SUP - Vilken Stand Up Paddle Board ska man köpa?

SUP - Hur väljer man rätt stand up paddle board att köpa?

Det är en varm sommardag och du paddlar längs med vassen. Du har full sikt över vattnet och ser allt som händer under ytan. Plötsligt hoppar det till i vassen. En gädda! Eller vad var det egentligen? Till höger om dig simmar några änder förbi. Du känner hur solen gassar och bränner skönt på ryggen. Det här är bara ett av många scenarion som man kan få uppleva med en SUP.

SUP är en perfekt sommaraktivitet där du kan göra allt från att motionspaddla ute i skärgården, på öppna fjärdar, floder, kanaler, till att surfa vågor. Du kan till och med sätta på ett vindsurfingsegel och segla när det blåser. Det är den ultimata sommarsporten för alla åldrar.

Vad är SUP?

Om du precis hört talas om SUP så kan allt snack om olika brädor och åkstilar bli lite förvirrande. Vi börjar därför med grunderna - Vad är egentligen SUP? Sporten går ut på att åkaren står eller sitter på en SUP bräda och tar sig framåt med hjälp av en paddel. SUP står för stand up paddleboard och är en sport som snabbt uppskattats av många. Sporten är till skillnad från vissa andra vattensporter relativt enkel att komma igång med. För många blir därför SUP den första vattensporten man prövar.

Vill du se alla våra artiklar om SUP? Här kan du läsa mer! 

Vilken SUP ska jag köpa?

Stand up paddleboard eller SUP som det även kallas, har utvecklats och växt i raketfart de senaste åren. Precis som alla utvecklande sporter blir det snabbt en djungel av prylar. Så - vad ska jag köpa?

Innan du bestämmer dig för att köpa en SUP måste du fundera kring hur du ska använda den.

  • Vill du ha den i vågor eller kanske strömt vatten? (Välj en bredare modell)
  • Ska du köra mycket touring, dvs. längre sträckor, och kanske använda den som träningsredskap? (Välj en längre och smalare modell)
  • Vill du kunna segla med den? (Välj en bräda som är förberedd för vindsurfing)

Generellt om SUP

En längre SUP-bräda glider snabbare i vattnet och är lättare att lära sig åka tack vare brädans större volym. En längre bräda är oftast bättre om man använder den till träning eller paddla turer. De längre är också riktningsstabilare så man slipper byta sida så ofta och de glider längre per paddeltag. En kortare SUP har snabbare och mindre svängradie, men är även smidigare att transportera och har bättre egenskaper för vågsurf, paddling i strömmande vatten eller på mindre ytor, som i exempelvis en badvik. Vill man använda sin sup för att surfa i vågor fungerar både en kort och en lång. Skillnaden är att en längre SUP har en större svängradie och en kortare kan ses som "roligare" eftersom den svänger skarpare. Men för att komma med och surfa små vågor kan en längre vara lättare då den glider bättre.

Uppblåsbar eller fast SUP

Ett ytterligare val du måste göra när det kommer till SUP-brädor är om du ska ha en fast eller uppblåsbar. Ju styvare bräda ju bättre glid genom vattnet och överföringen från paddeln till brädan blir även effektivare. När du bappadlar en bräda som ger efter så går en del av din paddelkraft år till att deformera brädan. Är brädan styv är kraftöverföringen effektivare och mer kraft går till att föra brädan framåt. Därför hittar du de snabbaste brädorna bland fasta brädor. Dock så möjliggör teknologi att en del uppblåsbara kan närma sig de fasta i prestanda. Även vindfånget är lägre på fasta SUP:ar, så har du sidovind eller motvind är det klart enklare paddla en fast SUP. Det är en stor fördel för dig som ofta paddlar där det kan blåsa. En fast SUP kan även vara urgröpt så du får tyngdpunkten lägre än hos en uppblåsbar, vilket ger flera fördelar när du paddlar på framförallt kropigt vatten.

Vill du veta mer? Här kan du läsa om vad som skiljer en bättre fast SUP från en sämre.

Uppblåsbara har dock andra plus

  • Du kan du resa med brädan som en ryggsäck.
  • Även perfekt för förvaring i bil, båt mm. Tar mycket mindre plats.
  • En bra uppblåsbara SUP är hållbarare än icke-uppblåsbar. De passar därför bra om man vill kunna landstiga på steniga stränder enklare.

Uppblåsbara SUP-brädor blir populära då tekniken nu möjliggör hårda uppblåsbara SUP med hög prestanda. Men se upp för svampiga kopior, en uppblåsbar måste vara påkostad, av god kvalite och tåla högt lufttryck för att de inte skall upplevas som svampiga och tröga. Så man skall undvika de billigaste modellerna om man vill ha paddlingsprestanda och slitstyrka. 

