Guide: Har din våtdräkt rätt storlek?

Guide: Har din våtdräkt rätt storlek? Så här vet du.

Du har köpt en våtdräkt – men är den verkligen i rätt storlek? Den ska sitta tajt, men inte hindra dig från att röra dig eller andas. Här får du en enkel checklista för att avgöra om passformen är som den ska.


📏 Börja med att dubbelkolla storlekstabellen

Även om du redan har våtdräkten i handen är det klokt att jämföra dina mått med tillverkarens storlekstabell. Vi har dubbelkollat våra tillverkares storlekstabeller och de stämmer väldigt bra med hur våtdräkten skall sitta för att ge bra prestanda. Du hittar respektive våtdräkts storlekstabell under varan i vår webshop. Här hittar du samtliga våtdräkter vi säljer.

Mät följande med måttband:

  • Längd

  • Bröst omkrets

  • Midja omkrets

  • Ev höft omkrets (alla storleksguider använder inte detta mått)

  • Ev vikt (alla storleksguider använder inte detta mått)

Om några av dina mått är för små men andra för stora brukar det endå fungera bra eftersom våtdräkterna är stretchiga och kan använda överskott på exempelvis längd för att skapa extra bredd. Men om flera av dina mått ligger i överkant för en viss storlek kan du vara på gränsen – då är det extra viktigt att prova rörlighet och komfort noggrant.


🧍‍♀️ Så tar du på dig våtdräkten – steg för steg

Att ta på sig en våtdräkt på rätt sätt gör det både enklare och minskar risken för att tro att storleken är fel när den egentligen inte är det. Vanligt problem är att den hamnar för långt ner och man upplever att den trycker ihop en och blir för liten, men i själva verkat kan det vara rätt storlek när väl dräkten sitter där den skall. När du simmar runt i vattnet brukar dräkten hamna rätt automatiskt men provar du torr hemma behöver du vara extra noggrann med att mata upp den ordentligt. 

  1. Ha eventuellt på dig strumpor eller påsar på fötterna

    • Fötter kan ibland, särskilt om de är svettiga, skapa friktion i benen. Då är det enklare om du har strumpor på dig, alt sätter på plastpåsar som skapar minimalt med friktion. 

  2. Vik om möjligt ner dräkten till midjan

    • Om du har så kallad "backzip", dragkedja i ryggen så börja med att rulla ner överdelen så att du bara har benpartiet kvar. Har du "frontzip", dragkedja i bröstet så går inte detta.

  3. Sätt i fötterna – en i taget

    • Dra försiktigt upp dräkten över fötterna och benen.

    • Använd fingertoppar – undvik att dra med naglarna eller smycken som kan skada neoprenet.

  4. Dra upp till midjan

    • Se till att dräkten sitter helt uppe i grenen. Justera eventuella veck innan du fortsätter. Se till att mata upp dräkten ordentligt så du har dräktens tänkta midja i höjd med din egen midja och inte 10cm nedanför.

  5. Armarna i – en åt gången

    • Stoppa in en arm och mata upp dräktens material upp till axeln innan du tar på den andra. Gör lika dant med andra armen.

    • Dra upp axelpartiet ordentligt så att det inte stramar i armhålorna.

  6. Avsluta med dragkedjan

    • Få hjälp om dragkedjan sitter i ryggen.

    • Kontrollera att halsen sitter jämnt utan att vikas in eller skava.


✅ Hur ska en våtdräkt sitta?

När du provar våtdräkten – tänk på följande:

  1. Tajt – men inte kvävande
    Våtdräkten är designad för att fungera i vattnet, för detta så krävs ganska tajt passform, kan du andas bra och stänga dragkedjan utan problem och inte får blodstopp i handleder, hals och fotleder är det troligen inte för liten.

  2. Rörlighet i axlar och armar
    Lyft armarna över huvudet. Känns det som att dräkten drar hårt över axlarna eller begränsar dig mycket? Då kan den vara för liten. Men tänk på att dräkten dels kommer att växa i vattnet. Det är även så att tajt sittande dräkter stretchar ut med tiden så att den strama lite när den är ny och du inte är i vattnet är inget problem.

