Att köpa Swimrundräkt

Att köpa swimrundräkt

Swimrun växer lavinartat. En motion/tränings/tävlingsform som kombinerar löpning och simning i varierande miljöer utomhus. Det roliga med swimrun är dom flesta tävlingar så tävlar man i par. Det finns herr klass, dam klass och mixed klass.

Med denna sport kommer en uppsjö med produkter som man kan använda

Vi på SurfSpot med hjälp av ambassadörer och kunder vill lämna lite tips och råd på olika produkter som kan användas för swimrun.

 

Swimrundräkter

För att göra swimruntävling är simvåtdräkt ett krav på många av tävlingarna. I korta lopp som Ångaloppet har man inte det kravet. I princip kan man använda sig av vilken våtdräkt som helst när man deltar i ett swimrunlopp. Man kan köpa en så kallad shorty eller vanliga simdräkter sen exempelvis Zone 3 Advance.

Det som gör att många väljer en swimrundräkt är just för special features som finns i swimrundräkter.

Vad är dom främsta skillnaderna mellan en swimrundräkt från en vanlig simvåtdräkt?

1)    Dragkedja fram -  Detta är för man ska kunna cabba ner. Det är för att kunna öppna upp och släppa ut värme vid löpningarna samt att släppa upp lite tryck på bröstet. Ett alternativ här är att man kan installera dragkedja fram på vanliga simvåtdräkter. Det kostar ca 1000-2000 SEK att göra det. Viktigt att säkerställa dom som syr har erfarenhet av det för att ha rätta verktyg och rätt våtdräktsdragkedja.

2)    Tunnare material vid låren – vanliga simvåtrdäkter fokuserar på att ha bra flytkraft runt bål och lår. Därmed burkar det vara 5 mm neoprene vid dom partierna. Swimrundräkter är dock gjorda för att maximera möjligheten till löpningen och därmed har man gjort låren och höften tunnare (mellan 2-3 mm) för att man skall minimera motstånd vid löpet.

3)    Nylon på insidan av låren – På grund av att man springer med dräkten har man på swimrundräkter nylon på insidan av låran. Detta för att inte friktion vid löpning skall första dräkten.

4)    Fickor – Swimrundräkter är anpassade för för att man skall kunna ha med sig energi, kartor och annat roligt med sig på loppen. Fickor på insidan och baksidan finns nu på swimrundräkter.

5)    Möjlighet att klippa – De flesta klipper sina swimrundräkter. Kortare ben, kortare ärmar. Detta för att det blir varmt att springa med fulllängd våtdräkter. Swimrundräkter kommer ibland korta så man inte behöver klippa. Andra swimrundräkter är fulllängde men med klippzoner i materialet vilket gör att när man klipper så bibehåller man en bra täthet mot kroppen. 

Orca Core Swimrun

Orca som är världledande inom simvåtdräkter har såklart även swimrundräkter. Om du letar efter en smidig och samtidigt robust våtdräkt som utformats speciellt för Swimrun kommer denna dräkt inte göra dig besviken. Dräkten ger dig den flexibilitet och flytkraft som krävs för att simma, utan att göra avkall på den fria rörligheten. Orca swimrun dräkten har speciella paneler för maximal rörlighet över axlarna och fri rörlighet för löpning.

2mm arm- och gren- paneler gör Orca swimrun väldig flexibel. Det tunna neoprenet är mindre störande under löpningen och simningen än andra tjocka neoprensorter.  

Orca Core kommer med avtagbara ärmar och korta ben.

Länk till Orca Core Swimrun

 

Zone3 Versa

Zone3 har de senaste åren etablerat sig som ett toppvarumärke för öppetvatten dräkter för simning. De blir väldigt ofta testvinnare i olika magazin och har visat sig passa väldigt bra på många olika typer av kroppar. Därför är detta en av de enkalre dräkterna att köpa på distans då storleksguiden och den följdsamma passformen minskar risken för att du behöver byta.

Versa är annars en flexig och skön Swimrundräkt. Dessutom byggd i miljövänlig neropren.  Zone3 Versa är den prisvärdaste dräkten vi upplevt för swimrun. Om man jämför med den dyrare Evolution så är Evolution ännu varmare i vattnet tack vare helt täta fogar och  Evolution har ytterliggar mer flex viket ger både snabbare simtider och springtider men man får då betala lite mer också.

Länk till Zone3 Versa herr
Länk till Zone3 Versa dam

Zone3 Evolution

Zone3 har de senaste åren etablerat sig som ett toppvarumärke för öppetvatten dräkter för simning. Nu har de kommit med en swimrundräkt. Zone3 Evolution är utvecklad med tankar från topputövare av swimrun i Sverige. Grymt i vattnet, super för löpning.

Mycket av vinnande concept de har i sina simvåtdräkter för öppet vatten har tagit med vid utveckland av swimrundräkten. Zone3 Evolution lanserades sparsamt i slutet av 2015. Feedback från dräkten har varit mycket positiv a

v många. Det är första dräkt som kommer med endast dragkedja fram. Tanken med det är att men en dragkedja mindre för man mer följsamhet i neoprenet i simningen.

Den kommer med kortare ben och långa armar. Man har möjlighet vid köpa att också inkludera en vadkompression av 8 mm neoprene vilket är grymt för at ge mer flyt i simningen samt värme. Så sätter man på vad kompressionen så är man varm och go.

Med t.ex. en yamamoto 1.5mm SCS i axlarna så är Zone3 Evolution en av de dräkter med mest följsamhet i axlarna. Mycket följsama ben också för löpningen.

Länk till Zone3 Evolution herr
Länk till Zone3 Evolution dam

Omnämnda produkter