Paddlar

SUP Paddlar för alla storlekar och nivåer.

Paddlar

Vi hjälper dig gärna välja paddel till din SUP

Nedan kan du läsa lite om vad som är bra att veta när man skal välja paddel. Vi kan också ta fram en bra paddel åt dig, maila då din vikt och erfarenhet till oss på info@surfspot.se.

Val av längd

Skall flera personer dela på en paddel så välj en reglerbar. De fasta paddlarna kommer i längd kring 220cm så sågar man av den i lämplig längd.  Vi rekommenderar följande tumregel.

Race: Paddelns tottallängd skall vara ca 15-20cm längre än dig

Wave: Paddelns totallängd skall vara ca 13-17cm längre än dig

Touring: Paddelns totallängd skall vara ca 18-25cm längre än dig.

 

sup paddel guide

 

Val av bladstorlek

Storlek kan jämföras med växlarna på en cykel. Ju mindre blad ju högre växel desto lättare per paddling. De mindre bladstorlekar rekommenderas för långa paddelpass, lättare personer, eller personer med en hög kadens (du paddlar på en hög frekvens ). De större bladstorlekar ger mer effekt med bara ett fåtal tag men du orkar inte paddla lika länge. , kan vara en fördel i vågor när du snabbt skal få upp fart. Ju erfarnare man är ju mindre paddelblad väljer man ofta då man klarar lägre pass. Tumregel (det blir breda intervall då det även stora kan vilja köra mer högrekvent och tvärt om)

Under 65kg = ca 400-650 cm2

65-85kg = ca 500-700 cm2

Över 85kg = ca 520-750 cm2

 

Kolfiber, hybrid, glasfiber eller aluminium

Grovt sätt kan man säga att ju lättare paddel ju bättre. Under en en timmes paddeltur kan du lyfta padeln uppemot 3000 gånger. Det är då oerhörd skillnad i belastning på kroppen om paddeln väger 400 gram eller 1,2 kg. Dock så blir de lättaste kolfiberpaddlarna både dyra och ömtåligare. Så för de flesta så passar en kompromiss perfekt, ex en hybridpaddel byggd med kolfiber och glasfiber eller annan komposit i viktklass kring 600-800 gram. Då får du en bra balans mellan lätt vikt och bra tålighet. Inte helt ovanligt man slår i bladet i nån sten eller stöttar sig med gjälp av paddeln när man kliver på och av SUPen.

Kolfibret ger bra respons i paddeln också ökar paddels effektivitet för den som jagar prestanda.