Test av sittselar för kite

Test av sittselar för kite

Vår kiteambassadör Michael behövde en ny sittsele. Då passade vi på att göra ett test och skickade ner de 3 poppuläraste modellerna hos Mystic så han fick desta dem ordentligt på vattnet.  Här kommer hans feedback

Test och recension Mystic sittselar av Michael Ericson

"

Få prylar inom kite- och vindsurfing skapar så mycket känslor som sittselen. Älskad av de som använder den, hånad av de som inte gör det.  

Men har du som jag hamnat i läget att ryggproblem, skador på revbenen eller något annat satt dig i situationen att det är sittsele eller att hänga på stranden som gäller… ja då är valet enkelt. Sittsele it is!

Men vilken ska man då välja..? Jag passade på att testa tre olika modeller och prisklasser från toppmärket Mystic för att komma fram till vilken som är just min favorit. Och kanske har du nytta av mina observationer också.

En sak att nämna innan är att sittselarna sitter, naturligt, lite annorlunda än en midjesele. Så i början kommer det nog kännas lite konstigt oavsett vilken man väljer. Men det visar sig att vissa känns mer likt en midjesele än andra.

Alla dessa selar har ett snap-on spänne, något som kommit mer och mer och som jag verkligen uppskattar. Det gör att man enkelt kan spänna på sig selen utan att varje gång behöva dra åt spännbanden runt midjan. Benen får man fortfarande dra åt men de banden är väldigt lätta att spänna.

Modeller i testet

  1. Mystic Aviator Seat 2023
  2. Mystic Driver Seat 2023
  3. Mystic Marshall Seat 2023

Hur testet utfördes

Alla selarna testades på samma dag, i motsvarande vindar. Varför detta var viktigt för mig var för att jag skulle kunna känna drag i selen på samma sätt, kunna testa dem genom att genomföra samma typ av hopp och trick etc. Allt för att kunna skapa mig en bild av hur de jämförs med varandra. 

Trick som jag gjorde var vanliga hopp 3-10 m högt, Darkslide, Backrolls, Frontrolls, Board-offs.

Jag hade dock inte vindar nog för att testa loopa kiten på högre höjder. Detta är dock något som jag gärna skulle vilja testa eftersom fästpunkten av draken på kroppen skapar en annan balans jämfört med midjeseler. Men det får bli nästa gång.

Mystic Aviator Seat 2023




Ca pris: 1.889 kr


Mystic Aviator Seat är selen i testet med lägst pris, inte för att det på något sätt syns på den. Ärligt talat trodde jag vid första anblick att detta var den som skulle ligga mitt emellan de andra. Det är endast på vissa små detaljer man kan ana att den inte skulle ha samma pris som topp-produkten i testet. Ex på det är att banden runt benen här inte har en egen ficka att stoppas in i, utan hålls ihop av en liten rem likt hur det brukar se ut på en ryggsäck tex. 

Selen känns stabil och bra och har ett handtag bak vilket kan vara skönt ibland om man skulle vilja ha hjälp av någon annan. Över lag en väl gjord sele. Jag kan dock direkt sakna att den inte har sk Battle Belt som är ett elastiskt kardborre-band som man använder när man tar på sig den. Denna har förvisso ett kardborre, men det är inte elastiskt så det är svårare att riktigt spänna fast sig innan man knäpper spännet.

Det jag dock märkte när jag tog den på mig var att jag inte riktigt tyckte den passade min kropp lika bra som de andra. Den satt inte riktigt lika skönt, och kroken kändes som den hamnar väldigt långt ner, längre ner än de övriga i testet.

Selen funkade bra på vattnet. Jag hade inga problem utföra de hopp och trick som jag hade på min lista. Den kändes stabil på och jag kände jag kunde lita på balans etc i hoppen.

När kiten lyfter mig uppåt känner jag helt klart att jag sitter mer i selen än vid en midjesele, men när kiten drar mer åt sidan och framåt så kan jag känna att jag saknar känslan av min hard-shell midjesele. Detta är såklart en vanesak men det finns väldigt lite stöd för ryggen jämfört med en hard-shell. Det gäller generellt för alla dessa selar, även om vi kommer till skillnader även där längre fram.


Mystic Driver Seat 2023





Ca pris 2.338 kr

Direkt när jag tar på mig denna sele så känner jag mig bekväm. Vet inte riktigt vad det är, men det känns bla som att kroken sitter mer likt så som min midjesele gör, dvs något högre upp. 

