Wakeboard Guide - Vad behövs för att köra?

Wakeboard Guide: Vad behövs för att komma igång?

Här kan du läsa allt som är bra att veta för dig som vill börja med wakeboard eller dig som kommit en bit på vägen men vill utvecka ditt wakeande eller bara veta mer. Vi har skrivit ihop en guide som ger bra info om vad du behöver och vad som kan vara bra att känna till. Använd hyperlänkarna nedan för att snabbt komma till det avsnitt som intresserar dig eller läs hela guiden rakt upp och ner. 

Innehåll:

Har du frågor och funderingar om wakeboards eller kringutrustning så tveka inte att maila på info@surfspot.se

Vad är wakeboard?

Wakeboarding är en vattensport som uppfanns i Australien på 80-talet. Sporten har sina rötter i vattenskidåkning, surfing och snowboarding. Wakeboarding går ut på att åkaren är fastspänd till en bräda och dras av en motorbåt. Båten skapar svallvågor (på engelska "wake") som kan användas av åkaren för att hoppa och göra tricks. Det finns en mängd olika tekniker och stilar för att åka wakeboard, däribland kneeboarding och wakeskate. 

Vilken utrustning behövs för att börja med wakeboard?

Detta behöver du för att komma igång

Wakeboard-bräda

Det finns två typer av wakeboardbrädor - båtbrädor och parkbrädor. Båtbrädorna har ofta fenor och lite styvare konstruktion för att kunna hoppa effektivare på våg utan hinder medan parkbrädorna inte har fenor och är stryktåligare för att kunna köra på hinder (kallas kickers, sliders, funbox mm). Parkbrädorna är ofta flexigare också för att ge mer stöd på hinder.

Du kan använda en parkbräda bakom båt utan problem. Parkbrädan tål ju mer stryk än båtbrädan viket är en fördel men då den oftast inte har fenor så blir den lite mer loose i känslan och svårighetsgraden går upp ett snäpp. Du kan även använda en båtbräda i en park, men om den har fenor kan du skada hindren så det bör vara en med avtagbara fenor om du skall köra på kickers och sliders.

Det är viktigt att välja rätt längd på brädan. Använd vår tabell som tumregel om det inte finns en modellspecifik rekommendation.

● Åkarens vikt ca 45 kg. Välj: Brädlängd kring under 130 cm
● Åkarens vikt ca 55 kg. Välj: Brädlängd 130-134 cm
● Åkarens vikt ca 70 kg. Välj: Brädlängd 135-140 cm
● Åkarens vikt ca 80 kg. Välj: Brädlängd 138-142 cm
● Åkarens vikt ca 90 kg. Välj: Brädlängd 140-146 cm
● Åkarens vikt över 100kg. Välj: Brädlängd över 142 cm

Här hittar du våra wakeboards för båt.
Här hittar du våra wakeboards för park.

Binding / Boots

Bindingen kan antingen vara open toe eller closed toe. Open toe passar bra om du skall dela wakeboard med personer som har en annan fotstorlek då de klarar en bredare spann av fotstorlekar. Det är viktigt bindingen sitter stabilt på foten, de billigaste bindingarna du kan hitta i lågprisvaruhus sitter ibland väldigt löst viket kan vara farligt om du exampelvis åker ur bindingen med ena foten. Därför har vi valt bort de billigaste modellerna och satsar bara på lite högre kvalite för en säkrare och roligar upplevelse.

Bindningen kan stängas antingen med snöre eller med karborre. Vad du har spelar mindre roll. Skall man använda bindningen även för kitesurf så föreslår vi dock karborre då det är mindre risk nått fastnar i kitebommen om man skall göra kitestrick.

En billigare binding har mindre stöd och en dyrare har mer stöd. De flesta nybörjare väljer en binding för 1500-2500:-. Är man en avancerad åkare och hoppar mycket kan man ha nytta av en lite med uppbyggd binding som ligger på 3000-5000:-. Closed toe ger oftas lite mer stöd så lite mer avancerade åkare väljer ofta detta.

