Bäst i test: SUP - 8 bästa SUP-brädorna 2022 - Surfspot

Bäst i test: SUP - De 8 bästa SUP-brädorna

De senaste åren har SUP för många blivit en av sommarens självklaraste aktiviteter. Populäriteten har gjort att en enorm mängd nya tillverkare, leverantörer och återförsäljare finns på marknaden. Den enorma mängden brädor och tillbehör som tagit sig till marknaden kan vara svårnavigerad. Inte minst om man är på jakt efter sitt allra första SUP-inköp.  

På Surfspot har vi sedan 2007 arbetat med att tillgängliggöra prisvärda kvalitetsprodukter inom vattensport. Självklart har vi koll på det senaste inom SUP och varje säsong testar vi mängder med nya brädor och prylar. I denna artikel ska vi lyfta de 8 bästa SUP brädorna som vi testat - så att du kan investera i den SUP som passar dig allra bäst. 

Innehållsförteckning:

  1. Vad är SUP?
  2. Vilken är den bästa SUP:en för mig?
  3. Bästa SUP-brädan för familjen
  4. Prisvärdaste SUP-brädan för familjen
  5. Bästa SUP-brädan för touring
  6. Prisvärdaste SUP-brädan för touring
  7. Bästa valet för motions- och race-SUP
  8. Prisvärdaste valet för motions- och race-SUP
  9. Storlek och modell av SUP - Vad blir skillnaden?
  10. Åkarens vikt vid val av bräda
  11. Bäst i test: SUP - Hela Listan

Vad är SUP?

Om du precis hört talas om SUP så kan det kommande snacket om olika typer av brädor och deras tillhörande åkstilar bli lite överväldigande. Om vi tar allt från början måste vi svara på frågan - Vad är egentligen SUP? 

SUP är en vattensport som i sin grundläggande bemärkelse går ut på att åkaren står på en SUP bräda och tar sig framåt med hjälp av en paddel. SUP står för stand up paddleboarding och är en sport som är relativt enkel att komma igång med till skillnad från vissa andra vattensporter. För många blir därför SUP den första vattensporten man prövar på, vilket kan vara en av de många anledningar till att sporten växt som den gjort.

Vilken är den bästa SUP:en för mig?

Stand up paddleboard eller SUP, har utvecklats och växt i raketfart de senaste åren. Precis som inom alla snabbt växande sporter blir marknaden snabbt en djungel av prylar, både av varierande prisklasser och kvalitéer. Så, vad ska jag köpa?

Innan du bestämmer dig för vilken SUP du ska köpa måste du fundera kring hur du ska använda den. Ytterligare faktorer som såklart är viktiga att ta hänsyn till är vem som är tänkt att åka på SUP:en. Vill man köpa en SUP som hela familjen ska kunna använda kanske inte en racing SUP är att föredra. I andra fall är det precis rätt val. Och som alltid, måste man även ta hänsyn till vad som passar plånboken. 

På Surfspot testar vi mängder med SUP:ar varje säsong. Vi har i denna artikel sammanställt 8 SUP-brädor som vi skulle vilja rekommendera, både vad gäller prisvärdhet och kvalité. För att du ska veta vilken av dessa som är bäst för dig har vi delat upp dem i 7 kategorier:

  • Bästa SUP-brädan för familjen
  • Prisvärdaste SUP-brädan för familjen
  • Bästa SUP-brädan för touring
  • Prisvärdaste SUP-brädan valet för touring
  • Bästa valet för motions- och race-SUP
  • Prisvärdaste valet för motions- och race-SUP

Bästa SUP-brädan för familjen

För familjen är det oftast en all-around SUP som passar bäst. Åkandet och användningsområdena kan variera. Man vill kunna använda SUP-brädan till utflykter, men också som badplattform på stranden eller vid bryggan. Modellerna som rekommenderas i denna kategori passar även för nybörjare, så att även familjens mindre erfarna kan kan lära sig.

Starboard Sup 11 2 x 31+ iGO Zen SC med paddel 2022 (uppblåsbar)

Den första brädan vi vill tipsa om i kategorin “Bästa SUP brädan för familjen” är Starboards “SupiGO Zen SC”.  Här har vi en SUP från från marknadsledande varumärket Starboard. Brädan håller toppkvalité med svetsade fogar. Du får en åldersbeständig SUP som både håller bättre och är lättare. Dessutom är det ett bra miljöval eftersom bagen och padsen är tillverkade av återvunna material. Detta ger hela produktion ger minimalt koldioxidavtryck. Storleken och formen är väldigt allround och den fungerar både som tur-SUP eller badplattform. Körklar med paddel, leash och påkostad väska. 

