Vi testar SUP i butiken

Vi testar SUP i butiken

En av de viktigaste parametrarna för att få bra prestanda på uppblåsbar sup är hur styv den här.

Här har vi gjort ett test där vi jämförde budgetsup (butikspris 2990:-) med mellanklass-sup Starboard Zen 10'8 (butikspris 8499:-) med en premiumsup Starboard Delux SC (butikspris 11598:-).

Starboard Deluxmodellen sjunker ner 4cm på mitten vid 90 kg belastning.

Starboard Zen modellen sjunker ner 10cm på mitten vid 90 kg belastning.

Budgetmodellen sjunker ner 15cm på mitten vid 90 kg belastning och är svår att stå på då den även blir väldigt och mjuk.


Starboard Deluxmodellen


Starboard Zen



Budgetsup

Alla Supar har pumpats till sitt rekommenderade tryck, 15 psi för budgetsupen, 18 psi för Zen och 18 psi för Delux. Använder man den orginalpump som ingår med respektive modell är det svårt fylla den enklare supen med 15 psi. Starboardmodellerna har en kraftigare pump så de skulle man kunna fylla över 20 PSI om man vill vilket då hade givit ännu styvare sup. Budgetsupen är supertunn och lättrullad och väger ca 6 kg. Starboardsuparna mycket tjockare material vilket gör dem mer svårrullade, vikten är 8,8 kg på Zen och 9,8 kg på Delux.

För en vuxen person alt en lättare person med passagerare så skulle vi säga att Zen eller Delux är rätt val.

För ett barn eller junior fungerar budgetsupen sannolikt ok. Men för vuxen över 60kg eller vugen med packning kommer den bli svårpaddlad och vinglig att stå på. 

Vi skall testa fler supar senare i vår, både styvhet på detta sätt samt praktiska test där man paddlar olika supar och testar glid och riktningstablitet mm.

Omnämnda produkter