Att tänka på vid köp av våtdräkt

Att tänka på vid köp av våtdräkt

Här hos oss på SurfSpot svarar vi gärna på frågor eller funderingar du kan ha vid köp av våtdräkt, neopren eller tillbehör. Vill du ha personlig rekommendation så maila oss då gärna din storlek (längd/vikt/kroppsform) och vilka sporter du skall utöva och vilka vattentemperaturer du vill kunna klara eller om du har andra önskemål gällande dräkten till info@surfspot.se.

Vi har även:

  1. PRISGARANTI genom att alltid sänka priset under det pris som en svensk affär har på samma vara. 
  2. 14 DAGARS ÖPPET KÖP så du kan prova hemma i lugn och ro. Det finns även storleksguide under respektive dräkt som stämmer mycket bra. 
  3. FRI FRAKT OCH FRI RETURFRAKT om storleken på våtdräkten inte skulle känns rätt och du vill byta.*

*Gäller köp av våtdräkt/torrdräkt som kostar över 1000:- och frakt inom Sverige. (Gäller ej våtdräktstillbehör/övriga våtdräktsplagg).

Vi säljer våtdräkter för windsurfing, surf, kite, segling, simning m.m. Vi lagerför våtdräkter för dam, herr, junior och även barn ner till 1 års ålder. Vi  erbjuder korta och långa modeller i olika utföranden. Våra våtdräkter lämpar sig även för t.ex. snorkling, dykning, kitesurfing och vindsurfing.

Vad bestämmer hur bra en våtdräkt fungerar?

På våtdräktens gummilager (neopren) laminerar man på ett lager nylon, polyester eller annat syntetmaterial. Antingen lägger man det bara på insidan (enkelneopren) eller på båda sidorna (dubbelneopren). Dubbelneopren ger en tåligare yta utåt och mer värme under ytan men enkelneopren värmer ofta bättre värme ovan ytan eftersom du har en gummi yta utåt som ej absorberar vatten så man får ingen avdunstningseffekt. Det finns olika nylon och polyester och andra varianter som isolerar olika mycket så det är inte bara tjockleken på våtdräkten som styr värmen utan ochså hur bra material man laminerat på insidan. Dyrare märken är hela tiden med i framkant i utvecklingen med de mest isolerande och flexiga materialen både när det gäller gummit och laminaten. Dyra fina våtdräkter är ofta dubbelneopren för att ge maximal hållbarhet men de har extra snabbtorkande "lining" (laminat på utsidan) för att ge minimal avdunstningsffekt. 

En annan faktor som avgör hur bra en våtdräkt fungerar är konstruktionen. Många paneler ger bättre passform, mindre vattentotation och varmare dräkt i förhållande till tjockleken. Man kan också sammanfoga panelerna olika. Enklast är flatseams, den sömmen är inte tät men den håller ofta bra och är relativt platt och skavfri och billig att sy för maskiner kan göra den helautomatiskt. Finare dräkter har "Blindstitched" söm, det ger än tätare sammanfokning och tråden går aldrig igenom från insidan till utsidan, dvs materialet får inga hål som leder in vatten. Många mellanprismodeller och dyra modeller är sk GBS (glued and blindstitched), det innebär att det är limmade och blindsydda.Det ger låg vattentotation. Lyxmodellerna nöjer sig inte med detta, de har ofta dessutom liquid seal eller tejpade sömmar i tillägg. Dessa konstruktioner är väldigt hållbara och extremt täta. Du kan ha torrt underställ i dem efter 4 timmar i vattnet.

Nedan räknar vi upp några exempel på vanliga modeller i vårat sortiment i värmerangordning

 

Våra poppuläraste våtdräktsmodeller i värmerangordning

Exemepel på våtdräkt som passar vid vattentemp 17-25

Mystic brand shorty, tjocklek: 3/2mm, Sammanfogning: flatlock seams. 

Mystic brand fullsuit, tjocklek: 3/2mm, Sammanfogning: flatlock seams. Exempel på våtdräkt som passar vid vattentemperatur 14-20

Mystic Star Fullsuit 5/4, Dubbeneopren förutom bröst som är enkel (extra värme där ovan ytan). Tjocklek: 5/4mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd). Polar laminering på insidan (extra varm laminat). 


Exempel på våtdräkt som passar vid vattentemperatur 10-20, beroende på hur köldkänslig man är kan man behöva förstärkningsplagg

Ascan 5.skin, Enkelneopren= minskad avdunstning, dvs varmare ovan ytan. Tjocklek: 5/4/3, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd). Titanlaminering på insidan (extra värme reflektion).

Mystic Marshall 5/3, Dubbelneopren, Tjocklek: 5/3mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd) + tejpade. Foxfleecelaminering på stora delar av insidan för bra värmeisolering. M-flex neopren, extra flexig. 

Mystic Dazzled 5/3, Dubbelneopren, Tjocklek: 5/3mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd) + tejpade. Foxfleecelaminering på stora delar av insidan för bra värmeisolering. M-flex neopren, extra flexig. 

Exempel på våtdräkt som passar vid vattentemperatur 0-20, beroende på hur köldkänslig man är kan man behöva förstärkningsplagg

Mystic Voltt 6/4/3, Dubbeneopren förutom bröst som är enkel (extra värme där ovan ytan). Tjocklek: 6/4/3mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd) + tejpade. Flaremesh+ laminering på stora delar av insidan (extra varm laminat). Yamamoto 39 neopren, superflexig. Meshneoprensköld på ryggen = extra värme, quickdrylaminat insda torkar supersnabbt. Mystic Majestic 5/3, Dubbelneopren, Tjocklek: 5/3mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd) + tejpade. Flaremesh+ laminering på bröst och rygg (extra varm laminat). Yamamoto 39 neopren, superflexig. Meshneoprensköld på ryggen = extra värme. Är det riktigt kallt kombinerar vi denna med en tanktop ovanpå våtdräkten.Mystic Diva 5/3, Dubbelneopren, Tjocklek: 5/3mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd) + tejpade. Flaremesh+ laminering på bröst och rygg (extra varm laminat). Yamamoto 39 neopren, superflexig. Meshneoprensköld på ryggen = extra värme. Är det riktigt kallt kombinerar vi denna med en tanktop ovanpå våtdräkten.
Xcel infiniti 6/5/4 hooded, Dubbeneopren förutom bröst som är enkel (extra värme där ovan ytan). Tjocklek: 6/5/4mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd)+pressurebonded seams+tapered seams. Quickdry laminering, Ultra strech neopren för maximal komfort och passform. Snudd på omöjligt frysa i denna.


Xcel drylock 6/5 hooded, Dubbeneopren förutom bröst som är enkel (extra värme där ovan ytan). Tjocklek: 6/5mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd)+pressurebonded seams+tapered seams. Quickdry laminering, Ultra strech neopren för maximal komfort och passform. Drylock extremt bra vattenförslutning i dragkedja, hals, armmuddar och ben. Omöjligt frysa i.


Omnämnda produkter