Brädan är cirka 3.4 meter lång och 79 cm bred och hela 342 liter. Totalt ger det en bra stabilitet samtidigt som den fortfarande tillåter riktigt bra glid och fart. 

Modell

11'2" x 31+"iGo Deluxe SC

Längd

11’2" / 340.4 cm

Bredd

31+" / 78.7+ cm

Tjocklek

6" / 15 cm

Bredd bak

21" / 53.3 cm

Volym

342 L

Paddlarens vikt

45-100 kg

Fena (antal)

1st

Fena 

8" fena

Vikt

9.5 kg  (Est.)

Prisvärdaste SUP brädan för familjen

Exocet Discovery 10 9 package (uppblåsbar)

Med Exocet Discovery får du rejält med volym och bra styvhet i relation till prisnivån. Brädan är perfekt för familj där man kanske paddlar med passagerare eller packning. Storleken och formen är väldigt allround och den fungerar både som tur-SUP eller som badplattform. Brädan kommer helt körklar med paddel, pump,  leash och väska.

Modell

Discovery 10

Längd

10'9 / 328 cm

Bredd

81,2 cm /32”

Tjocklek

6" / 15 cm

Bredd bak

21" / 53.3 cm

Volym

280 L

Paddlarens vikt

45-100 kg

Fena 

21 cm

Fenbox

US Box

Bästa SUP-brädan för touring

SUP-touring innebär att du kan paddla längre distanser och i ett snabbare tempo. Bra brädor för touring är ofta något längre, smalare och spetsiga är allround-brädorna som passar familjer. Det innebär att de generellt sett blir snabbare, men något mindre stabila. Ofta passar brädorna för åkare som har lite mer erfarenhet och är intresserade av att åka både långt och snabbt. I kategorin “Bästa SUP-brädan för touring” har vi två SUP:ar som vi vill lyfta! 

Starboard Sup 12 6 x 30 Touring Deluxe SC 2022 (uppblåsbar)

Den första brädan i kategorin är Starboards Touring Deluxe SC. Brädan har en extremt styv konstruktion, vilket gör att brädan blir klart mer lättpaddlad än mjukare konstruktioner. Detta är en av de absolut styvaste uppblåsbara brädorna i våra egna belastningstester, där vi belastar med 90 kilos paddlare och mäter svikten på mitten. Toppkvalite med svetsade fogar, ger åldersbeständig SUP som håller bättre och är lättare. Dessutom bra miljöval där bagen och padsen är av återvunna material och hela produktion ger minimalt koldioxidavtryck.  

Modell

Touring Deluxe SC

Längd

12'6" / 381 cm

Bredd

30" / 76.2 cm

Tjocklek

6" / 15 cm

Bredd bak

19.3” / 49.0 cm

Volym

355 L

Paddlarens vikt

55-110 kg

Fena 

Dol-fin 22

Red Paddle Voyager 12.6 RPC Package 2022

En bräda med extra bärkraft i toppkvalite från premiummärket Red Paddle. Smarta detaljer som extra handtag och många fästpunkter för packremmar. Skydd under brädan framtill, så du kan gå upp på strand eller stenar med minskad risk att skada brädan. Red Paddle var en av de första att tillverka uppblåsbara supar för 10 år sedan och de är kända för att tillverka några av de bästa uppblåsbara brädorna på marknaden. Brädan kommer även med 5 års garanti.

Modell

Red Paddle Voyager 12.6 RPC

Längd

320 cm

Bredd

81 cm

Tjocklek

12 cm

Volym

Ca 240 L

Prisvärdaste SUP-brädan för touring

Whitespot SUP 12 6 x 30 Blå (uppblåsbar)

Hög kvalite till lågt pris. Mycket volym som gör att den bär rejält med packning vid behov. Bra glid tack vare långsmal form. Modellen är att klassa om en all-around modell, med på grund av sin form har storleken ett naturligt touringfokus, med både bra glid och kursstabilitet.

Modell

Whitespot SUP 12 6 x 30 Blå

Längd

12'6" / 381 cm

Bredd

30" / 76.2 cm

Tjocklek

6" / 15 cm

Bredd bak

19.3” / 49.0 cm

Volym

350 L

Paddlarens vikt

Nybörjare under 115 kg eller mer avancerade under 130 kg

Bästa valet för motions-SUP och race

SUP-brädor för race eller motionsträning passar oftast mer erfarna åkare. Brädorna kännetecknas av att de är längre och smalare än all-around och touringbrädorna. Med en rankare bräda blir den något mindre stabil och åkaren behöver ha bättre balans, vilket oftast kommer med bättre teknik och mer erfarenhet. 

