Rapport från VM i Windsurfer, juli 2019

Rapport från VM i Windsurfer

Windsurfer, originalbrädan från tidigt 70-tal har fått ett häftigt lyft nere i Europa. Brädan har blivit moderniserad med infällbart centerbord och är betydligt lättare än förr. Återigen hölls officiella världsmästerskap för klassen under tiden 23-28 juni på Gardasjön i Torbole.

De första världsmästerskapen hölls 1974. I courseracing tävlade de ca 170 deltagarna i fyra olika viktklasser, damerna i en egen klass. Man tävlade även i Slalom, Freestyle och långdistans. 

Många stjärnor från förr och en del nya från det Italienska landslaget i RSX och Bic fanns med i startlistan. De svenska deltagarna bestod av Stockholmarna Hans Nyström och Vidar Nyström samt Pontus Ny från Göteborg.

 

Dag1

Den första dagen blev det bara slalom för de två lättare klasserna. Alla svenskarna var med men ingen lyckades något vidare mycket beroende på stor förvirring beträffande vem som skulle starta när… Det var en fin dag med vindar på 6-8m/s så det var synd att arrangörerna inte lyckades få till flera seglingar.

 

Dag2

När det är soligt väder på norra Gardasjön där Torbole ligger så blåser det alltid en nordlig vind med måttlig styrka som lägger sig vid lunchtid. På eftermiddagen kommer en starkare vind från söder som ofta når ca 10 m/s. Arrangörerna bestämde att vi bara skulle segla på eftermiddagen denna dag. Mycket riktigt så kom det fina vindar från söder och 3 seglingar i respektive viktklass kunde genomföras. I den lättaste klassen A där Vidar och Pontus seglade fick Vidar placeringarna 15,11 och 16 och för Pontus 18,19 och 19. Hans seglade i den näst lättaste klassen B och fick placeringarna 11,18 och 9. Vi var inte allt för nöjda med detta och laddade om inför morgondagen.

 

Dag3

Nu började de bli ont om tid för arrangörerna som måste avsluta slalomtävlingarna för de tyngre klasserna, genomföra longdistance race, freestyle samt att få ihop acceptabelt många seglingar i courserace. Mycket tight schema för de tre dagar som återstod. Således skepparmöte kl. 07.30 för att hinna med att tävla i den nordliga förmiddagsbrisen. Man lyckades genomföra ytterligare ett antal heat i slalom och börja freestyle tävlingarna vilket inte intresserade oss svenskar värst mycket. Pontus försvarade dock de svenska färgerna men gick tyvärr inte vidare från kvalet.

På eftermiddagen skulle samtliga klasser genomföra banseglingar. Tyvärr så hann bara de tyngre klasserna genomföra 2 seglingar innan ett hotfullt åskväder drog in och tävlingarna måste brytas.

 

Dag4

Bara tre banseglingar i respektive klass hade hunnits med de tre första dagarna. Onödigt! Det innebar återigen uppstigning i ottan med skepparmöte 07.30. På plats fick vi veta att man planerade att genomföra långdistans-racet med fri pumpning runt hela banan. I banseglingarna var det bara tillåtet att pumpa på undanvindarna. Pontus samlade återigen krafter och var med på detta ”jipporace”. Tyvärr så hittade han ett vindhål och hamnade långt ner i resultatlistan.

Återigen friska vindar på eftermiddagen och man kunde genomföra banseglingar. Två seglingar genomfördes i de lättare klasserna med placeringarna 15,18 för Vidar, 21,23 för Pontus samt 14 och 10 för Hans.

 

Dag5

Sista dagen. Nu hade det kört ihop sig ordentligt för arrangörerna, ingen start fick genomföras efter kl.15 och man hade fortfarande inte gjort klart alla race i slalom och freestyle. Dessutom hade man ju bara lyckats få ihop 5 banseglingar i varje klass på fyra dagar! Återigen uppstigning 06.30 och skepparmöte 07.30. Hasses son Vidar 14 år var inte på sitt bästa humör. Nu var arrangörerna tvungna att köra avslutande tävlingar i freestyle damer och finaler i slalom för de tyngre klasserna samtidigt som banseglingarna i de lättare klasserna. Man lyckades genomföra ett banrace i respektive klass och svenskarna hade sin bästa dag med en 4:e plats för Hasse en 13:e för Pontus och Vidar 7:e trodde han men han hade tyvärr en tjuvstart och blev diskad. Sammanlagt slutade Hans på en 8:e plats Vidar på en 16:e och Pontus på en 19:e. Vidar blev 5:a av juniorerna (18 år eller yngre)

 

Summasumarum

Torbole vid Gardasjön är fantastisk plats för hela familjen, Torbole är en jättemysig liten stad i den norra änden av sjön. Trevliga små stenstränder och restauranger passar både vindsurfare och solbadare. Det är en utmärkt plats att förlägga seglingstävlingar tack vare den säkra eftermiddagsbrisen fån syd som blåser med 8-12m/s i stort sett varje dag.

Windsurfer är en av flera klasser som valt att hålla sitt VM där. Klassen växer så det knakar nere i Europa. Det är tillåtet att pumpa på undanvindarna men inte på kryssen. Fördelen med det är att det underlättar för domarna på vattnet än när det inte är tillåtet. Nackdelen är att de yngre vältränade har en stor fördel som kan pumpa utan uppehåll en hel undanvind. Diskussioner finns att eventuellt förbjuda pumpningen.

Vi har haft en fantastisk trevlig vecka där arrangören ordnat med gemensamma middagar och drinkar efter dagens seglingar. För vår del hade det varit bra om arrangören prioriterat banseglingarna och åtminstone kunnat få ihop 10 seglingar på fem dagar.

Vi kommer dock gärna tillbaks! 

Hans Nyström, Vidar Nyström och Pontus Nyström

 

 

 

Omnämnda produkter