller en Do-It-All, dvs en C-hybrid som är något mer åt bow-hållet. Valet beror lite på vad man kommer göra mest. Ett exempel på C-hybrid med mycket C är Core Impact. Core Nexus är en hybrid, den fungerar både för freeride och freestyle.

Wakestyle

Wakestyle är inte så vanligt i Sverige, lite beroende på vilken del av wakestyle man menar. Men för wakestyle är det i princip bara C-hybrider med mycket C som fungerar bra.

Big Air

För att hoppa högt vill du ha en kite som boostar bra, funkar att loopa och även beter sig bra på vägen ner. Poppuläraste modellerna för detta är Core XR, North Orbit, Ozone Edge.

Vågor

Vill man köra vågor lite då och då men även köra mycket freestyle/freeride ska man välja en Do-It-All som Core Nexus, Ozone Enduro eller North Carve. Är man dock helt dedikerad för vågor finns det speciella kiter för det. De är gjorda för att hänga kvar i luften av sig själva medan man surfar fram på vågen. Mycket bra kites för detta är Ozone Alpha och Core Section.

Hydrofoil

Ett växande segment är att segla med en hydrofoil. Det innebär att en hydrofoil under brädan lufter brädan ur vattnet och brädans skrov är i luften. Fördenen är att du får mindre friktion, kans egla i lättare vindar och i brandtare kryssvinklar.  Du kan segla hydrofoil med alla typer av kites men eftersom det är mindre motstånd vill man oftast ha en lite mindre storlek på kite. Gärna en lätt modell med bara 1 strutt typ Core X-lite eller Ozone Alpha. 

Åkstilar inom kitesurfing

Freeride - den vanligaste formen

Freeride är den vanligaste formen av kitesurfing. Det handlar helt enkelt om att bara njuta och åka runt med fritt vald bräda och kite. Ett och annat litet hopp eller trick slängs in för att piffa upp upplevelsen, eller någon långkörning ut till havs eller längs med kusten. Det finns inga direkt officiella tävlingsformer eller discipliner gällande freeride.

 

Freestyle - att göra trick

Freestyle handlar om att göra trick; urkrokat eller ikrokat. Volter, spins, handlepass och diverse gymnastiska övningar är vardag inom freestyle. Freestyle har blivit vanligare bland fritidsutövare, framför allt som en mix till Freeride. Freestyle körs med twintip och man kan köra både med straps eller boots, det är upp till vad åkaren känner sig bekvämast med.

Det finns en världstour (World Kite Tour WKT) men även en svensk tour (Sweden Kite Freestyle Tour) där världs- respektive sverige-eliten möts och tävlar i freestyle. Där bedöms åkarna på kraft, utförande, svårighetsgrad och innovation.

 

Wakestyle

Wakestyle, eller New Schools som det också kallas, har fått sitt namn från att man kör väldigt likt wakeboardåkare, eller kanske ännu mer korrekt kabelparks-wakeboard. Här kör man på sk obstacles som kan vara kickers (byggda hopp) eller sliders som man glider på.

Wakestyle är inte så vanligt, speciellt i Sverige, men det annordnas specifika tävlingar i detta, där en av de största heter Triple S. Wakestyle körs alltid med twintip och boots.

 

Big Air

Big air har växt enormt mycket senaste tiden. Det handlar helt enkelt om att försöka hoppa så högt som möjligt upp i luften och helst göra diverse tricks där uppe. Det är oftast inte samma trick som på freestyle utan mer board-offs (tar av sig brädan i luften), loopning av kite och grabs av bräda (man tar tag i brädan med ena handen). Oftast kör man en twintip med straps när man kör Big air.

Även Big air har sina stora tävlingar både internationellt och i Sverige. Internationellt är de största tävlingarna Red Bull King of the Air, som brukar köras i Sydafrika varje januari, samt Red Bull Megaloop Challenge. I Sverige brukar Big air finnas som ett mycket uppskattat del av stoppen för Sweden Kite Freestyle Tour.

 

Vågor

Fler och fler väljer att variera sin åkning med att då och då köra vågor. I Sverige får vi inte riktigt samma möjlighet till det som man får i många andra delar av världen, men det finns bra ställen bla i Stockholm, östra Skåne och längs Hallands kust som vid stark vind kan ge riktigt bra vågor. Här används en vanlig vågbräda, sk directional board, alternativt att man har en vågbräda speciellt framtagen för kitesurfing.

