Vad skiljer en billig sup från en premiumsup?

2020-06-01 09:15

Det finns supar på marknaden från 2500 kr så det kan vara svårt förstå varför vissa kostar så lite och det samtidigt finns supar som kostar 3-4 gånger mer. Här kommer skälen.

1. Mjuk eller hård

Ju styvare SUP ju bättre glid. För att den skall kunna bli styv krävs påkostade material och mer komplicerad konstruktion. Konstruktionen skall kunna stå emot 20 PSI tryck och endå hålla perfekt platt form och inte bli bullig. En enklare SUP har en mjuk och billig PVC (som oftast är riktigt elak mot miljön). Den ligger oftast i 1 lager (ibland 2). Mellan ovansida och undersida ligger en dropstitch som skall se till att brädan håller profilen. På billigare brädor kan man dra av dropstichtrådarna för hand om man skulle öppna brädan, så klena är de. 

På en premiumbräda så används mycket dyrare PVC som inte är lika giftig, som är mycket styvare och som stretchar mycket mindre. Man använder 2-3 olika lager beroende på om det är däck eller kant (rail). Mellan ovansida och undersida sitter en påkostad tät dropstich tillverkad i en tråd som är nästan omöjlig att ta av och som knappt stretchar under tryck. På dyrare brädor finns också extra inbyggda stöd för styvare känsla. Starboard Zen (ej zen lite) har exempelvis "standing plates" under fötterna som gör att brädan känns i stort sätt lika stabil som en hård bräda. En enklare bräda kan kännas mer jello-liknande, i vissa fall samma känsla som att stå på en dallrig badleksak.

 

 

2. Sammanfogning av paneler

På en enklare bräda limmas alla paneler. Limmet är miljöfarligt, det åldras och med tiden blir limmet försvagat. På en premiumbräda sammanfogas panelerna med värme och tryck utan lim, ingen fog som åldras på samma sätt som en limmad. På köpet får man även viktbessparing och en vara som är klart bättre för miljön.

 

3. Fenor, pump, väska, leash.

Det finns inget som är så enerverande som när en liten detalj går sönder som gör att grejerna inte fungerar. Exempelvis pumpen eller ett fenfäste. På en enklare bräda har man köpt in enklast möjliga tillbehör. Pumparna brukar fungera hjälpligt till 12-14 PSI, skall man ha mer så behöver man ta i rejält och det börjar knaka i grejerna. Vi kör helst med 17-18 PSI för att supen skall kännas styv även för fullvuxna. Till premiumsupar medföljer pumpar som klarar mycket hårdare tag. De går att växla, så man kan växla ner för att få i högre tryck utan att använda mer kraft. Dessa pumpar klarar upp till 25 psi och även otränade kan pumpa 20 psi med dem.

På enklare brädor medföljer ofta en enklare slidingfin fena i plast. Den fungerar bra men går man på grund kan den gå sönder. Är det riktigt illa kan fästet i brädan går sönder vid kraftigare grundstötning.

På premiumbrädor sitter antingen fasta fenor med minnesplast, dvs böjer man dem rätar de automatiskt ut sig med tiden. Eller så han man en riktig US-box, dessa fenor säljs på alla surfbutiker världen över och används även vid vågsurf, vindsurf mm så de är mycket vanliga. US-box fenor har en speciell försvagning i basen på fenan som skall gå sönder vid hård grundstötning istället för att man kör sönder brädan eller boxen. Smart! Vid mindre grundstötning händer ingeting med dessa fenor.

Till enklare brädor medföljer en nylonpåse som ibland även har axelremmar. Denna är superenkelt sydd och när vi testat en säsong så brukar bagarna knappt hålla ihop. En sup väger ca 10-15 kg och de billiga väskorna för klena för att bära den vikten nån längre sträcka. På dyrare sup medföljer väskor som är dimensionerade för vikten och en hel del till, de har både axelremmar som en ryggsäck samt hjul så den kan dras som en resväska. Rejäl vaddering och fungerar även som resebag om man vill resa på flyg med sin sup.

4. OBS, bara för att en SUP är dyr behöver den inte vara bra. Det finns flera exampel på enkla konstruktioner som designats upp snygga och säljs för 8000-9000:- men tittar man under skalet är det en 3000:- bräda. Enklaste sättet att undvika dessa är att hålla sig till de stora välkända marknadsledarna som Starboard, Red paddle och Fanatic. De levererar kvalite som motsvarar priset. Därav marknadsledare. Har tillverkaren en enkel hemsida med 4-6 supar är det ingen premiumtillverkare. Starboard, Red och Fanatic har omfattande hemsidor, papperskataloger, team och en grupp med folk som jobbar med produktutveckling, miljöarbete, kvaliteskontroll mm. Många märken har bara 1-3 personer som alla jobbar med försäljning och sen köper de från en kinafabrik som de ber tillverka med deras logo och grafik för lägsta pris och kvaliten blir därefter.

Men det viktiga är såklart inte ha den bästa supen, det viktigaste är att ha kul på vattnet. SUPa lungt och ha så kul därute.

Vi har över 100 olika supar i lager för att alla skall hitta sin modell och prisklass, kolal in sortimentet och priserna här: https://www.surfspot.se/sup/sup-brador.html

 

Etiketter:

Publicerad i Nyheter SUP-tips av

Mattias Gunnarsson