Vad skiljer en billig fast SUP/WINGBOARD från en premiummodell?

Vad skiljer en billig fast SUP/WINGBOARD från en premiummodell?

Denna info gäller fasta supar, för uppblåsbara så kolla istället in: https://www.surfspot.se/sv/blogg

Man man välja att bygga en sup på olika sätt och får såklar väldigt olika resultat i vikt, hållbarhet och prestanda.

De flesta supar är uppbyggda med en EPS foam kärna (frigolit) som man har lagt ett lager med Polyetenplast eller glasfiber på ovansidan och undersida.  Är det glasfiber brukar det vara  2-4 lager väv, lika över hela däcket och ofta färre på undersidan som inte behöver tåla lika mycket. Ingen sandwich konstruktion. Så bygger nästan alla supmärken. Det ger en billig byggteknik och ok relation mellan hållbarhet och vikt. 

Konstruktion SUP

Vissa Premiumtillverkare som exempelvis Starboard bygger mer avacerat för att få bättre hållbarhet till lägre vikt. De har den kunskapen från vindsurfsidan då en en vindsurfbräda kommer upp i mycket högre farter och då krävs mer hållbarhet, vibrationsdämpning mm. Den kunskapen kan man dra nytta av även på SUP och bygga brädor som blir mycket lättare och starkare.

Ett avacerat bygge har mängder med olika paneler utskurna med olik mått som överlappar, du kan ha 5 lager tjocklek på ett ställe 4 lager några cm högre upp, 2 lager på ställen du vill minimera vikt och inte behöver lika mycket kraftupptagning. Man använder olika väv beroende på vad man vill åstakomma, brytstyrka, dragstyrka, styvhet mm för olika delar av brädan. Målet är att brädan skall vara stark där den behöver vara stark, lätt där den behöver vara lätt, flex på visa punkter och styvhet på andra. Starboard har exempelvis 3 olika grundkonstruktioner.

Starboard Lite tech är minst softistikerad , inte så många paneler och man använder mest glasfiber och granträ.Resultatet blir lätt och hållbar jämfört med många konkurrenter men inte lika lätt och stark som de nedan.
Priserna på Lite Tech brädor ligger kring 8.000-13.000 och är ofta lika billiga eller billigare än många andra märkes enklare och tyngre byggen.

Starboard Lite Tech SUP


Starboard Starlite fler paneler och dyrare material som ger mer styrka per gram duk, biaxalglass, Twin Azur fiber mmHållbarare och lättare än bygget ovan.
Priserna på Starlite brädor ligger kring 14.000-18.000

Starboard starlite sup


Starboard Carbon har störst antal paneler med största styrka per gram duk. Kombinerar fiberglas för seghet, granträ, biaxal kolfiber. Ännu hållbarare och lättare än byggena ovan och dessutom styvare för mer direkt känsla. Kör man bara kolfiber får man darr och vibrationer i brädan och oseg fiber som bryts lättare. Starboard kombinerar därför med trä och glasfiber för att få bästa kombi av vikt och hållbarhet med minimalt med vibrationer. Undersida och ovansida har väldigt olika layup då det krävs helt olika egenskaper. Priserna på Carbonbrädorna ligger på 18.000-42.000 beroende på konstruktionsvariant och modell.


Bilden visar Starboards Carbon Sandwich konstruktion som används på race sup.

Omnämnda produkter