 

Hur man lär sig hoppa inom kitesurfning

Först och främst innan man börjar hoppa är det viktigt att kunna kyssa och ta höjd, att ha god kontroll över sin kite och att förstå hur vindfönstret fungerar. 

Det finns två olika sätt att hoppa inom kitesurfing: 

1. Skicka kiten - Använda kiten för att lyfta

Flyttar man kiten snabbt från ena sidan av vindfönstret över till den andra, sk skicka kiten (send the kite), skapar man ett lyft uppåt med hjälp av kiten. Detta kommer göra att man, medvetet eller inte, lyfter från vattnet. Denna teknik används när man ska hoppa högt, dvs köra Big Air.

Det svåra här är att lära sig tima upphoppet och att hålla kroppen under kontroll så att inte kraften tar över, då blir landningen oftast i form av en crash.

Börja med att ha lagom fart och sedan sakta för kiten från kl 10 upp till kl 12 (om du kör med vänsterfoten framåt). Känner man ett litet lyft gör man rätt.

När det känns ok kan man testa att dels föra kiten till kl 12 något snabbare och dels föra kiten förbi kl 12 för extra lyft. Tänk dock på att man måste få tillbaka kiten igen till kl 10 innan man landar för att inte sjunka ner i vattnet.

När man sedan känner att även detta känns ok kan man börja edge med brädan, dvs att trycka ifrån så mycket man kan med hälsidan på brädan mot vattnet för att skapa spänn i linorna. Detta gör att kiten får mer kraft och man hoppar lättare.

Bommen spelar också in här givetvis. I början brukar man hålla bommen ganska långt ut från kroppen eftersom man inte är van vid kraften. Men ju mer man över ju mer kraft kan man ge kiten och hålla in bommen helt in mot kroppen till slut.

 

2. Pop - Använda brädan för att hoppa

Detta sätt förlitar sig på att skapa mycket spänn i linorna och sk poppa för att lyfta. Kiten flyttas med andra ord inte för att skapa ett lyft. Denna teknik används mycket inom Freestyle.

Håll kiten stadigt mellan kl 10-11 för vänsterfoten fram och mellan kl 1-2 för högerfoten fram. Poppet skapas genom att du nu trycker ifrån (skär/edgar) så hårt du bara kan med hälsidan av brädan och får mycket kraft i linorna. Sedan släpper man skäret och slänger sig lätt framåt med huvudet i vindens riktning och känner hur kraften som skapats i linorna lyfter upp dig.

Allt detta ska göra mycket snabbt för att inte linorna ska tappa kraften igen. Tänk på att du kommer inte ha kiten som tar mot dig på vägen ner på samma sätt som i 1. så landningen kan bli något hårdare, fast å andra sidan är det sällan man hoppar högre än 1-2 meter upp i luften på detta sätt.

Ut och testa! 

 

Hur man börjar kitesurfa

Skall du börja kitesurfa på snö kan du börja med en trainer på 1,5-5 kvm och lär dig grunderna själv. Med en mindre kite behöver man inte samma säkerhetsutbildning som vid användning av större, kraftfullare kites. Trainern är även en rolig grej att ha om man vill låta vänner och bekanta testa sporten.

På vatten räcker inte en trainer till för att driva dig så det absolut viktigaste tipset om man vill börja kitesurfa på vatten är att gå en kurs.

Under en kurs får man lära sig alla de grunder som behövs för att sedan kunna ut och köra själv, men även alla de livsviktiga säkerhetsrutiner och säkerhetssystem som finns för att man inte ska allvarligt skada sig. Naturen är underbar men kan också vara riktigt tuff och man måste veta hur man räddar sig om behov finns. Här tipsar vi om olika kiteskolor.

Efter en kurs är det dags att skaffa utrustning. Det är viktigt att veta vilken kite man ska välja, samt vad mer som behövs. Det går absolut fint att köpa begagnat men då ska man veta vad man är ute efter. Har man dålig koll rekommenderas att kontakta en seriös och duktig handlare så slipper man risken att bli lurad.

Väl hemma med utrustning ska man veta vilka spotar som finns, dvs var det är ok att kitesurfa, samt var man kan se vind-prognoser och hur man tyder dem.

