Yoga SUP | Köp SUP-brädor till SUP-yoga | SurfSpot

Yoga SUP

Att utöva yoga på vattnet har blivit en av de senaste årens stora yoga-trender. På den här sidan har vi samlat SUP-brädor som är särskilt bra till SUP-yoga. Med fokus på balans, stabilitet och absolut närvaro är det viktigt att välja en bräda som låter dig inta olika positioner utan att falla i vattnet. Har du redan en stand up paddle board? Då kan du med största sannolikhet använda den. Om inte, så har vi samlat några brädor som är extra bra till just yoga!

Vad är yoga SUP?

Yoga SUP är precis vad det låter som: en kombination av yoga och stand up paddle boarding. SUP-brädan fungerar i det fallet som en flytande yogamatta. Genom att träna yoga på en SUP-bräda kan du tillföra ytterligare en dimension till den uråldriga yogapraktiken. 

Inte nog med att du får njuta av en skön naturupplevelse, inom SUP-yoga måste du dessutom arbeta mer med att fördela din kroppsvikt på brädan, vilket leder till att du behöver aktivera fler muskler än vid vanlig yoga. Brädan reagerar nämligen snabbt om du inte hittar den rätta balansen. Spänner du dig eller håller andan så kommer det bli svårt att stå kvar på brädan, vilket innebär att du inte gör på rätt sätt. På så sätt tvingar sup-brädan dig att befinna dig i nuet och lägga all fokus på rörelserna du utför. 

Att träna yoga flytandes på vattnet kan addera en känsla av sinnesro och harmoni som är svår att återskapa i en studio eller i ditt vardagsrum. Tack vare Sveriges långa kust och många sjöar så är det inte svårt att hitta en alldeles egen plats att praktisera sup-yoga på.

Visa filter Dölj filter
Varumärke
Shark
I lager

Brädor till yoga sup

Vad utmärker då en bra yoga sup-bräda? Jo, de två viktigaste faktorerna är att den måste vara tillräckligt stabil och tillräckligt stor för att du (utan större svårighet) ska kunna inta olika positioner på den. 

De flesta som testar SUP för första gången blir förvånade över hur lätt det är att hålla balansen på brädan. Att hitta stabilitet och kunna flytta tyngdpunkter är något som de flesta kan lära sig inom några minuter. Därefter är det upp till var och en att utforska gränserna för hur avancerade yogarörelser man klarar av.  

SUP-yoga skiljer sig från vanlig yoga på så sätt att du behöver stå med benen bredare isär än vad du är van vid. Vidare måste din vikt fördelas på två eller fler tyngdpunkter. Detta innebär att det är i stort sett omöjligt att inta positioner där du står på ett ben (som till exempel “Trädet”). Däremot går det utmärkt att sitta på knä, eller att fördela tyngdpunkterna mellan fötter och händer i en brygga. Ju mer du SUP-yogar, desto lättare kommer du kunna avgöra vad du kan och inte kan göra på din bräda. 

Vad behövs för att börja med Yoga SUP?

Yoga SUP kan antingen utövas i grupp eller på egen hand. Det enda som behövs är en stabil sup-bräda och lite grundläggande kunskaper om olika yoga-positioner. Ett bra första steg för dig som är nyfiken på Yoga-sup är att gå en introduktionskurs. Det finns många instruktörer runt om i Sverige som specialiserat sig på SUP-yoga. 

Yoga handlar ju mycket om smidighet och kroppskontroll. Därför lämpar sig denna motionsform inte lika bra när det är kallt ute. Vill du inte låta väder hindra dig så kan en torr- eller våtdräkt för sup vara ett bra komplement. Tänk på att köpa en SUP-våtdräkt med mycket rörlighet. Samtidigt behöver den vara tillräckligt varm för att dina muskler inte ska bli kalla och stela. 

Utöver själva brädan rekommenderar vi även att du köper en SUP-paddel och en leash. Med paddelns hjälp tar du dig snabbt dit du vill vara, och med en leash ser du till att brädan inte flyter iväg om du ramlar i vattnet. 

Vill du vara säker på att inte driva iväg till havs när du utför din yogarutin? Då kan du köpa till ett ankare som håller brädan på plats, medan du fokuserar på din träning.