Vill du lära dig Snowkite?

Hur kommer man igång med snowkite?Hq Scout trainer kite

Det är en fantastisk känsla att sväva fram i i full fart över snön och bara drivas av vinden. Eller använda kiten som lift och dra sig uppför ett fjäll. Passar både dig som söker adrenalinkickar och dig som vill ta turer i orörd terräng och komma nära naturen. Snowkite är en enkel sport att komma igång med vilket man kanske inte kan tro. Sporten är lättillgänglig då det enda man behöver är snö eller is och öppna ytor och vind. Det räcker ofta med 3-4m/s vid för att man skall kunna få fart. När du lärt dig kitea is eller snö är kite på vatten ett naturligt nästasteg för den som vill.  

Hur kommer man då igång? Det finns 3 metoder att komma igång

1) Köpa en Trainer

Du kan köpa du en trainerkite på 1,5-5 kvm och lär dig grunderna själv. Med en mindre kite behöver man inte samma säkerhets utbildning som vid användning av större kraftfullare kites. Trainern är även en rolig grej att ha om man vill låta vänner och bekanta testa sporten. Vi rekommenderar dock att man läser instruktionerna noga och iaktar de säkerhetsrutiner som gäller vid exempelvis färd på is (isdobbar hjälm, säkerhetslina mm). Det finns 4 typer av Trainers:

2 linors kite. Enkelt och lätthanterligt kite till bra pris. Vår mest sålda trainer är just denna typen av kite HQ4 Fluxx

2 linors kite med open cell. Lyxigare trainer med 2 linor och byggd i singel skin. Det ger bredare vindregister och mer stabilitet så väldigt hög prestanda.En 1,5m singel skin kan generera lika mycket kraft som en 2,5m vanlig.  Storsäljaren är Ozone Go.

3 linors kite med back/killer. Denna kite har två extra funktioner. Det ena är en klart snabbare broms (killer) som man släpper bommen och kiten bara sitter fast i dig med leashen. Det andra är att du kan backa upp kiten om du krashat den på nosen istället för att behöva gå fram och vända på den. Klart bekvämt. Vår mest sålda 3-linorskite just nu är HQ Hydra. Hydra är lite dyrare men har den fördelen att den har slutna celler så den blir lite stabilare i profilen när cellerna fyllts och den kan landa och återstarta i vatten utan problem då cellerna är slutna. 

4 linors trainer. Med depower kan du även justera anfallsvinkel på kiten precis så som du styr en fullstor depowerkite. Det ger bättre kontroll och bättre vindregister. Plus du lär dig direkt kontrollera en depowerkite på samma sätt som större modeller. HQ Rush Pro V School är en sådan här kite. Perfekt kite för skridskokite och snowkite. OBS du måste köpa till en sele till denna för att kunna flyga den. 

Du hittar de samtliga trainers här.

2) Köpa en depowerkite

Roligast på snö har man med lite större drake på 6-21 kvm som man sitter ikopplad med sele. Dessa modeller har såkallad depower (justerar vinkeln och kraften i draken) och de har oerhört mycket kraft så viktigt man ha respekt för krafterna. Om du skall köpa din första depowerkite så välj inte för stor storlek. Är man relativt oerfaren så brukar 4-8 vara bra storlek. Välj en stabil modell och se till att ha med dig någon som kan kitea första gångerna. Öva på alla säkerhetsfunktioner innan du ger dig iväg på en frusen sjö eller fjäll. Om du kitear på frusen sjö skall du självklart ha koll på issäkerhet och ha utrustning för detta med dig.

En modell vi tycker passar extra bra som förstakite är Ozone Pure. Den är otroligt flygstabil och det ingår bom i priset.

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp att välja på info@surfspot.se. Är du osäker på vad du vill ha kan det vara bra att veta att vi har 14 dagars öppet köp och Prova på i 30 dagar. Läs mer om returrätt här.

3) Gå en kurs

På kursen går en instruktör igenom både utrustningen säkerheten samt lär dig grunderna i flygning. Du kommer utvecklas snabbt i sporten om du tar en lektion. Den har du även nytta av om du någon gång vill testa kitea på vatten eftersom alla principer är detsamma och många av prylarna går att använda både på snö och vatten. Vill du gå en Kitekurs så kolla denna länk eller kontaka oss på info@surfspot.se då vi har ett nätverk med instruktörer vi kan tipsa om.

Vi tycker faktist snowkiteär bättre metod att börja med sporten än vattenkite eftersom det är säkrare och enklare.

Du hittar du alla våra kites anpassade för snowkite i denna länk.

Vill du ha tips på hur man väljer skidor snowboard eller annan utrustning så kolla denna länk.

Vill du veta vilken snowkitetyp du är? Kolla denna länk.

Omnämnda produkter