Communityn för kitesurfing i Sverige är mycket trevlig och stark, passa på att prata med folk på stranden. Nästan alla är villiga att hjälpa till! Alla har varit nybörjare någon gång och när det gäller kitesurfing är det väldigt nyligen för de allra flesta.

Det går också få mer information, täckna försäkring och stödja svensk kitesurfing genom att kontakta Svenska Kiteförbundet (SvKF).

Lycka till! Och hör gärna av dig till oss om du undrar något :)

Hur man lär sig ta höjd (kryssa)

Det första man måste lära sig när man väl kan stå och åka på brädan är att ta höjd, vilket det kallas inom kite när man kryssar sig fram och tillbaka mot vindens riktning.

Det hela handlar om att man måste rikta brädan så mycket upp mot vinden som man kan och på det sättet svänga mot vinden. I början kan detta vara ganska svårt, tills man fått in balansen ordentligt. Tricket är bara att fortsätta öva, rätt snart kommer det sitta.

För att kunna ta höjd bra är det även viktigt att lära sig gibba bra, dvs att byta håll och åka åt andra hållet. I början kan detta kännas svårt då det innebär att flytta kiten från ena sidan av vindfönstret till den andra, vilket när man är ny känns ovant och lite otäckt.

Det är också viktigt att vara ute i rätt mängd vind. För mycket vind så drar kiten för mycket och då blir det svårt ta höjd, för lite vind så har kiten inte kraft nog vilket gör att man inte kan svänga upp brädan mot vinden nog utan att sjunka.

Vart man får och kan man kitesurfa (spotguide)

Eftersom vi bor i Sverige och har allemansrätten får man i princip kitesurfa var man vill, men det finns vissa regler man bör respektera, tex om om det är fågelskyddsområde, naturområde eller badstrand. På dessa ställen bör man undvika att kitesurfa, även om badstränder under säsongen det ej finns badare på plats brukar vara välbesökra av kitare.

Även om man i princip får kitesurfa var man vill finns det att gäng med platser, sk spotar, som är officiella kite- och vindsurfställen. För kitesurfare vill man gärna ha stor yta att rigga sin utrustning på, helst långgrunt (speciell om man är nybörjare) samt så platt vatten som möjligt trots vind. Om inte man ska åka vågor förstås, då vill man ha stora och långa vågor. 

Man brukar lära sig rätt snabbt vilka spotar som finns i sin närhet, inte minst från att fråga de man går kurs hos eller andra kitesurfare, men det finns även några mycket bra hemsidor och tjänster för att kolla upp vilka spotar som finns. Mycket användbart tex om man är ute och reser i landet och har utrustningen med sig. Här finns några av dem:

För vatten rekommenderar vi denna spotguide.

För segling på is och snö rekommenderar vi denna spotguide

Två ytterligare bra spotguider är Findwind och Woosports.

Bra sidor och appar för vind-prognoser och väder

Kitesurfarens bästa vän är alla möjliga tjänster och appar som gör att man kan följa vinden i realtid och se prognoser flera dagar fram. Tro mig, när man väl är biten är vindapparna några av de mest använda!

Alla har sin egna personliga favorit, lite beroende på var i landet man bor. Fler och fler välbesökta kitespotar har nu också börjat sätta upp mätare som ger spotens exakta vind- och väderförhållande i realtid. Mycket uppskattat av all locals (mest hängivna åkare på en spot)!

Här är några exempel på appar och tjänster för väder och vind, ofast finns både appar och hemsida:

Klart.se - väder och vind. Vind ger ett estimat men oftast beräknas det innåt land så troligen blåser det mer än anvisat.

Yr - väder och vind. Som Klart.se

Sejladudsigt - Vind. Danska sjö-institutet. Mycket bra om man bor i södra Sverige. Ger väldigt exakta vindangivelser, en av skåningarnas favoriter.

Viva - Vind mm. Sjöfartsverkets app. Här man man även se livemätningar, vattentemperatur och vattennivå.

Findwind.se - Framför allt vind. Visar live hur mycket vind som vindkraftverken vid i princip alla Sveriges spotar mäter upp. Mycket intressant tjänst!

Windguru - En av världens största vindsajter. Här har du spotar över hela världen. Mycket bra tjänst om man ska ut och resa.

Windfinder - Som Windguru. 

Omnämnda produkter