Att tänka på vid köp av våtdräkt

Våtdräktsguide – Hitta rätt våtdräkt för dig | Surfspot.se

Våtdräktsguide

Att välja rätt våtdräkt kan göra en enorm skillnad för din komfort och prestation i vattnet. Oavsett om du surfar, paddlar SUP eller kite-surfar, är det viktigt att hitta en våtdräkt som passar just dina behov.

Varför använda en våtdräkt?

En våtdräkt isolerar kroppen och håller dig varm genom att släppa in en liten mängd vatten som värms upp av din kroppstemperatur. Den skyddar också mot vind, sol och skrapsår.

Så väljer du rätt våtdräkt

När du väljer våtdräkt bör du tänka på:

  • Vattentemperatur där du kommer använda den

  • Typ av aktivitet (surfing, SUP, kite, dykning)

  • Passform och rörlighet

  • Tjocklek på våtdräkten

Våtdräktens tjocklek – vilken passar dig?

Tjockleken anges i millimeter, till exempel 4/3 mm. Första siffran är tjockleken på bröst och rygg (för värme), andra siffran på armar och ben (för rörlighet).

VattentemperaturRekommenderad tjocklekTyp av våtdräkt
Över 22°C1-2 mmShorty eller tunn våtdräkt
18-22°C3/2 mmFull suit (våtdräkt med långa ben och ärmar)
14-18°C4/3 mmTjockare full suit
10-14°C5/4 mm eller 5/3 mmVintervåtdräkt, ibland med huva
Under 10°C6/5 mm eller tjockareFull vintervåtdräkt med huva, handskar och skor

Se vårt sortiment av våtdräkter för herr och våtdräkter för dam. Vi har även speciellt anpassade våtdräkter för barn och juniorer.

Olika typer av våtdräkter

  • Shorty: Kortärmad och kortbent våtdräkt. Perfekt för varmare vatten.

  • Full suit: Långärmad och långbent – vanligast för surfing i Sverige.

  • Vintervåtdräkt: Extra tjock våtdräkt med huva, används i kallt vatten.

Passform – så ska en våtdräkt sitta

En våtdräkt ska sitta tajt, utan stora luftfickor, men inte så hårt att den begränsar andningen eller blodcirkulationen. Testa att böja dig och röra på armarna – våtdräkten ska följa dina rörelser.

Tips:

  • En våtdräkt känns tajt när den är torr – den kommer kännas större i vattnet. Kan du stänga dragkedjan utan problem så är storleken troligen rätt även om den känns lite trång.
  • Dragkedja fram är svårare komma i än dragkedja bak men ger mer flexi när den väl sitter på. Är du ovan vid våtdräkt så kan det vara bra börja med en med dragkedja bak, sk. "Backzip".
  • Skall du köpa en våtdräkt för barn så läs även guiden "Tips våtdräkt för barn" då det fkinns en del speciellt att tänka på. 
  • Satsa på kvalitet om du har råd – en bättre våtdräkt kan hålla värmen mycket längre. 

Vad bestämmer hur bra en våtdräkt fungerar?

På våtdräktens gummilager (neopren) laminerar man på ett lager nylon, polyester eller annat syntetmaterial. Antingen lägger man det bara på insidan (enkelneopren) eller på båda sidorna (dubbelneopren). Dubbelneopren ger en tåligare yta utåt och mer värme under ytan men enkelneopren värmer ofta bättre värme ovan ytan eftersom du har en gummi yta utåt som ej absorberar vatten så man får ingen avdunstningseffekt. Det finns olika nylon och polyester och andra varianter som isolerar olika mycket så det är inte bara tjockleken på våtdräkten som styr värmen utan ochså hur bra material man laminerat på insidan. Dyrare märken är hela tiden med i framkant i utvecklingen med de mest isolerande och flexiga materialen både när det gäller gummit och laminaten. Påkostade våtdräkter är ofta dubbelneopren för att ge maximal hållbarhet men de har extra snabbtorkande "lining" (laminat på utsidan) för att ge minimal avdunstningsffekt. 

En annan faktor som avgör hur bra en våtdräkt fungerar är konstruktionen. Många paneler ger bättre passform, mindre vattentotation och varmare dräkt i förhållande till tjockleken. Man kan också sammanfoga panelerna olika. Enklast är flatseams, den sömmen är inte tät men den håller ofta bra. Den är relativt platt och skavfri och billig att sy då maskiner kan göra den helautomatiskt. Finare dräkter har "Blindstitched" söm, det ger än tätare sammanfogning och tråden går aldrig igenom från insidan till utsidan, dvs materialet får inga hål som leder in vatten. Många mellanprismodeller och dyra modeller är sk GBS (glued and blindstitched), det innebär att det är limmade och blindsydda.Det ger låg vattentotation. Lyxmodellerna nöjer sig inte med detta, de har ofta dessutom liquid seal eller tejpade sömmar i tillägg. Dessa konstruktioner är väldigt hållbara och extremt täta. Du kan ha torrt underställ i dem efter 4 timmar i vattnet.

Extra tillbehör för kallt vatten

För extra skydd rekommenderar vi:

Dessa tillbehör hjälper dig hålla värmen även under de kallaste dagarna.

Sammanfattning

När du väljer våtdräkt, tänk på vattentemperatur, passform och tjocklek. En bra våtdräkt kan göra din tid i vattnet mycket roligare och säkrare.
Hos Surfspot.se får du:

Prisgaranti – vi matchar lägsta priset på marknaden!
14 dagars öppet köp – prova din våtdräkt hemma i lugn och ro.
Fri frakt på köp över 1000 kr.
Storleksguide – under varje våtdräkt hittar du en detaljerad storleksguide som stämmer mycket bra.

Upptäck hela vårt utbud av våtdräkter här.

Vi svarar gärna på frågor eller funderingar du kan ha vid köp av våtdräkt, neopren eller tillbehör. Vill du ha personlig rekommendation så maila oss då gärna din storlek (längd/vikt/kroppsform) och vilka sporter du skall utöva och vilka vattentemperaturer du vill kunna klara eller om du har andra önskemål gällande dräkten till info@surfspot.se eller ring 08-7101600 så hjälper vi dig.

Omnämnda produkter

Choose country