Många av de billigaste modeller tappar formen och släpper i limningen inte så roligt om man vill kunna använda den ett tag på ett säkert sätt. Bilderna nedan belastar vi en premium-SUP från Starboard med 90 kg och en budget-SUP med 90 kg. Premiummodellen sjunker ner 4 cm vid 90 kilos belastning och budgetmodellen sjunker ner 15 cm. Budgetmodellen är även svår stå kvar på då den är för mjuk.

Vill du veta mer om vad som skiljer en bättre från en sämre uppblåsbar SUP kan du läsa här.

suptest budgetsup
Budget-SUP med 90 kg belastning


Suptest starboard premiumsup
Premium-SUP Starboard Delux med 90 kg belastning.


Vi kan dock erbjuda nästan alla prisklasser.


Olika typer av SUP

Race / Touring-SUP

racesup

För dig som vill tävla eller motionspaddla och vill ha en SUP med bästa glid och riktningsstabilitet.

Nackdelen är att de är ofta lite smalare (rankare) och kräver därmed bättre teknik av paddlaren. Vill du ha bra kompromiss mellan bästa glid, men ändå ha bra stabilitet väljer du en Touringmodell.


Allround-SUP

SUP
För dig som vill ha en SUP som är bra på allt.

Du kanske vill motionspaddla och paddla på utflykter ibland, men även vill ha möjlighet att kunna surfa lite vågor när du besöker sådana stränder. Våg-SUP

vågsup
För dig som vill paddla i vågor och kunna svänga enkelt på vågen.

De flesta våg-SUP brädor är icke-uppblåsbara. Anledning är att en tunn vass kant ger bättre svängförmåga och det är svårt åstadkomma med en uppblåsbar. Undantaget är vissa modeller från Red Paddle, som har hyfsat grepp på sin uppblåsbara.

Wind-SUP


För dig som vill kunna både paddla och vindsurfa samma bräda.

Perfekt allroundprodukt för sommarstugan mm. Du kan även läsa om windsup, dvs. brädor som går att kombinera för SUP och Vindsurf.

Fors-SUP

fors-sup
Om du vill paddla fors så passar uppblåsbara brädor bäst. 

Du skall ha så bred som möjligt, gärna 34" eller mer. Starboard har även en speciell forsmodeller som du kan hitta här
9'6
11'

Storlek på SUP?

Det fins en till aspekt som man även bör ta hänsyn till, nämligen vikt och längd. En person som vill ha en glidar-SUP och väger 90 kg behöver en större SUP. Gärna runt 11 fot eller längre. En lättare person runt 60 kg klarar sig på en SUP som är cirka 1-2 fot kortare. Men här får man åter även ha i åtanke hur man ska använda den. Är det träning eller cruisa runt man ska göra? Då kan det i många fall vara positivt att ha en lite längre, för att den glider bättre i vattnet. Om personen är kort kan det vara födel att supen inte är för bred, då får man lite dålig vinkel på paddeln ner i vattnet. Exepelvis ett barn på 140 cm paddlar mycket enklare och rakare med en 75cm bred sup än 85cm bred.


SUP-paddel - Vilken ska man köpa?

Paddeln är en viktig del av SUP-utrustningen som man inte får glömma. SUP-paddlar kommer i olika storlekar för olika ändamål. Paddlar med mindre bladstorlek rekommenderas för de långa utflykterna och paddelpassen, för lättare personer, eller för paddlare som paddlar på en hög frekvens. Större bladstorlekar ger mer effekt med ett fåtal tag, men följaktligen orkar man inte paddla lika länge. Om du vill veta mer om hur du väljer den bäst paddeln för SUP kan du läsa vår artikel: Hur väljer man SUP paddel?

Vart kan man paddla SUP?

En av fördelarna med SUP är att sporten är väldigt flexbilen. Man kan utöva sporten i olika stilar och i nästan alla typer av vatten - hav, sjöar och åar. Det går bra att åka SUP både i vatten som är helt stilla och där det förekommer vågor. Oftast brukar man säga att paddling i vatten utan vågor ger bra träning, medan åkning i vågor istället gör det hela mer spännande. Många ser även SUP som en trevlig utflykt en sommardag. För dig som är intresserad av att åka SUP på semestern har vi på Surfspot satt samman en guide med de 4 bästa resmålen för SUP.

Vi hoppas att du/ni har blivit klokare och att ni vågar ta steget till att köpa en SUP. För när ni väl har gjort det kommer ni inte ångra er en sekund. Den ger en otrolig frihetskänsla, träning för hela kroppen och en närhet till naturen som är svår att slå. Om ni undrar över något mer, tveka inte att höra av er till oss så ska vi hjälpa er så gott vi kan på info@surfspot.se.

Omnämnda produkter