Test STX iFoil 5'10 Wingfoilbräda

Test STX iFoil 5'10 Wingfoilbräda

Test av STX iFoil 5.10x29x5 160L

Testpilot: Kristoffer Living

STX 5'10 är en uppblåsbar wingboard, allt du behöver utom foilen ingår i kittet, bräda, pump, väska och skruv. Den är enligt STX byggd i extra armerad 
FLX teknologi så att den skall bli extra styv och kunna blåsas upp med högt tryck (över 20 PSI) Saker man lägger märke till är att den har specialla hårda planingskanter fastsatta på railen, själva foilen fäster man i en kolfiberplatta som är fäst i brädan.

Brädan saknar stroppar, det kan vara fördel för nybörjare då mindre skaderisk men  när man är mer avancerad kan stroppar vara fördel för att kunna pumpa mer effektivt och få ökad kontroll i hopp mm.

Vi pumpar denna i 20 PSI och ger oss av på testsession.

Hur är den då att foila?

Fungerar mycket bra, vilket kanske förvånar lite då den har rätt lågt pris. Framförallt bra som nybörjarbräda då den har väldigt mycket volym men endå kompakta mått. Det gör att den är lätt att balansera men endå inte för lång och otymplig. Planar väldigt tidigt tack vare planingskanter, det gör den enkel få upp i foil utan att behöva pumpa mycket. Tips att pumpa upp brädan till max för att minimera vobblig känsla som kan uppstå på uppblåsbara. Pumpar man denna över 20 PSI så fungerar den bra.

Vi körde den med Starboards foil och då krävdes lite modifikation, vi behövde bredda ur spåren lite för att kunna få plats med de lite större och säkrare skruvar som ingår med starboards foil. Det ingår dock tunnare skruv man också kan använda om man vill slippa detta.




Sammanfattningsvis en bra och lättkörd bräda som fungerar bra för att vara uppblåsbar. Perfekt bräda för att komma igång med vingfoil utan att spendera allt för mycket pengar.

Här kan du se STXbrädorna och de andra vingfoilbrädor vi säljer: https://www.surfspot.se/sv/foil-2/wingfoil/brador-4

Video från första testet nedan.

Omnämnda produkter