Starboard Sup 14 X 26 All Star Airline Deluxe SC 2022 (uppblåsbar)

Denna bräda är uppblåsbar, men kan ändå lätt mäta sig med hårda brädor när det gäller glid och kursstabilitet. Brädan har vunnit flera race mot hårda brädor internationellt. Toppkvalité med svetsade fogar, ger en åldersbeständig SUP som håller bättre och är lättare. Dessutom är den ett bra miljöval, då bagen och padsen är av återvunna material och hela produktion ger minimalt koldioxidavtryck. 

Modell

Starboard Sup 14 X 26 All Star Airline Deluxe SC

Längd

14'0" / 426.7 cm

Bredd

26" / 66 cm

Tjocklek

6" / 15 cm

Bredd bak

13.9" / 35.3 cm

Volym

323 L

Paddlarens vikt

60-105 kg

Fensetup

Single

Fena

Race 23 Fin

Vikt bräda

10.9 kg (Est.)

Prisvärdaste valet för motions-SUP och race

Vad gäller det prisvärdaste race och motions-SUP:arna har vi två brädor att tipsa om. 

Shark SUP Race 14 x 27 2022 (uppblåsbar)

Först ut har vi Shark SUP Race. Här får du en bräda av hög kvalite till lågt pris, som passar dig som vill ge dig in i världen av SUP-racing. Det här är en mycket styv bräda med extra bra glid och kursstabilitet. Den klarar tryck upp till 25 PSI och passar bäst för åkare över 75 kg  

Modell

Shark SUP Race 14 x 27

Längd

14'0" / 426.7 cm

Bredd

27"

Tjocklek

6" / 15 cm

Volym

319 L

Paddlarens vikt

70-120 kg (ideal) 210 (max)

Fena

Shark quick fix fena som kan monteras utan verktyg

Vikt bräda

12.2kg

Black Cat Hell Racer 14'5 2022

Black Cat’s Hell Racer är ett rejält bygge som är mycket styv, hållbar och har ett bra glid. Hell Racer är en SUP som inte passar för nybörjaren, men är ett riktigt bra val för den erfarne åkaren som är ute efter en lång och snabb bräda för längre utflykter. Brädan är smal, men har tack vare sina raka kanter både en stabil bana i vattnet. Black Cat är ett svenskt varumärke och erbjuder slitstarka SUP brädor i läcker design.

Modell

Black Cat Hell Racer 14'5

Längd

14,5 ft / 440 cm

Bredd

27" / 68,6 cm

Tjocklek

6" / 15 cm

Volym

340 L

Paddlarens vikt

250 kg (max)

Vikt bräda

11,9 kg

Storlek och modell av SUP - vad blir skillnaden?

Som diskuterat ovan finns det en mängd olika områden att ta hänsyn till när du väljer SUP. Vad gäller storleken på brädan brukar man generellt säga att en längre SUP-bräda glider snabbare i vattnet. Det är därför brädorna för touring, motion och race oftast är längre, ibland  4 meter eller mer. De längre brädorna är också stabilare vad gäller riktning. 

En kortare SUP har mindre svängradie och är mer mobila. Det betyder att de ofta passar bättre för vågsurf, i strömmande vatten eller på mindre ytor. De är också lättare att svänga för mindre personer eller mer oerfarna paddlare.

Vad gäller brädans bredd så är smalare brädor mindre stabila, men oftast snabbare. För nybörjare eller familjer blir därför en bredare bräda ofta att föredra. 

SUP-brädor kommer både som fasta eller uppblåsbara. Det är en viktig sak ha koll på när man väljer modell att köpa. Vad gäller prestandan brukar man ofta prata om att brädans styvhet/hårdhet är viktigt. En mjuk bräda sviktar, vilket gör dem långsammare. Därmed kan man säga att desto styvare bräda, desto snabbare bräda. Fasta SUP-modeller är styvare än sina uppblåsbara motsvarigheter men teknisk utveckling på senare år har inneburit att de styvade och bästa uppblåsbara nästan kan mäta sig med fasta supar i prestanda. Vi rekommenderar att man undviker de billigaste uppblåsbara SUP-brädorna, dels är de oftast för lite volym för att spara material och sen är de i för mjuk PVC och blir lätt blir svampiga att paddla. Billiga miljöfarliga lim och slarv i byggnation är också vanligt på de billigaste modellerna.