Generellt passar alla bindingar på alla brädor vi säljer. Undantaget är att Liquid Force binding med flextrack endast passar brädor med flextrack. Flextrack är ett speciellt sätt fästa bindningen på brädan som ger mer flex i brädan, uppskattas särkilt vid parkåkning.

Här hittar du våra wakeboard boots/bindingar.

Hjälm och flytväst/impactväst

Vanliga flytvästar är för klena, de är designade för att ramla i vatten i låg fart. Du behöver en lite mer åtsittande väst som tål mer krafter. Vi rekommenderar även att använda en vattensporthjälm, den skall gå ganska tajt runt huvudet så den inte blir som en skovel i vattnet om du ramlar.

Här hittar du våra flytvästar och impactvästar som är lämpliga för wakeboard.
Här hittar du våra vattensporthjälmar som är lämpliga för wakeboard.


Wakeboard-lina

Om du är nybörjar kan du köra med de enklare wakeboardlinorna för kring 200-400:- eller en vattenskidlina. När du börja hoppa behöver du dock ha en lite bättre wakeboardlina för 600-1500:-. Det beror på att linan inte skall stretcha med gummbandseffekt, dvs. den får ej dra ihop sig när du hoppar, då tappar du kontroll. Dessutom skall den helst gå dela upp i segment så du kan anpassa längden så du hamnar där du vill i förhållande till vågen.

Här hittar du linor och handtag.

Våtdräkt

Eftersom vi bor i Sverige brukar man få maximalt ett par veckor på sommaren där det är möjligt köra utan våtdräkt. Resten av året behöver man ha en våtdräkt på sig. Man ska välja en våtdräkt av hög kvalitet, bland det värsta som finns när man kitesurfar är att frysa pga för dålig dräkt. Här finns en guide till att hitta rätt våtdräkt. Det går även köra med torrdräkt, här hittar du en torrdräktsguide.

Vem tillverkar bäst wakeboards?

Ett av de största märkena i världen och Sverige är Obrien och Liquid Force. Andra stora märken är Hyperlite, Ronix, Jobe, Slingshot. 

Hur börjar jag med wakeboard om jag är nybörjare?

Du kan börja i en wakepark eller bakom en båt. Det går snabbt att lära sig, de flesta kommer upp och kan åka första timmen. Man bör ha med sig
någon som kan åka så man kan få lite tips. I parken får du tips av personalen.

Hur man väljer wakeboard?

Först måste du bestämma om du skall ha en wakeboard för båt eller park. Parkbrädorna går köra bakom båt men de är dyrare. Så billigast och prisvärdast om du skall köra mest bakom båt är ett båtpaket komplett med binding. Ett sådant paket kostar ca 3000-5000:- för bräda och binding.

Är du ute efter att köra i park eller vill ha ett båtpaket som funkar i park så kan vi sätta ihop sådana paket för ca 5000-10.000 för bräda och binding. 

Vi har både lösa båt- och parkbrädor samt paket med binding/boot. Du hittar vårat wakeboard-sortiment här.

Vilken fart skall man åka wakeboard i?

Med båt kör man ca 15-22 knop.

Vilka är de bästa kabelparkerna i Sverige?

När man bygger en park kan man antingen bygga den "full size" som de har gjort i exempelvis Fagersta, Arlanda och Grödinge/Stockholm syd är sådana. I Sverige finns det bara några få "full size" wakeboard-parker. Då går banan runt i en cirkel och man kan åka flera varv.

  1. Fagersta
  2. Arlanda (ev stänger den)
  3. Grödinge/Stockholm Syd

Att bygga en 2.0 park innebär att du bygger en park i en linje. Det innebär att den går som en linje, när man kommit till änden måste man stanna/hoppa av. Man kan naturligtvis åka åt andra hållet också.

  1. Västerås
  2. Malmö
  3. Göteborg
  4. Linköping
  5. Östersund

Båda systemen har för och nackdelar. 2.0 är billigare och det är enklare träna hopp och trick på dem eftersom om man missar ett trick går det snabbt komma igång igen. Fullsize har mycket mer kapacitet, dvs kan ta mycket fler åkare per timme men dyrare att bygga. Full size möjliggör även roligare svängar och man behöver inte använda sig av kickers eller sliders för att ha kul på den.

Omnämnda produkter