SUP

Så väljer du SUP bräda

Nedan kan du läsa om hur man väljer vilken SUP som kan passa dig.

Här kan du hitta en guide hur man väljer paddel.

Du klickar dig fram till produkterna i menyn till vänster. Behöver du vägledning så tveka inte att kontakta oss på info@surfspot.se.

 

Hur väljer man SUP?

Det är en varm sommardag och du paddlar längs med vassen. Du har full sikt över vattnet och ser allt som händer under ytan. Plötsligt hoppar det till i vassen. En gädda! Nej, eller en brax! Eller vad var det egentligen? Du paddlar vidare och redan efter två minuter ser du ett stim med spigg och även två - tre abborrar. Till höger om dig simmar några änder förbi. Du känner hur solen gassar och bränner skönt på ryggen. Det här är bara ett av många scenarion som man kan få uppleva med en SUP.

SUP är en perfekt sommaraktivitet där du kan göra allt från att motionspaddla ute i skärgården, på öppna fjärdar, floder, kanaler, till att surfa vågor. Du kan till och med sätta på ett vindsurfingsegel och segla när det blåser. Det är den ultimata sommarsporten för alla åldrar.

Stand up paddleboard eller SUP som det även kallas, har utvecklats och växt i raketfart de senaste åren. Precis som alla utvecklande sporter blir det snabbt en djungel av prylar. Så - vad ska jag ha? 

 

Att välja SUP

Börja med att bestämma hur du ska använda den.

- Vill du ha den i vågor eller kanske strömt vatten? (välj kortare och bredare modell)
- Kör du köra mycket touring, dvs längre sträckor, kanske använda som träningsredskap? (välj längre och smalare modell)
- Vill du kunnan segla med den?Generellt gäller ju längre SUP, desto snabbare glid 

Längre SUP (11-14 fot) glider snabbare i vattnet och är lättare att lära sig på pga mer volym. Dvs bättre om man använder den till träning eller paddla turer. De längre är också riktningsstabilare så man slipper byta paddelsida så ofta och de glier längre per paddeltag. Kortare SUP (8-11 fot) har snabbare svängradie, därmed smidigare transportera och bättre egenskaper för vågsurf, paddling i stömmande vatten eller på mindre ytor som en badvik. Vill man åka i vågor är båda sorterna lämpade för det, skillnaden är att en längre SUP har en större svängradie och en kortare kan ses som "roligare" eftersom den svänger skarpare.

 

Uppblåsbar eller fast bräda

Ju styvare bräda ju bättre glid genom vattnet och överföringen från paddeln till brädan blir även effektivare. Därför hittar du den bästa glidet och snabbaste egenskaperna på fasta brädor. Dock har utvecklingen gått snabbt så ny börjliggör teknologin att de uppblåsbara kommit ikap. De bästa uppblåsbara håller nu nästan samma glidprestanda som de bästa fasta.
Men glidförmånan är trots att fortfarande ett plus med de fasta.
 

Uppblåsbara har dock massor med andra plus
A) Dessa kan du resa med som en ryggsäck.
B) Även perfekt för förvaring i bil, båt mm. Tar mycket mindre plats.
C) En bra uppblåsbara SUP är hållbarare än icke uppblåsbar så passar även bra om man vill kunna landstiga på steniga stränder enklare.
Uppblåsbara brädor blir populärare och populärar då tekniken nu möjliggör stenhårda uppblåsbara supar med topp prestanda. Men se upp för svampiga kopior, en uppblåsbar måste vara av påkostad god kvalite och tåla högt lufttryck för att de inte skall upplevas som svampiga och tröga. Så man skall undvika de billigaste modellerna om man vill ha paddlingsprestanda och slitstyrka. Kolla exempelvis in denna video hur preimummärke som Red behandlar sina brädor i test https://vimeo.com/84757199. Många av de billigaste modeller tappar formen och släpper i limningen inte så roligt om man vill kunna använda den ett tag på ett säkert sätt. Bilden till höger visar hur premiummärket starboard bygger upp sin uppblåsbara model med massor med förstärkningar som gör att de blir några av marknadens styvaste och hållbaraste brädor. Vi kan dock erbjuda alla prisklasser.

Här kommer några exempel på olika typer av SUP och länkar till olika modeller i respektive kategori.

 

Race / Touring

För dig som vill tävla eller motionspaddla och vill ha en sup med bästa glid och riktiningsabilitet. Nackdelen är att de är ofta lite smalare = rankare och kräver därmed bättre teknik av paddlaren. Vill du ha bra komprommiss mellan bästa blid men endå bra stabilitet väljer du en Touringmodell
 
Red paddle touring
  

Allround SUP

För dig som vill ha en SUP som är bra på allt. Du kanske vill motionspaddla ibland, paddla på utflykter, surfa lite vågor när du besöker sådana stränder. 
 
red paddle ride
 

Wave

För dig som vill paddla i vågor och kunna svänga enkelt på vågen. De flesta vågsup är icke uppblåsbara för en tunn vass kant ger bättre svängförmåga och det är svårt åstakomma med en upblåsbar. Men Red paddel har hyfsat grepp på sin uppblåsvbara ned latta i rainen RSS.  https://www.surfspot.se/vagsurfing/standuppaddelboard.html?cat=169
 
wave sup
 

Windsup

För dig som vill kunna både paddla och vindsurfa samma bräda. Perfekt allroundprodukt för sommarstugan mm. https://www.surfspot.se/vagsurfing/standuppaddelboard.html?cat=170
 

Windsup uppblåsbar

Samma typ av bräda som ovan men även uppblåsbar.  https://www.surfspot.se/vagsurfing/standuppaddelboard.html?cat=171
 
 

SUP för forspaddling

Om du vill paddla fors så passar uppblåsbara brädor bäst, du skall ha så bred som möjligt, gärna 34" eller mer. Starboard har även en speciell forsmodell som vi tar hem på beställning. Maila info@surfspot.se för mer info om specifika fors SUP:ar.
 
