IQfoil, väcker uppmärksamhet både på och utanför vattnet

IQfoil, väcker uppmärksamhet både på och utanför vattnet

Inom mindre än 100 dagar kan du förvänta dig snabb action från Marseille Marina, men för iQFOiL, slutar det inte där. Den nya olympiska klassen leder också den sportliga världen med sitt innovativa tillvägagångssätt för miljöåtgärder.

Vad är iQFOiL?

iQFOiL är den nya vindsurfingklassen som introduceras för olympiska spelen i juli 2024. Den kommer att ersätta den tidigare RS:X-klassen och ger mer hastighet och spänning med införandet av en hydrofoil under brädan, vilket möjliggör för åkarna att 'flyga' över vattnet. Med detta minskade vattenmotstånd kan iQFOiL nå hastigheter på upp till 38 knop.

Vad gör iQFOiL annorlunda?

Sport är utan tvekan bra för människor, men det borde också vara bra för planeten. iQFOiL-klassen är på en mission att visa att sport kan göra en positiv påverkan. Tillsammans med Starboard (iQFOiL-utrustningstillverkare) planterar klassen mangrover, städar stränder och stöder samhällen. Dessutom samarbetar klassen nära med World Sailing och den bredare marinindustrin för att förbättra hållbarheten i seglingsevenemang och utrustning.

10X Klimatpositivt

Medan du kanske har hört fraser som 'kolneutral' och 'netto-noll' från företag som kompenserar för sina utsläpp, tar iQFOiL saker tio steg längre. För varje ton CO2e som släpps ut under produktionen av iQFOiL-utrustning planteras tillräckligt med mangrover för att absorbera denna mängd 10 gånger om. Det är ungefär 22 mangrover planterade för varje Senior iQFOiL-uppsättning - du kan kolla in den fullständiga beräkningsmetoden för 2023 här.

Det är inte bara iQFOiL-utrustning som strävar efter att vara 10X klimatpositiv, sedan 2021 har iQFOiLorganisationen arbetat med att beräkna res- och bränsleutsläpp från stora arrangemang och kompensera dessa 10X också.

Mangrover är klassens sätt att förvandla negativa till positiva, på flera sätt. De mirakulösa träden har inte bara 5 gånger kolupptagningsförmågan hos genomsnittliga träd, eftersom de växer ihop till stora ekosystem, fungerar mangroveskogar som skydd mot kustlinjer, stödjer fiske, renar vatten och är hem för över 1500 arter. iQFOiLs mangrover planteras av Worldview International Foundation i Myanmar, en NGO som arbetar med att återställa miljontals tunnland av avskogad mark samtidigt som de stöder och stärker de omkringliggande samhällena.

Städning av stränder och stöd till samhällen

Globalt sett är havsplastföroreningen ett ökande problem. Med detta i åtanke stöder iQFOiL borttagningen av 11,4 kg strandlinjeplast per iQFOiL-bräda. Det motsvarar vikten av brädan i plastavfall som tas bort från miljön.

Denna plast samlas in av Starboard Plastic Offset Program. Ett socialt och miljömässigt initiativ som anställer lokala team i Thailand och Myanmar för att samla in, sortera och ansvarsfullt göra sig av med all plast som hittas inom 50 meter från havet. Väsentligt är att programmet också erbjuder miljöutbildning till lokala skolor och byar för att utbilda om problemet med plast och förebygga förorening.

Plastavfallprogrammet stöder också hållbar utveckling för sårbara samhällen i Myanmar genom att erbjuda utbildning för att förbättra färdigheterna för enskilda och ge dem möjlighet att utveckla sina egna företag. Sedan militärkuppen 2021 har Myanmar stått inför pågående konflikter och inre oro, vilket har gjort stödet ännu viktigare.

Elitsport som en startplatta för eko-innovation

I strävan efter utrustning som i slutändan genererar minimal miljöpåverkan, visar Starboard de senaste branschutvecklingarna inom hållbara material och processer i deras kommande eQFOiL-konceptbräda.

Med introduktionen av 'e' för 'eko', syftar konceptbrädan till att visa möjligheterna för sportutrustning, både inom marin sfär och över spelen. En nyckelfunktion är ersättningen av energiintensivt kolfibermaterial med basaltfibrer som ett betydligt lägre emissionsalternativ.

Genom att dela kunskap hoppas Starboard och iQFOiL använda detta projekt för att inspirera och ena idrottsindustrin att arbeta tillsammans mot en grönare framtid.

"Det här projektet belyser verkligen forsknings- och utvecklingsarbetet som Starboard gör bakom kulisserna för att förbättra påverkan av sina produkter. eQFOiL är bara en bräda, men representerar den kontinuerliga utvecklingen Starboard gör av nya och innovativa sätt att göra sportutrustning."

Snabba fakta

  • iQFOiL är en av de nya disciplinerna som introduceras för olympiska spelen i Paris 2024 och LA 2028.
  • Det är den första olympiska klassen som har prioriterat miljöpåverkan sedan dess bildande.
  • I iQFOiL står 'i' för innovation och 'Q' står för kvalitet.
  • Designen är innovativ då hela uppställningen kan lyfta vid så lite som 6 knops vind och kan nå hastigheter på 38 knop.
  • 22 mangrover planteras och 11,4 kg strandlinjeplast samlas in för varje Starboard-setup.
  • Det är den enda 10X klimatpositiva sporten på OS... hittills!

Om Starboard

Starboard är ett globalt varumärke för vattensportutrustning, känt för sin premiumkvalitet och innovativa tillvägagångssätt för design och miljöåtgärder. Grundat 1994 av den tidigare världsmästaren i vindsurfing, Svein Rasmussen, strävar företaget ständigt efter att inte bara vara bäst i världen, utan också vara bäst för världen.

Omnämnda produkter