Test av Starboards nya wingrange

Test av Starboards nya wingrange

Mattias och Christian kom nyligen hem efter några dagar på Lanzarote där vi testat Starboards nya wingfoilbrädor, hydrofoils och vingar. Här berättar vi om dessa.

Brädor

Händer mycket på wingbrädorna, de nya modellerna ser grymma ut. Mycket utveckling och innovation på dessa brädor. Dessutom nu lång box så man kan köra vilka foilar man vill utan problem, även Armstrong och foilmärken som har olik balanspunkt jämfört med Starboard. Många tokgillade takeoffbrädorna. Jag Mattias som är lite nybörjare tyckte wingboard var lite snällare vid start och vändning men hade inga problem köra takoff heller och de var grymma på studsa upp vid touchdowns.

 

Foilar

Starboards foilar har 4 serier.

 

S-type

Low aspect, 2000 måste vara mest lättkörda foilen på marknaden, även bra glid och fart. 1200 och 1400 har vi ej testat men den sägs vara lik 2000. 2400 funkar kanonbra men lite för stor för oss på ca 78-85kg men bra om man väger 95+

 

E-type

Mid Aspect, poppulära storlekar är 1400 och 1100. Snabba och lättsvängda foils. Skall du dockstarta kan du gå upp till 2000 eller 1700.

 

Glider

High Aspect.

Glider 900 är en hit, många älskar denna foil. Även 750 för de som är riktigt vassa. De större storlekarna har vi ej hunnit testa men vi kommer ha demo av dessa i vår.

 

Glider pro

Ultrahigh Aspect. Erfarna vingare väljer 700 eller 900. Brutal speed.

1050 är väldigt svårkörd så tror man skall undvika den.

 

En unik grej är snabbkopplingarna som gör att man packar upp och ner superenkelt. Nyare modeller har ännu mer förbättringar där. Även nya kolmaster som har grym hydrodynamik, de gamla strulade lite på det området och kunde skapa turbulens men nya felfria och snabba.

 

Starboards foil tog både 2 och 3:e platsen i Wave på Wingfoil Championship Cap Verde. Zane 2:a och Benoit Carpentier 3:a

De körde båda på

Front wing: Glider 750
Tail wing: Pro 180

 

Vingar

Nya volymmodellen heter Freewing air V3. De är ännu stabilare än tidigare med mindre fladder i hårdvind. Känns väldigt lätta och lätthanterliga. Lite mindre profil än V2 så klarar hårdare vind lite bättre och skönare flagga ur om du skall surfa en våg eller köra downwind. Men går igång lite senare så jag föreslår man går upp 0,5 kvm om man vill ha samma lättvindsprestanda som V2. Du kan du välja mellan att köra med semihårt handtag eller hårt långt kolfiberhandtag. Ca hälften av oss som testkörde föredrog semihårda och andra hälften föredrog hårda i kolfiber. Det visar att många tycker olika om denna detalj. Perfekt att man kan byta så alla får precis det man gillar bäst. Grymma vingar som vi ser fram emot att även ha som demovingar när de kommer i maj/juni.




Omnämnda produkter