 
 
Det finns en annan aspekt som man även bör ta hänsyn till, nämligen vikt. Allt är relativt. En person som som vill ha en glidarsup och väger 90 kg behöver en större SUP, exempelvis runt 11 fot eller längre. En lättare person runt 60kg klarar sig på en SUP som är runt 1-2 fot kortare. Men här får man åter även ha i åtanke hur man ska använda den. Är det träning eller cruisa runt man ska göra, då kan det i många fall vara positivt att ha en lite längre för att den glider bättre i vattnet.

Vi hoppas att du/ni har blivit klokare och att ni vågar ta steget till att köpa en SUP. För när ni väl har gjort det kommer ni inte ångra er en sekund. Den ger en otrolig frihetskänsla, träning för hela kroppen och en närhet till naturen som är svår att slå. Om ni undrar över något mer, tveka inte att höra av er till oss så ska vi hjälpa er så gott vi kan på info@surfspot.se.

 

Vanliga frågor vid köp av Sup

 

  • Inkluderas paddel och leash?

Vi skriver under respektive vara vad som inkluderas, står inget så inkluderas bräda, fena, pump och väska. På Starboards modeller inkluderas alltid reparationskitt och ofta även leash. På Red Paddles modeller inkluderas även reparationskitt och vattentätt mobilfodral.

  • Vilken storlek skall jag ha på bräda?

Väger du under 60 kg så kan du både ha små brädor som exempelvis 8'10, 9'4 eller 9'8 men även större som 10'6, 10'8 och 11' eller till och med 12'6. Nackdelen med de stora blir att de blir svårare svänga så behöver du manövrera en del rekommenderar vi max 11 fot. Optimalt för medelgod paddlaren är ca 9'8.

Väger du 60-95 kg fungerar alla storlekar mellan 8'10 till 14 fot. De minsta är för dig som är avancerad och vill ha en bräda för snabb manöver, exempelvis på en våg. De medelstora ger bra allroundegenskaper och de längsta som 12'6 och 14 ger bästa glid men svårare svänga runt. Optimalt för medelgod paddlare är 10'6 allroundmodell alt 11-14 för touring (längre paddlingar).

Väger du över 95 kg fungerar alla storlekar mellan 9'6 till 14 fot. 9'6 är för dig som är avancerad och vill ha en bräda för snabb manöver för att surfa på vågor. 10'8 ger bra allroundegenskaper och de längsta som 14 ger bäst glid. Optimalt för medelgod paddlare är 10'8 allroundmodell alt 14 för touring.  

  •  Vad kostar frakten vid köp av Sup?

Vi har gratis frakt på alla uppblåsbara supar inom Sverige. Godset skickas normalt till DHL, servicepoint, dvs du hämtar ut paketet på ett servicepointombud nära din adress, exempelvis en ICA affär. Icke uppblåsbara brädor kostar normalt 995:- till de flesta orter.

  • Vilka är de bästa SUP brädorna?

Största fem största tillverkarna är Red Paddle, Starboard, Bic, Fanatic, Naish. De är också de som lägger mest resurser på utveckling, kvalite och prestanda.

  • Går det att använda en surfbräda som paddleboard? 

Nej, de har normalt för lite flytkraft och är för smala.

 

3 bästa resmålen i Sverige för dig som reser med SUP bräda


1. Upptäck Grebbestad med SUP

Västkustorten Grebbestad ligger i Tanums kommun. Grebbestad har ca 1400 invånare och är en av Bohusläns populäraste badorter. Grebbestads fantastiska vatten upptäcks med fördel från SUP bräda eller kajak. Du kommer kunna njuta av oförglömliga paddelrutter.

Var ska man bo? På Grebbestad camping bor du med promenadavstånd till hav och centrum. Eller varför inte ta med dig tält och tälta.

2. Sightseeing på SUP i Kalmar

Staden ligger på östkusten och har anor från 1000 talet därav mängden historiska minnesmärken. Eftersom staden är uppbyggd på flera öar gör att du allti har vattnet nära. Med dessa förutsättningar kan du sakta glida fram över Kalmars alla vackra kanaler på en SUP bräda.  

Var ska man bo? På Calmar stadshotell bor du på hotell eller pensionat nära hav och centrum.

3. Upplev Grinda från din SUP

I östra kanten av Saxarfjärden med båtavstånd från Stockholms innerstad ligger Grinda. Grinda ett av skärgårdens mest populära utflyktsmål. Runt ön finns massor av fina badställen med klippor eller sandstränder vilket gör det optimalt för att ta sig fram med SUP.

Var ska man bo? Grinda wärdshus. Stugorna har ett fantastiskt läge på ön och du tar dig lätt ner till havet från alla stugorna.