Utrustningstips för Snowkite

Utrustningstips för Snowkite

Skidor eller Snowboard

Du kan köra snowkite med skidor eller snowboard, det finns ett antal för och nackdelar mer respektive val. Skidor har fördelen att du får en framåt position som ger bra kontroll. Den är enklare launcha då du har bättre rörlighet. Minskar vinden och du behöver röra dig fram till kiten för att fixa nått är det klart enklare med skidor.  Snowboard kan kännas mer naturligt i stansen, framförallt om du kört snowboard, skate, wake eller liknande tidigare. 

 

Att tänka på med skidor 

Du kan åka på dina vanliga slalomskidor. Standardbindningar fungerar också fint. Vill man göra en modifiering på bindningen så kan det vara en fördel komma lite högre upp och sätta en distans mellan skida och bindning. Då kan du även pressa ner kanterna djupare. Många väljer skidor med lite mindre radie i eftersom du inte har samma behov av sväng som i en slalombacke samt du får bättre stabilitet rakt fram och skönare enklare åklinjer. Sen kan det även vara bra välja en lite bredare skida, framförallt om du kör mycket lössnö vilket det ofta blir med snowkite.

 

Att tänka på med snowboard

Du kommer kliva i och ur bindningen mer än vid vanlig piståkning så därför kan det vara bra lägga lite extra fokus på just bindningen. Valet står mellan standard, flow och hybrid. Flow är populärast eftersom de är enkla kliva i och ur. Man kliver i bakifrån, ungefär som man kliver i en stropp och kan snabbt låsas. Men du kan bara kliva i bakifrån och i vissa situationer kan det vara en nackdel. Standarbindning kan man kliva i från fler vinklar men är oftast lite omständingare spänna fast så välj gärna en modell som är enkel om du har möjlighet. En del modifierar sina standardbindningar och tar bort bakdelen för att få enklare access och skönare stans vid snowkiting. Hybrider försöker kombinera det positiva från standardbindning och flowbindning med att man skall kunna kliva i både från framsida eller baksida så vill man köa en helt ny bindning för detta ändamål så kolla in dem. När det gäller själva brädan funkar en vanlig twintip bra men du får stabilare gång om du kör på en med lite mindre midja. Ca 165cm brukar passa åkare av längd 175-185. Man klarar sig utmärkt med en vanlig snowboard men det finns såklart kitespecifika snowboards.

 

Övriga tips

Glöm ej hjälm, det är ett måste. Vattensporthjälm är för klent om du skall köra på is. Välj en bra godkännd skidhjälm som klarar multiimpact, dvs du kan stöta i flera gånger utan att hjälmen skyddar sämre. Så är det inte på vanliga hjälmar, de är byggda så kärnan skall kollapsa för att ta upp energi. Detta syns inte på ytan men hjälmen får mycket sämre skyddsförmåga efter några stötar. Även andra skydd som ryggskydd, rumpskydd och knäskydd, armbågsskydd är bra. Du hittar flera bra skydd som vi valt ut och själva använder här. 

Vill man ut på längre turer så är det smart hänga på ett par snöskor på ryggsäcken så du kan röra dig utan att sjunka ner i snön. Vi tycker det är skönast ha selen under jackan och om man ar en dragkedja så man kan öppna nerifrån så kan kroken komma fram den vägen. Våra överdragsjackor för vattenkite med inbyggt krokhål funkar kanon även på vintern (med flera lager under då förstås. Dessa hittar du här.

Välj tunna handskar, tjocka ger kramp i underarmarna och dåligt grepp. 

 

Omnämnda produkter