  3. Halsöppning
    Halsen skall vara tät men ej kvävande. För att den skall kunna vara tät så behöver den sitta mot halsen. Det är något man ofta är ovan med, särskilt barn klagar ofta på detta när de provar våtdräkter torra i butiken. Men när man kommer ut i vattnet så sätter sig dräkten bättre på kroppen samt växer något. Den anpassar sig även efter din kropp med tiden. Så är den lite tajt i halsen från början kommer det att bli bättre med tiden.

  4. Ryggen och ländryggen
    Dräkterna idag är ofta väldigt täta. Det gör att även om du har lite luftfickor under armarna eller i svanken kommer det troligen inte samlas vatten där som kyler. Men ju enklare dräkt man köper ju mer släpper den in och vill man då behålla värmen behöver dräkten ha så lite luftfickor som möjligt. Detta är alltså viktigare på billigare dräkter än dyrare då de dyrare ofta är tätare.


❓Hur vet man att storleken är rätt?

  • Första gången du provar: Det är normalt att det känns lite svårt att ta på sig – särskilt om dräkten är torr.

  • När den är på: Böj på knäna, sträck armarna uppåt och gör några simtag i luften. Känns det acceptabelt?

  • Tvekar du mellan två storlekar? – För maximal komfort vid på och avtagning, välj den större. För maximal prestanda i vattnet, välj den mindre. Våtdräkter töjer sig något i vattnet så även om den sitter lite tajt från början blir det mindre tajt när du kommer ner i vattnet. Och är de lite små så stretchar de dessutom med tiden.

  • Testa med vatten: Om möjligt – prova våtdräkten i vatten (dusch eller bad) för att känna hur den sitter när den är blöt.


🚫 Vanliga tecken på fel storlek

Tecken Troligen 
Dräkten stramar kraftigt i axlar eller bröst för liten
Du har svårt att ta på den ens med hjälp för liten
Stora luftfickor/fladder på stora delar av dräkten för stor
Halsen känns fladdrig/väldigt lös för stor

⚖️ Kan man ha olika storlekar på en dräkt?

Man kan ofta ha flera storlekar på våtdräkt men man får olika egenskaper beroende på vilken storlek man väljer. Jag som skrivit denna artikel väger 78kg och 187cm lång. Väljer jag en MT (Medium Tall) får jag maximal värme och tajt passform som ger bra sim-prestanda. Men den blir omständligare ta på och av. Väljer jag LT (Large Tall) så får jag något mer vatten i dräkten men enklare på och avtagning. Båda storlekarna fungerar men ger mig olika fördelar och nackdelar.


🔄 Hur byter man sin våtdräkt?


Vill du göra en retur? Ladda då ner returformuläret genom att klicka här.

Som kund hos Surfspots webshop har man 14 dagars ångerrätt enligt distansavtalslagen. Ångerfristen börjar löpa från den dag du tagit emot varan. Vi betalar tillbaka erlagt köpbelopp senast 14 dagar efter att returnerad vara kommit oss tillgodo. Du står för frakten till oss och vi står för frakten till dig om vi skall skicka en ny vara*. Kunden skall alltid returnera ångrad vara i originalförpackning och emballage.

I tillägg till detta har SurfSpot en "Prova på i 30 dagar" rätt. Denna innebär att du har möjlighet att prova varan och ångra köpet inom 30 dagar. Utnyttjar du detta erbjudande får du tillbaka 85% av varans pris. Erbjudandet gäller ej udda beställningsvaror, Surfspot informerar kunden innan köpet blir bindande om varan är en udda beställningsvara. Avdrag görs för eventuella skador eller saknade delar. Du står för frakten till oss och vi står för frakten till dig om vi skall skicka en ny vara.

Här hittar du samtliga våtdräkter vi säljer.

Choose country