4 misstag när du skall lära dig wingfoila

4 vanliga misstag när man köper sin första wingfoil

Efter vi haft ett antal testdagar, kurser och clinics har vi upptäckt att många nybörjare i sporten har utrustning som gör det väldigt svårt för dem att få en snabb och bekväm utveckling. Svåra prylar innebär att det kan ta 20-50 timmar att lära sig foila istället för 1-10 timmar. Det kräver enorm envishet att lägga många timmar med långsam utveckling och några tröttnar på att kastas av timme ut och timme in pass efter pass utan att uppleva någon kontrollerad foiling.

Men många misstag är ganska snabblösta. Här kommer de 4 vanligaste misstagen och hur du löser dem.


1. Val av bräda
Det är ganska vanligt man köper sin första utrustning online och följer en rekommendationstabell på vikt och brädans storlek i liter.
Exempelvis en nybörjare på 75 kg rekommenderas av en sådan tabell hos en av branshens större tillverkare att köpa en 110-115 liters bräda. Det skulle kunna vara en bra rekommendation med den kan också vara urusel. Det finns 110-115 liters brädor som är nästan omöjliga att lära sig på för en nybörjare.
En 5 fot lång uppblåsbar bräda är oerhört mycket svårare att segla på vattnet än en 6'5 fots hård bräda. Även om båda är 115 liter. En längre bräda med rakare profil med vassare kanter i skrovet går snabbar och rakare i vattnet. Det gör den både enklare hålla höjd och enklare komma upp i foil då farten är avgörande. En rundare form utan några kanter kan kännas väldigt svår hålla riktning med och man tappar höjd och får lägga mycket energi på att komma tillbaka till det ställe man startade istället för att lära sig foila. Lite som att stå på ett runt mynt, den har ingen tydlig för och akter som styr upp riktningen.

En hård 115 liters bräda mycket mer stabil och lättkörd än en 115 liter uppblåsbar. En uppblåsbar bräda har mycket volymen på "fel ställe", uppblåsbara kontruktionen har designbegränsningar som gör att den måste ha en vis basform. Men hård bräda kan designern lägga volymen på mer rätt ställe, så brädan sätter sig bra i vattnet och känns mycket stabilare att stå på. Vill du ha någolunda lika bra stabilitet på en uppblåsbar som en hård måste du oftast öka på 20-40 liter extra i volym.




2. Val av vinge
Många rekommendationer på storlek på vinge är från tillverkare utomlands där det är vanligare med starkare och jämnare vindar. I stora delar av Sverige har vi ojämna vindar, det kan exempelvis blåsa 4-10 m/s i en insjö eller skärgårdsmiljö. När man är nybörjare är det svårt att både lära sig god pumpteknik och kontrollera foilen samtidigt. Det är klar enkalare lära sig segla upp i foil utan att behöva pumpa kraftigt samtidigt. Lösningen är att köpa en kraftfull vinge som kan dra upp dig i foil även i mediokra vindar. Gärna även en kompakt design med kort vingspann så du slipper trilla i av att vingspetsen tar i vattnet ofta. Den vinge som vi tycker är absolut lättast lära sig med är Freewing Go. Den har mest profil av alla vingar vi hittat och dessutom kortast vingspann. Väger man 75 kg kan man köra en Freewing Go 6,5 i vindar mellan 4-11m/s och en 5,5 i vindar mellan 5-12m/s. För att komma upp i foil i det lägre vingspannet behöver du dock öva så är du nybörjare kring 75 kg och vill uppleva foil så räkna med att du behöver ca 8m/s. Denna vingen är kul även för mer erfarna seglare då det korta vingspannen gör den lekfull och manövervänlig, bra när man tränar på manövrar. Men den blir inte lika snabb i toppfarten som lågprofilvingar med längre vingspann. Likväl har vi seglat den uppåt 40 knop på is, så det går segla snabbt med den trots mer profil.




3. Jag kan inte köpa för stora grejjer, då växer jag ur dem
Många oroar sig för att de skall växa ur sitt vingkitt snabbt och köper därför grejjer de tänker sig växa in i istället. Detta är nog den största orsaken till att det tar lång tid lära sig då det blir för svårt med små grejjer. I början behöver nästan alla en stor bräda, stor foil och stor vinge, annars blir det för svårt och man tröttnar.
Det hände även oss när några av oss Surfspottare försökte sig på vingfoil 2021 med små grejjer, tröttnade efter en dags tragglande och tyckte wingfoil var överreklamerat. Men några av oss gjorde en omstart 2022 med stora grejjer och var igång med foilandet på några timmar. Det blev snabbt en favoritsport och nu foilar vi nästan varje vecka och håller även kurser.

För att underlätta för våra kunder att inte göra samma misstag som så många gör så har vi generösa öppet köp och trade in program.

Vi erbjuder
1. Öppet köp även på nya varor som du använt upp till 1 månad, 85% tillbaka. Blir lite som att hyra. Så du inte köper grisen i säcken. Dvs du köper en ny vara och lämnar tillbaka den begagnad.
2. Trade in (inbyte), dvs när du växt ur exempelvis en bräda efter 1-3 säsonger och vill köpa en ny betalar vi extra bra för inbytet. Vi värderar inbytet till 90% av försäljningspriset, dvs det den kan säljas för begagnad. Och vi ger en bra uppgraderingsoffert på nya varan. Resultatet blir att mellanskillnade för att byta in en begagnad mot en ny kommer kännas överkomligt. Vi har ofta begagnade varor på lager dessutom så byter man en begagnad mot en begagnad blir det ännu billigare.


4. Justera vad du köper efter annat än vikt
Som vi nämnt tidigare är det vanligt förekommande att vikten ligger till grund för val av bräda och vinge och även foil. Men när vi kört våra kurser märker vi att andra parametrar påverkar mycket mer än vikten. Det är vana av segling, vana av brädsport, smidighet och balans.
Vana av segling slår allt annat. Ungdommar från seglingsgymnasiet kan ta steget från att inte kunna nått till foilande segling på första dagen. En sådan person på exempelvis 75 kg skulle bli helnöjd med ett förstakitt som bestod av en bräda på 100-115 liter hård bräda (med rätt form) eller 120-140 liter uppblåsbar och en foil på 1400-1800 cm2 och vinge på 5,5 kvm. En 75 kg person som har liten eller ingen seglingsvana och kanske är medelålder och normal vighet och fysik skulle det vara perfekt med en bräda på 115-150 liter hård bräda (viktigt med rätt form om det är 115), 140-160 liter uppblåsbar och en foil på 1800-2200 cm2 och vinge på 6,5 kvm eller möjligen 5,5 kvm.
Dessa bakgrunder tycker vi påverkar mest rangordnat
1. Stor seglingsvana med jolle, vindsurf eller kite 
2. Ung och vig vs äldre och lite stelare
3. Seglingsvana med båt
4. Vana vid andra brädsporter som wake, snowboard, skateboard, vågsurf.

Även om du inte har någon av dessa erfarenheter kommer du kunna lära dig vinga, med rätt prylar går det relativt snabbt och blir roligare.

Vi hjälper gärna till om du har frågor eller funderingar eller vill ha ett bra förslag på wingfoilpaket eller delar av utrustning. Vi kan även byta in grejjer du köpt fel hos oss eller någon annan och vill ha rätt.
Maila info@surfspot.se

Vi eller våra partners hjälper även till med kurser vilket också skyndar på utvecklingskurvan rejält. Läs mer här: https://www.surfspot.se/sv/wingfoilkurs

Omnämnda produkter