Torrdräkt

Att tänka på när du väljer torrdräkt

Torrdräkt är bästa valet för dig som håller på med vattensport året runt

Har du testat Torrdräkt? Om inte måste du göra det om du vill ha en lång och bekväm säsong. Med någolunda vettigt underställ fryser man inte och är helt torr efter seglingen, paddlingen eller surfet. Torrdräkten är överlägset det bästa valet under den kallare årstiden.

Välj rätt torrdräkt

Våra bästa torrdräkter andas och är väldigt hållbara. Skrönan att den vattenfylls direkt och man sjunker som en sten om det går hål i den stämmer inte. Vi har dessutom testat köra med 1cm ostängd dragkedja för att kontrollera konsekvenserna och det gick utmärkt fortsätta med 2 timmars sportande utan att frysa. Den lilla mängd vatten som kom in i dräkten sögs upp av fleeceunderstället och värmdes snabbt upp. Trycket gör att dräkten smiter ut på kroppen som ett korvskinn när man ligger i vattnet, det blir ett övertryck i den delen som är ovan ytan, det gör att vattnet har väldigt svårt för att komma in även om exempelvis dragkedjan inte är 100% stängd.

Vi har testdräkter i butiken i Stockholm och alla storlekar i lager om du vill prova hemma. Vi har öppet köp med fri frakt och fri retur för att göra det enklare att testa hemma. Du kan till och med få Dry Fashions dräkt skräddarsydd för en slant extra. 

 
Torrdräktens uppbyggnad

 

Torrdräkt som passar vid vindsurfing/kitesurfing

Om du skall vindsurfa eller kitea är det en fördel med en dräkt som andas. Kolla in Mystic Force eller Dry Fashion Black preformance och som är smidiga dräkter som andas med 3 lagers membran. Om du vill ha maximal robusthet och slippa underställ är neoprenvarianterna bra. Exemeplvis ION Fuse eller Mystic Vulcanic. Mycket robusta och bra dräkter med viss stretch i, dock andas inte dessa dräkter så du kan bli lite fuktig av svett beroende på vad du har under. Här hittar du lämpliga dräkter för vindsurfing och kitesurfing.

 

Torrdräkt som passar vid segling

Om du skall segla jolle eller större båt så är du troligen 99% ovanför vattenytan och vill kunna ha seglarskor eller gympaskor på dig. Då kan du välja en extra lätt och skön dräkt med neoprenmudd i halsen och gärna latex eller nylonstrumpor som passar bra i skor. Våra tips är Magic Marine Regatta eller Dry Fashion Profi Sailing Regatta. Du hittar lämpliga torrdräker för segling här.

 

Torrdräkt som passar vid paddling

För paddling krävs bra komfort och bra ventilation, dvs dräkten måste ha riktigt bra andingsförmåga. Den skall gärna vara lätt och mjuk i tyget så den inte stör när man rör armar och axlar. Den behöver inte sitta supertajt i halsen eftersom man sällan är under ytan med huvudet nån längre stund vid paddling. Vi rekommenderar Starboard All Star eller Dry Fashion Sup Performance. Du hittar våra dräkter lämpliga för paddling här.

 

Torrdräkt som passar vid vattenskoter/jetski

Dessa sporter kräver en torrdräkt som tål lite hårdare tag eftersom vattenkontakten ofta sker i fart. Dräkten behöver ha extra karborrelås över den vanliga latexmudden. Här hittar du torrdräkter som passar för vattenskoter och jetski.

  

Vanliga frågor innan köp av torrdräkt

Vill man göra det enkelt för sig så köper man en fleece overall, den funkar perfekt under torrdräkten och värmer tillräckligt utan ytterliggare lager ner till 5-10 grader. vill man köra kallare kan man komplettera med extra lager. Vi kör själva icebreaker merinoull underställ, fungerar kanon. Grundregeln att man kör ungefär samma underställ som man har när man åker skidor. Närmst kroppen något som andas bra sen typ ull eller fleece för värmeförstärkning. Undvik bomull eftersom när du svettas blir du fuktig och bomull värmer dåligt när det är fuktigt. Här hittar du våra underställ.

Hur är torrdräkterna i storlek? De mått som står är de maxmått eller är det mått som rekommenderas för bästa komfort?

De flesta märken är normala i storlekarna, Starboard upplever vi som något små/korta så där kan man få upp en storlek om man är på gränsen i längdmåttet. Det är alltid inräknat att man skall få plats med underställ typ ylle + fleece under dräkten. Det finns en storleksguide nedan för respektive märke och den stämmer väldigt bra. Dry fashion är dock något vidare och Mystic något långsmalare. Starboard är något små i storlekarna både på bredd och längd. Dry fashion kan man även få skräddarsydd om om ens mått ligger långt ifrån storlekstabellens. Tillverkaren har räknat in att man har ett underställ under så det behöver du inte ta hänsyn till. 

Jag blir fuktig i min torrdräkt, läcker den?