Åkarens vikt vid val av bräda

Varje SUP-bräda är anpassad för ett visst viktspann. Det innebär att brädan är byggd för att tåla en viss kapacitet för att fortsatt kunna manövreras och behålla sin stabilitet. Många brädor har från tillverkaren en uttalad max-vikt, Ibland finns också en minsta-vikt eller idealvikt för bästa prestanda. Vissa märken gör detta nogrannt och korrekt men vissa oseriösa drar bara till med en siffra. Det är därför säkrare kolla volymen på brädan för att bedöma dess bärighet. Nedan har du en grov rekommendation, design, kvalite och bredd påverkar också.

  • Volym under 200 liter: Avancerad under 100 kg eller nybörjare under 40 kg.
  • Volym 201-250 liter: Avancerad under 120 kg eller nybörjare som är under 60 kg.
  • Volym 251-300 liter: Avancerad under 130 kg eller nybörjare under 75 kg
  • Volym 301-350 liter: Avancerad under 130 kg eller nybörjare under 100 kg
  • Volym över 350 liter: Avancerad under 130 kg eller nybörjare över 100 kg

Det kan vara en aspekt att se över inför sitt köp. Inte minst om man är ute efter en SUP som både barnen och de vuxna i familjen ska ha god stabilitet på. 

En av de viktigaste mätpunkterna vad gäller prestanda hos SUP-brädor är deras styvhet. För att få en realistisk bild av prestandan hos en bräda gör vi egna belastningstester. Vi ser att budget-SUP:ar har en betydligt sämre styvhet, än högre prisklasser.

För tyngre personer eller åkare som tänkt kunna transportera att ha passagerare är budget-alternativen sällan det bästa valet. För barn, eller lättare vuxna, kan man däremot enklare komma undan med ett billigare alternativ. 

Vad kostar en SUP-bräda? 

En SUP-bräda kan variera i pris beroende på kvalité och vilka funktioner den har. I listan ovan går priserna från omkring 3000 kronor för en enklare familje-SUP till omkring 17 000 för en avancerad SUP för racing. Det är ofta i det spannet man kan räkna med att hamna om man är intresserad av en SUP med kvalité.

Billiga SUP brädor kan finnas på marknaden för så lite som 2000 kr. Men man kan fråga sig varför man kan komma ner så mycket i pris? Som tidigare nämnt i artikeln så ger en styvare SUP bättre glid. För att brädan ska vara styv, och inte svikta när åkaren står på den, krävs mer påkostade material och en mer avancerad konstruktion. En enklare SUP har en mjuk och billig PVC som sitt huvudsakliga material. Den mjuka och billiga PVC:n är ofta dålig för miljön och för kvalitén hos SUP:en, vilket leder till att brädan känns svampig och ger ifrån sig en kraftigt försämrad åkupplevelse. Premium-brädor kännetecknas i sin konstruktion istället av dyrare PVC som är betydligt bättre för miljön, mycket styvare och som stretchar betydligt mindre. Därtill används oftast fler lager i konstruktionen hos premium-modellerna. 

Billigare SUP:ar är också ofta bygga med hjälp av betydande mängder lim hos samtliga fogar. Överanvändandet av lim är dåligt för miljön. Limmet åldras även, vilket innebär att det finns en stor risk att den släpper efter ett tag. Till sist gör även limmet att brädan blir tyngre än vad den behövt vara. Istället använder SUP-brädor i premium-klass värme och tryck för att sammanfoga fogarna. Detta gör brädan både mer slitstark och lättare. 

Att hålla sig till produkter från välkända, etablerade och testade varumärken är en bra rekommendation. Man kan hitta SUP-brädor i de allra flesta prisklasser som är bra och håller den kvalité man kan förvänta sig - bara man vet var man ska leta!

Sammanfattningsvis - Vilken SUP är egentligen den bästa?

För att sammanfatta det hela, och vad som förhoppningsvis blir tydligt i denna artikel, är att det inte finns en enstaka SUP som är den bästa. Eftersom det finns en mängd av aspekter att väva in, kommer vilken som är den bästa SUP:en variera från åkare till åkare. Hade det enbart funnits en SUP som var den bästa - hade vi på Surfspot haft det enkelt för oss - eftersom vi då enbart behövt lagerhålla en modell. Faktum är att vi idag erbjuder över 100 olika SUP-brädor och -paket för att kunna tillgodose allt som kan tänkas behövas inom SUP. 

Självklart är du alltid välkommen att höra av dig till oss, på mejl eller telefon, om du vill ha hjälp att hitta SUP-brädan som passar just dig!

Bäst i test: SUP - Hela Listan

Omnämnda produkter