Laga SUP - Så reparerar du uppblåsbara Stand Up Paddleboards

Laga uppblåsbar SUP

Har du en uppblåsbar SUP som läcker?

Ingen katastrof, de flesta läckor går att laga. Det ingår ett reparationskitt med de flesta sup, ofta är detta förpackat i en orange cylinder. Det man brukar få med är

  • PVC patch (lagningslapp)
  • Lim
  • Nyckel för att skruva på eller av ventilen.

Dessutom kan det vara bra att ha

  • Värmepistol eller hårfön
  • Rakblad
  • Finkornigt sandpapper
  • Tejp

Saknar du de tre översta prylarna kan du köpa reparationsmaterial av oss, exempelvis detta lagningskitt för uppblåsbar SUPHär kommer lite tips på hur du kan laga de vanligaste felen.

 

Pyspunka

Börja med att hitta varifrån det pyser. Pumpa upp brädan, lyssna var det viner. Pensla eller spraya på en blandning av diskmedel och vatten där det låter eller där du tror att det läcker. Är det ett läckage så kommer det växa bubblor på det stället. Markera stället med märkpenna och gör rent kring hålet. Sandpappra gärna lite med finkornigt sandpapper så fäster limmet bättre.

Om hålet sitter på en slät yta som är lätt att lappa (patcha) så kan du sedan följa denna videoinstruktion:

 

 

Om hålet sitter i anslutning till en fog där det är svårt att lappa så kika på nån av videona nedan istället.

 

Limningen/fogen mellan paneler har släppt

Kolla in videon nedan:


Eller den här:

 

Ventilen läcker

Pensla på eller spraya en blandning av diskmedel och vatten för att lokalisera exakt var läckan sitter. För att fixa behöver du ofta skruva ur ventilen och rengöra. Lägg då brädan på slät och rent underlag. Använd ventilmejsel för att skruva ut ventilen, du behöver pressa brädan not marken samtidigt för att honan som sitter i brädan inte skall rotera när du skruvar. När du fått ut den så rengör. Ibland kan nått skräp fastnat eller satt sig på backventilen. Det kan även vara smuts på ytan mellan ventilen och brädan som gör att det inte blir helt tätt där. 


Vill du ha professionell hjälp rekommenderar vi Sharp4 eller Ekens naval

Lycka till med din lagning!

 

Omnämnda produkter