Paddla säkert under höst, vinter och vår.

Paddla säkert under höst, vinter och vår.

Vad skall man tänka på när man paddlar under den kallare årstiden?

Faktorer som påverkar hur snabbt en kropp förlorar värme inkluderar vattentemperatur, lufttemperatur, vindhastighet, tid på dagen, solens styrka, tillsammans med paddlarens aktivitet och energinivåer. En bra fråga att ställa dig själv innan du ger dig ut på något paddlingspass är följande: Om du trillar av brädan längst bort på din rutt, kan du återvända till utgångspunkten och förbli varm? Om du är osäker så j
ustera din utrustning.


Våtdräkt eller Torrdräkt?


Våtdräkter andas ej så du kommer bli svettig när du paddlar. När du sen stannar upp kan du bli kall. Har man råd så tycker vi man skall sikta på att införskaffa en torrdräkt som andas och är bekväm. Vi rekommenderar Startboard Sprint och All Star som har superflexigt tyg som är lätt och andas mycket bra, faktist lika skön som att paddla i vanliga träningskläder. Ett alternativ är Dry Fashion Sup Performance och Sup Advace, båda är fina dräkter tillverkade i Tyskland. Bra kvalite och robusta och tåliga men ej lika mycket flex och andningsförmåga som Starboard. Under torrdräkter kör du ett ylleunderställ samt om det är kallt även fleeceoverall eller fleece byxor och tröja. Viktigt med ylle som ger bra borttransport av fukt samt värmer bra även funktigt. Unvik bomull som fungerar dåligt när det är blött.
Du hittar alla torrdräkter för paddling här: https://www.surfspot.se/sv/torrdrakt/torrdrakt-for-paddling

Om du vill hålla nere budgeten är våtdräkt ett alternativ. För att kunnna klara dig exempelvis 30 min -1 timme i vattentemperatur kring 14 grader* eller lägre behöver den vara limmad och blindsydd. Detta innebär att inga trådar som sammanfogar dräktens paneler går igenom dräkten och leder in vatten. Därmed blir väldigt tät och ger mycket mindre vattenrotation i dräkten jämfört med vanliga sömmar (kallas ofta flatseams) som är billigare. Featuren med limmande och blindsydda sömmar kallas ofta GBS (glued and blindstitched). De billigaste dräkterna med limmade och blindsudda sömmar kostar ca 1600:-. Billigare kan du inte komma undan om du vill kunna paddla på ett säkert sätt i kallare vatten. Ascan Wave är vår billigaste dräkt med limmade och blindsydda sömmar och finns både i herr- och damstorlekar: https://www.surfspot.se/sv/vatdrakt-ascan-wave-5-4-3-mm.

Beroende på hur köldkänslig du är och hur kalla vatten du vill kunna klara av kan du välja 3, 4, 5 eller 6mm tjocklek. Det behöver vara en vattensportdräkt som har flexigare och tunnare paneler i knä, armar och ben. Exempelvis 6/4/3 betyder den ahr 6mm på bröst och rygg och lår, 4mm armar och ben och 3mm knä. I stort sätt alla dräkter vi säljer är sådana som ahr olika paneltjocklek på olika ställen så man skall kunna röra sig bättre. Men exempelvis dykardräkter kan vara jämtjockare med tjocka knän och armar då man endå har tillräcklig rörlighet under ytan. Men dessa fungerar inte alls bra att paddla i.
Du hittar alla våtdräkter här: https://www.surfspot.se/sv/vatdraktsprodukter/vatdrakter


Handskar

Du kan använda vanliga hanskar i ylle eller syntet men trillar du i blir de blöta och kalla så vi rekomenderar ett par sköna handskar i neopren, dvs samma material som våtdräkten är gjord i. Undvik de tjockaste, de gör det svårt att få bra grepp om paddeln. De flesta tycker det är ok att paddla i 1-3mm tjocka handskar om den inte är förböjd och upp till 5mm om den är förböjd. 6-8mm funkar dåligt för nästa alla.

Om du inte är så köldkänslig eller inte kommer paddla de kallaste dagarna är Open palm rikigt bra, när det är varmare kan du ta ut hela handen genom hålet för bästa grepp och blir det kallt kan du trä in den igen. Smidigt.
https://www.surfspot.se/sv/mystic-star-glove-3mm-open-palm

Ett lite varmare alternativ är Ascan Thermo, skön och flexig men lite sämre grepp än Open palm ovan.
https://www.surfspot.se/sv/ascan-thermoglove-3-2mm

Storsäljare än Mystic Marshall som har förböjda fingrar för bättre grepp och hög kvalite och bra material på insidan som ger extra bra grepp.
https://www.surfspot.se/sv/mystic-marshall-glove-3mm-5finger-precurved

Vill du säkra upp dig rejält så välj Mystic Supreme som är supervarm och har bra grepp och är förböjda.
https://www.surfspot.se/sv/mystic-supreme-glove-5mm-5finger-precurved


Mössa

Du kan köra men vilken mössa som helst men ramlar du i är det precis som med hanskar en klar fördel ha en  mössa som värmer även i vatten eller om man blir genomblöt. Neoprenbeanie och neoprenhuvor gör just detta. Dessutom helt vindtäta.

Denna beanie har en bra reflexfärg så du syns orderntligt.
https://www.surfspot.se/sv/mystic-neoprene-beanie-reflective-2mm

Du hittar fler beanies och huvor här.
https://www.surfspot.se/sv/vatdraktsprodukter/tillbehor-4/huvor-och-beanie


Skor

Med ett par täta och bra 6-8mm skor med limmade och blindsydda sömmar fryser du inte om fötterna ens om står i en isvak. En prisvärd favorit är Ascan Titan: https://www.surfspot.se/sv/sko-ascan-titan-7mm

Vill du ha något riktigt varmt och med högsta kvalite rekommenderar vi att kika på C-skins 7mm sko: https://www.surfspot.se/sv/c-skins-wired-7mm-adult-round-toe-boots

Du hittar fler bra skor här: https://www.surfspot.se/sv/vatdraktsprodukter/tillbehor-4/vatdraktskor-neoprenskor#{}


Övrigt

Bär alltid extra varma kläder i en torr väska. Du kan byta till dessa efter paddling eller om du är nerkyld.  En varm dryck i thermos är också en bra idé. Glöm inte mobiltelefon med laddat batteri.

Du hittar vattentäta väskor både för mobiler eller kläder här: https://www.surfspot.se/sv/sup/sup-tillbehor/vattentata-vaskor-2

Slutligen, paddla ALLTID med en partner i kallt väder. Om någon av er ramlar i är det viktigt att agera så snabbt som möjligt och hjälpa den våta paddlaren att komma ur eventuella fuktiga kläder och till värme. Hoppa runt och sväng armarna kraftigt om det behövs. Blir du rejält nerkyld, så kallad hypotermi, så kommer du förlora din fingerfärdighet och mentala skärpa så se till att undvika det.




*köldtålighet är individuellt men detta gäller en snittperson

Omnämnda produkter