Guide för att börja Wingfoila

Guide för att börja med Wing foil

Intro

Wing foil är den snabbast växande vattensporten just nu och det är lätt att förstå varför. Några egenskaper många uppskattar är:

1. Lättillgänglighet 
Den är lätt att transportera jämfört med exempelvis vindsurf då brädan är liten och vingen uppblåsbar. Den är säkrare än kitesurf då du har med dig en bräda som flyter, dvs du kan paddla in om det blir vindstilla och du har inga kitelinor som kan trassla in sig. Dessutom kan du starta från vilken brygga eller vik som helst, för kitesurf behöver du ha större yta utan hinder för att starta och landa kiten. Du kan börja vinga utan att ha gått kurs innan. Men med kurs lär du dig såklart snabbare.

2. Vindregister
Du kan använda en wing foil i allt från 3-20 m/s. Extremt brett vindregister.





Din bakgrund

Du behöver inte vara vindsurfare eller kitesurfare för att utöva wing foil. Nästan alla kan lära sig med lite tålamod. Har du seglat mycket eller utövat brädsporter innan som surf, snowboard, vindsurf, kite, skateboard är det fördel men absolut inget måste.


Lämplig utrustning

Bräda
Börja med en stor och stabil bräda. Väger du exempelvis 75kg så passar en hård bräda över 6 fot och 115-130 liter bra. Väger du över 90kg så behöver du 130-160 liter för snabb utvecklingskurva. Väljer du en uppblåsbar bräda behöver du öka på 20-40 liter extra. En uppblåsbar bräda har mycket volymen på "fel ställe", uppblåsbara konstruktionen har designbegränsningar som gör att den måste ha en vis basform. Med en hård bräda kan designern lägga volymen på ett optimalare ställe, så brädan sätter sig bra i vattnet och känns mycket stabilare att stå på. Vill du ha någolunda lika bra stabilitet på en uppblåsbar som en hård måste du oftast öka på i volym.
Det går att börja på mindre brädor än rekommendationeran ovan med ju mindre bräda du har ju mer tid kommer du tillbringa i vattnet istället för ovanför vattnet. Det är ovanför vattnet du lär dig foila så inlärningen tar längre tid. När man väl kan wingfoila klarar man sig med en bräda kring kroppsvikt + 20-40 liter utan att behöva lära sig vmer avanderade starter. Dvs väger du 75 så funkar en bräda runt 95-115 liter ok. Mer avancerade åkare kan gå ner ytterligare i volym för att få snabbare respons på brädan. OBS i internationella guider skriver man ofta vikt + 10-15 liter, det tycker vi är lite för lite. Sverige är ett land med lite byigare och osäkrare vindar än många andra vattensportländer och även mindre salt vatten så generellt brukar man behöva gå upp lite i brädstorlek med anledning av det. Eftersom olika storlek passar olika bra i din utvecklingskurva tar vi inbyte, dvs börjar du på en stor bräda och vill växla ner till en mindre efter exempelvis 6 månader så kan vi hjälpa till med inbyte. Har du en SUP (gärna med centerfena) eller en vindsurfingbräda med centerbord så fungerar dessa brädor perfekt att använda för att lära sig hantera vingen utan att foila.



Foil
Foilen har en viss yta och en viss form samt en viss mastlängd (dvs masten mellan brädan och delen som är i vattnet när man foilar). Ytan mäts i cm2. Större yta bär mer i lättvind. Nybörjare behöver stor yta för att lyfta, erfaren åkare kan lära sig pumpa upp en mindre yta och därmed lyfta tidigt även på mindre foilar, då får man ju mer speed och manöver på köpet, men krävs erfarenhet.

Nedan har du en tabell på lämplig yta för nybörjar i olika viktklasser

70 kg eller mindre. Ca 1500 cm2
70-85 kg. Ca 2000 cm2
Över 85 kg. Mer än 2000 cm2.

Mastlängden brukar ligga på 65-85cm på standardfoilar.
Mastlängden påverkar inte supermycket men en hög mast möjliggör att man kan köra där det är mer vågor då man inte flyger ur med frontvingen lika enkelt och det är en fördel med lång mast om man skall tävla på en bana då man kan kryssa bättre om man lär sig en speciell kryssteknik som används i bansegling där man lutar foilen väldigt mycket. Kortare mast ger lite mer känsla av kontroll och säkerhet. När man flyger ut är man inte lika högt över vattnet så ofta kan man rätta tillbaka utan krasch och får man en krasch blir den inte lika brutal. Tillverkarna har anpassat längden rätt bra, många master är ca 75cm vilket är lagom höjd för de flesta, vill man ha en tävlingsmast på 105 måste man specialbeställa det.

