Wingfoil, kan man kombinera olika märken?

Foil och bräda, kan man kombinera olika märken?

Det går utmärkt kombinera olika märken på foil och bräda. När det gäller Vindsurfoil så är det normalt alltid deep tuttlebox på alla foilar och alla brädor så denna guide berör ej för dessa. Där är helt enkelt svaret ja. 

När det gäller wingfoil, kite och wake kan däremot kan det vara  bra att känna till vad man kan behöva justera när man kombinerar olika märken.

1. Anslutningens mått

Nästan alla brädor och foilar för vingfoil har top-plate fäste. Det är två usboxar som sitter i brädan. Dessa ger 2 skåror i brädan som brukar vara ca 20-40cm långa med 9 cm mellanrum. Foilen har 4 skruvar man skruvar ner i dessa boxar och en mutter som går i ettt spår i boxen låser fast foilen mot brädan när man skruvar på skruven.

Några få brädor har inga boxar utan 4 hål, den vanligaste hålbilden på dessa brädor är 165x90. Men andra mått förekommer.
Alltså har du en bräda som har 4 hål istället för 2 usboxar så måste du ha holl på om den foilen du köper klarar samma mått som dina hål har. 

2. Skruvar

Det ingår ibland skruvar med brädorna och ibland skruvar med foilarna. Så matchar du två olika mäken så måste man ta reda på om skruvar ingår eller behöver köpas till. Det förekommer både M6 och M8 skruv. Boxen kan vara olika djup så skruvarna kan vara allt från 25-40mm. En foil som är designad för M8 brukar inte vara några problem fästa med M6 om man har 2 usboxar/skåror. Man kan ev behöva komplettera med brickor i hålet på foilen för skruvhålet är lite stort för skruvens huvud.

Några vanliga märken och med vilken vara de inkluderar foilskruvarna

Reptile
Skruv och mutterbricka ingår med foil, M8

Starboard
Skruv och mutterbricka ingår med foil, M6

Armstrong
Skruv och mutterbricka ingår med foil, M6

F4
Skruv och mutterbricka ingår med foil M8

North
Skruv och mutterbricka ingår med brädor M8

Exocet
Skruv och mutterbricka ingår med foil M8

Eftersom boxarna kan vara lite olika tjocka och även basen på foilen kan vara lite olika tjock så kan skruvlängden variera. Ca 35mm är vanligast. Normalt behöver man inte tänka på det, de flesta skruvar passar i de flesta boxar, så länge man har 2x usboxspår i brädan. Har man skruvhål direkt i brädan (4 hål) får man vara lite petigare med skruvlängd.
Iband kan foilen vara designad för försänkta skruvskallar (konformade) och ibland för vanliga runda skruvskallar. Det räcker ofta med att sätta en bricka emellan för att lösa det.  Alla skruvar är M8 eller M6 så de håller standard och går att få tag i vanliga byggvaruhus, se dock till att köpa rostfri eller syrafast. De vi säljer själva håller lite högre kvalite och har ofta torx eller Hex-4 skruvskalle för att de skall gå skruva i och ur många gånger utan att bli rundskruvade. Det går att hitta samma kvalite på annat håll också.


2. Foilens position

Foilarna kan ha lite olika balanspunkter, dvs om de har lyftet längre fram eller lite längre bak. Om man kombinerar olika märken på foil och bräda kan lyftkraften ligga exempelvis lite längre bak än orginalkombin. Då får man antingen flytta bak fötterna några cm eller flytta fram foilen några cm. Eftersom de flesta brädor har 2x usbox skåror kan man justera fram eller bak foilen.

Om du har en mer avancerad utrustning som en liten bräda på kanske 4'8 fot och en high aspect foil så blir det känsligare än med med större och nybörjarvänliga grejjer. Då bör du kolla att brädan har tillräckligt mycket justeringsmöjlighet för att foilen skall kunna monteras på ett ställe som ger bra balans. Det kommer att gå att köra oavsätt, man kan alltid flytta fötterna, men står du i fotstroppar och har fel justerad foil kommer du antingen få väldigt mycket framfotstryck eller bakfotstryck och det kommer inte vara lika hög komfort.

Armstrong MA och HA foilar exempelvis är kända för att ha balanspunkten långt bak och behöver därför ha en bräda där foilen kan sättas rätt långt fram.
Armstrong CF och HS däremot är inte känsliga för detta och kan monteras även lite längre bak om man vill.


Skribent Mattias Gunnarsson

Omnämnda produkter