När jag packade upp selarna så trodde jag som sagt att detta var den med lägst pris. Den ser aboslut inte “billig” eller dåligt gjord ut, men tex saknar den handtag bak, vilket ju kan tänkas vara tecken på att man sparat in på något. Finishen på selen känns heller inte riktigt så påkostad som på de andra, och av dessa modeller är det nog den som mest kan ge antydan om en liknelse att ha “blöja” på sig, då tyget i rumpan är något tunnare och sladdrigare än de andra. Banden runt benen är likt den förra också blottade och hålls ihop av ett litet band, inte för att något annat egentligen behövs, men jämfört med nästa modell ser man klart en skillnad. Positivt är dock att det finns sk Battle Belt som gör det mycket enklare och bättre att ta på sig, något som saknades på Aviator.

Men, när man har tagit sig förbi det ytliga yttre så älskar jag hur selen känns på vattnet! Även tyngdpunkten känns igen från min midjesele och efter bara en liten stund har jag helt glömt av att jag har en sittsele på mig.

På samma sätt som på den förra så känner jag verkligen hur jag för stöd och sitter i selen när jag hoppar, och jag känner att jag får bra avlastning i min ömma rygg och skadade magmuskler. Inga trick känns svåra att genomföra, och hade jag haft vind för att loopa hade nog denna varit selen jag känt mig mest trygg att testa med.

Kanske det största minuset med denna sele dock är att den saknar i princip helt fast stöd i konstruktionen. Om hard-shell selar är de med mest stöd ligger denna helt på andra sidan spektrat. Huruvida det behövs eller ej - ja de är nog bara en fråga om smak och tycke.

Mystic Marshall Seat 2023



Ca pris: 3.269 kr

Här snackar vi välbyggd sele! Finishen är fantastisk och du har detaljer på denna som saknas på bägge de andra. Ex på detta är att kroken sitter på en hård platta som gör att den mindre tenderar att dras upp mot bröstet när kiten drar dig uppåt, du har vadderade små fickor för banden som sitter runt benen, och kanske det viktigaste - ryggplattan är gjuten mycket fastare platta än de andra, vilket gör den mest lik en hard-shell av dessa i testet.


Den var kanske något knepigare att ta på sig, är nog en vanesak, men den hårda plattan som kroken sitter på behöver passas in i rätt utrymme, och banden runt benen är elastisk neopren så man kan inte göra dem riktigt så stora som på de andra modellerna. Men som sagt en vanesak, och när selen väl sitter på är den helt klart den mest bekväma av dem alla.

Kroken sitter, likt Aviatorn, något längre ner än man är van vid från midjesele. Dvs inte riktigt så som på Driver. Som sagt förväntat, men jag märker hur jag i min vana gillar det med Driver.

Väl på vattnet får jag här mest stöd av dem alla. Hopp och trick funkar hur bra som helst, och jag kan faktiskt känna att den ger mig bättre stöd i ryggen vid sneda drag än vad de andra modellerna gjorde. Kort sagt, en fantastiskt bekväm och bra sele med hög kvalitet och finish! Man får extra för den slanten man lägger till.

Summering och val

När jag nu sitter och själv funderar på vilken jag ska välja, är det trots lyxen av att få testa dem alla inte helt lätt!

Jag kan direkt säga att personligen faller det på antingen Driver eller Marshall. Aviator sitter sämre på mig än de andra, så det något lägre priset känns inte värt att hålla igen för.

Fördelarna lutar helt klart över för Marshall. Det är en bättre (och snyggare enligt mig) sele, och hade mitt huvudproblem varit ryggen så är det inget snack om det - det är Marshall som gäller!

Men för mig handlar mycket av mina problem inte om ryggen, utan om magmusklerna och musklernas fästen. Och jag kommer fortfarande ha midjesele som huvudsele. Så för mig tror jag faktiskt det lutar åt Driver. Den sitter mer likt min midjesele, och det något lägre priset gör ju heller inte ont eftersom det blir en “extra” sele för mig.

Vilken väljer jag då..? Ja, du får väl komma fram till mig när du ser mig på stranden/vattnet så får du se ;) 

/ Michael Ericsson
"

PS, kan tillägga att jag Mattias som jobbar på Surfspot också testat igenom de flesta selar vid tidigare tillfälle och fastnade för just Driver. Bästa selen jag haft, får aldrig ont efter långa pass viket jag alltid brukade få tidigare. Anväder den både för Kite, Vindsurf och i vissa fall även Ving men föredrar midjesele för ving.

Omnämnda produkter