Även om torrdräkten är helt tät kan man bli fuktig i den, det beror på att det bildas kondens på insidan av dräkten när den varma luften kommer i kontakt med kall yta. Vi löser detta genom att använda underställ som absorberar fukt bra, exempelvis merinoull. En annan orsak att man kan bli blöt i en torrdräkt är att muddarna utsätts för påfrestning, exempelvis sprutande vatten, det är vanligt vid exempelvis kiteboarding där man kan få rejält tryck mot exempelvis fotmudden. Det löser man exempelvis med en neoprensko med rejäl karborreband i skaftet som man trär över mudden, så inte bara latexmudden behöver stå emot trycket. Om du misstänker att någon söm läcker så kan man testa det, vända ut och in på den och lås exempelvis ena fotmudden genom att sätta den över en petflaska. Sen fylla ena benet med vatten i duschen, om den läcker kommer det börja droppa om sömmen eller tejpningen. 

Att tänka på innan du använder din torrdräkt första gången 

Man bör släppa ut luften i dräkten i halsen när man går i vattnet första gången, annas blir den som en ballong när man trillar i och man simmar inte lika bra. Krashar man fårt kan en söm i värsta fall spricka av trycket om dräkten är full med luft. Vi har aldrig upplevt detta eller fått in någon sådan reklamation men tillverkarna varnar för att det kan hända.

Så tar du hand om din torrdräkt 

Muddarna är i latex som är ett naturmaterial. Dessa skall man vara lite extra rädd om. Tryck inte bara igenom armar och fötter utan trä på dig dräkten. Efter några år så har muddarna åldrats och måste bytas. Det kan ta 2 år eller 8 år beroende å hur man vårdar dem och kvaliten på mudden. Dräkten skall förvaras svalt och mörkt. Vi har även reservmuddar att köpa som är enkla limma dig själv. Vill du ha hjälp har vi kontakt med verkstad för sådant. Dragkedjan är från T-zip i de flesta av våra modeller och en av marknades absolut bästa torrdräktsdragkedjor. Man bör fetta in änden av dragkedjan, normalt ingår en tub fett men annars säljer vi även detta.

Vad är skillnaden mellan torrdräkt och våtdräkt?

I en torrdräkt är man precis som det låter torr. Därmed håller man värmen väldigt bra, men man behöver ha underställ i torrdräkten, typ ylleunderställ. I en våtdräkt kommer det in vatten, men det vatten som kommer in värms upp av kroppen och tillsammans med våtdräktens goda isoleringsförmåga behåller man värmen bra. Man kan bada i 1-gradigt vatten med en bra våtdräkt utan att frysa det minsta. Men man är inte helt torr.

Vilka är torrdräktens olika funktioner?

Hålla en torr och varm.

Ska man ha både torrdräkt och våtdräkt?

Det beror på vad man skall göra. De är bra på olika saker. Om man exempelvis paddlar kajak så är ofta torrdräkt att föredra. Då kan man välja en som andas och slipper bli så svettig, våtdräkter andas ej. Om man vågsurfar är ofta en våtdräkt att föredra, du har mycket bättre rörlighet i vattnet med en våtdräkt och du simmar mycket bättre. Våtdräkter ger alltså bättre prestanda när man befinner sig mycket i vattnet, som exempelvis vågsurf, vindsurf i vågor, kitesurf i vågor, SUP i vågor. Torrdräkter ger bättre prestanda när man befinner sig mycket ovan vattnet som exempelvis paddling, vattenskoter, segling, vindsurfing på större brädor/plattare vatten, lugnare variant av kitesurfing utan stora vågor, jättehopp mm.

 

Torrdräktsguide

Aktivitet/Torrdräktsmodell 
Dry fashion SUP Performance Torrdräkt
Dry fashion Regatta Torrdräkt
Dry Fashion Black Performance Torrdräkt
Magic Marin Regatta Torrdräkt
Starboard All Star Torrdräkt
Mystic Force Torrdräkt
Ion Fuse Torrdräkt
Mystic Vulcano Torrdräkt
 

dry fashion sup performance

 
Koppling nacke

Neopren

Latex*

Latex* 

 Neopren

 Neopren

 Latex 

Latex 

 Latex

Fot eller mudd

Mudd

 Mudd*

 Mudd*

 Fot

Mudd

Mudd 

Mudd

Mudd 

Kite/Vindsurf 

9

10 

10 

Segling 

10 

10  

10 

Kajakanpassad

SUPanpassad 

8

10 

 

Vattensporter där torrdräkt passar utmärkt

Torrdräkt passar som nämnt jättebra på vintern. Här kommer några exempel på vattensporter som kan utövas på vintern.

  • Vinterpaddling 

Paddla kajak på vintern kan ge dig en spektakulär upplevelse med gnistrande, rimfrost täckta träd och grenar som sträcker sig över vattnet. Paddla på vintern kan vara magiskt. Utrustningen är naturligtvis viktig med underställ och en passande torrdräkt.

  • Dykning och vinterdykning

Gillar du att dyka? Även när temperaturen går ner till 5-10 grader är dykning en fantastisk upplevelse. Men det är viktigt att ha varma kläder. En torrdräkt är ett måste. Det skiljer sig ganska mycket att använda torrdräkt jämfört med våtdräkt. Ett varmt underställ att ha under torrdräkten är en fortsättning för att hålla värmen i det iskalla vattnet.

  • Vintersegling

Vintersegling kan vara en riktigt häftig upplevelse. Men man ska ha respekt för det svinkalla vattnet. Risken att man drabbas av hypotermi är stor om du hamnar i vattnet. Därför är en välanpassad torrdräkt en billig livförsäkring men även ett ordentligt underställ behövs.