Wingfoil - Köp Wingfoil-paket Online - Surfspot

Wingfoil - Paket

Här  hittar du kompletta paket för foilade med winge från marknadsledande märken. Alla paket vi säljer har vi själva provat ut och kombinerat så som vi rycker de ger bäst prestanda i förhållande till pris. Vi har även skrivit ihop en wingfoilguide där du kan läsa hur man enklast börjar med wingfoil.

Mer om rekommendationer av de olika delarna längst ner på denna sida.
Visa filter Dölj filter
Varumärke
Nah Skwell Starboard Unifiber
I lager

Wingfoil-bräda

Som nybörjare är det bra att börja med en stor och stabil bräda, gärna på 130+ liter. Det går såklart även bra att börja wingfoila med en mindre, men det blir generellt sett svårare. När man väl lärt sig wingfoila är en bra måttstock sin kroppsvikt + 30/40 liter. Dvs. väger du 75 kg så kan du rimligen välja en bräda runt 105-115 liter. För mer avancerade åkare kan man gå ner ytterligare i volym för därmed få snabbare respons på brädan.

I internationella guider skriver man ofta vikt + 20 liter. Men det tycker vi är lite för lite. Sverige är ett land med vindare som är både lite byigare och osäkrare än många andra vattensportländer. Vi har även mindre salt vatten så, generellt brukar man behöva gå upp lite i brädstorlek med anledning av det. Var inte orolig att välja en stor bräda för att få roligare start. Vi byter in den om du vill växla till en mindre senare.

Foil

Foilen har en viss yta, en viss form samt en viss mastlängd. Med masten menar vi den mast som sitter mellan brädan och den del som är i vattnet när man foilar. Ytan mäts i cm2. Större yta bär mer i lättvind. Nybörjare behöver stor yta för att lyfta, erfaren åkare kan lära sig pumpa upp en mindre yta och därmed lyfta tidigt även på mindre foilar. Då får man både mer speed och manöver på köpet, men det krävs erfarenhet.

70 kg eller mindre: Ca 1500 cm2
70-90 kg: Ca 2000 cm2
Över 90 kg: Mer än 2000 cm2.

Mastlängden brukar ligga på 60 - 85cm på standardfoilar. Mastlängden påverkar inte supermycket men en hög mast möjliggör att man kan köra där det är mer vågor då man inte flyger ur med frontvingen lika enkelt och det är en fördel med lång mast om man skall tävla på en bana då man kan kryssa bättre om man lär sig en speciell kryssteknik som används i bansegling där man lutar foilen väldigt mycket. Kortare mast ger lite mer känsla av kontroll och säkerhet och du kan rädda upp enklare från lägre höjd när du flyger ur med frontvingen ovanför vattenytan.

Foilens form 

Foiles framvinge kan vara långsmal (high aspect), knubbigare (low aspect) eller mitt emellan (middle aspect). Low aspect är oftast mest förlåtande mot nybörjare. Därför är de flesta foilar byggda för nybörjare antingen low aspect eller möjligen middle aspect. High aspect är för avancerade foilare. Dessa möjliggör högre fart men faller igenom lättare, vilket innebär att du tappar foilandet ofta om du inte är erfaren.

Vinge

En bra vingstorlek att börja med är 4-6 kvm beroende på hur stor du är. 4kvm passar bäst för dig under 65 kg, 5kvm för dig mellan 65-80 kg och 6kvm bäst för dig över 80 kg. Kommer du segla mest på ett ställe med svaga vindar inomskärs eller i insjö kan du gå upp en storlek. Håller du istället ofta till på blåsiga platser med öppen horisont så kan du gå ner en storlek.