Foilens form 
Foiles framvinge han vara långsmal (high aspect) eller knubbigare (low aspect) eller mitt emellan (middle aspect). Low aspect är oftast mest förlåtande så de flesta foilar byggda för att börja foila är low aspect eller möjligen middle aspect. High aspect är för avancerade foilare, de möjligör högre fart men faller igenom lättare, dvs du tappar foilandet ofta om du inte är erfaren.



Vinge
En bra storlek att börja med är 4-6kvm beroende på hur stor du är. 4kvm passar bäst för dig under 65 kg, 5kvm för dig mellan 65-80 kg och 6kvm bäst för dig över 80 kg. Kommer du segla mest på ett ställe med svaga vindar inomskärs eller i insjö kan du gå upp en storlek och även tvärt om, dvs håller du ofta till på blåsiga platser med öppen horisont så kan du gå ner en storlek. Varumärke är inte superviktigt men välj en modell som är för freeride eller nybörjarvänlig, de är ofta lite bukigare i vingprofilen så du får en stabil tryckpunkt i vingen och har ofta en lite med kompakt form så du inte riskerar tippa ner vingspetsen i vattnet lika enkelt.

Vi på SurfSpot har satt ihop färdiga wingfoilpaket.  Du kan också börja med en lös vinge och köra på din sup eller vindsurfbräda. Vi kan också skräddarsy förslag, det är bara att maila info@surfspot.se.


Hur kommer man ingång?

Har du valt köpa egen utrustning är det bara ge sig ut. Antingen på egen hand eller med instruktör, se tips nedan på bra instruktörer. Du behöver inte vänta tills det blåser mycket. Även lättvind 3-4 m/s är bra för att träna grunder och manövrar. Lär dig vingen först och sedan brädan. Du behöver inte ens ha en foilande bräda för att träna på att hantera vingen, det kan du även göra på en SUP eller vindsurfingbräda utan foil. Bästa är om den har centerfena eller centerbord så kan du även kryssa och komma tillbaka till samma punkt som du startade på.

Steg 1) Starta uppe i vinden så du kan ta lite avdrift medan du lär dig. Dvs kommer vinden från höger så ställ dig på högra delen av stranden, kommer vinden från vänster så ställ dig på vänstra delen. Blåser det rakt mot land så byt plats till en plats där du har lite sidovind.  Är det frånlandsvind så packa ihop och åk hem, det är inga säkra förhållanden att lära sig i om du inte är assisterad av någon med båt.

Steg 2) Börja på knä – det känns stabilare medan du lär dig hantera vingen

Steg 3) Vänd på vingen - så den ligger i rätt flygposition innan du börjar

Steg 4) Positionera vingen rätt – börja på knä och ta tag de inre handtagen. Placera sedan vingen ovanför huvudet och pumpa försiktigt för att fånga vinden. Ha den ej för högt (ej rakt ovan för huvudet) eller för långt så den tar i vattnet, utan mitt emellan. Ett brett grepp, raka armar och brett mellan fötterna gör din position stabil.

Steg 5) Stå upp en fot i taget – när då börjar få lite fart så ställ dig upp med en fot i taget, främre foten först. När du står upp med båda fötterna så ställ dig i fotstropparna, alt där fotstropparna skall sitta om du ej har några monterade. 

Steg 6) Du seglar! Var noga med att försöka kryssa (hålla höjd), kontrollera din position med hjälp av landmärken. Du kan precis som med vanlig segling inte gå för brant vinkel mot vinden heller.




Kurser Nynäshamn

Joel har järnkoll på wingfoil och även båt så man kan få assistans vid behov.
Kurserna går i Nynäshamn. Mailen joel.rang.swe@gmail.com.

Kurser Stockholm


Surfspot
Vi har flera rutinerade wingfoilare i personalen som kan hjälpa till med kurser. Philip har flera år arbetat som Kiteinstruktör. Omfamnat Wing och kör med grym kontroll, allt ser lätt ut när Philip är i farten. Bra pedagog. Christian och mattias har hållt otaliga kurser inom vindsurf, foil och nu vingfoil. Rutinerade herrar. Vi har även tillgång till utrustning om det skulle behövas.
wingfoilkurs@surfspot.se

Österskär
Österskär vattensportcenter norr om Stockholm har gedigen erfarenhet av wingfoilkurser. De har även utrustning och tillgång till båt och kan även erbjuda foil bakom båt. Kurserna arrangeras från april - oktober och Österskär lägger upp kursdatum som man kan boka direkt på deras sida. Här hittar du deras gedigna kursutbud. https://www.osterskarsvattensportcenter.se/wingfoilshopen/wingfoilkurser

Kurser Skåne

Kristoffer
Mycket erfaren vattenman som tävlat i vindsurf på högsta nivå (PWA) och nu kör mycket Ving också. Bra pedagog.  
kristofferliving@yahoo.se


Omnämnda produkter