Hydrofoilpaket

Sugen på vindsurf-foil? Här kommer lite info om de 2 disciplinerna och vad vi själva tycker är enklast börja med.

Inom vindsurf-foil har det utvecklats 2 stilar

1) Freeride stuk, mer upprätt stil. Funkar på både breda och lite smalare brädor. Foilen har inte superlånga mått, dvs fuselag och mast kan vara korta, ofta är masten 65-85cm och fuselagen 70-85cm. För freeride stuk krävs inget stort segel, vi kör oftast 5,5-6,5 kvm men det går köra upp till ca 8kvm också. Brädan behöver inte vara superbred, vi har kört 70cm som smalaste och det fungerar ok, men bredare blir enklare. Om fuselag och mast är över 80cm bör brädan vara ganska bred, minst 75cm, gärna mer.

2) Race stuk, mer kanttryck. För race stuk kör man bred bräda och ofta foil med lite längre fuselag och mast för mer hävstång, ofta kast kring 90-110cm mast och fuslag över 100cm. För det krävs också bredare brädor, gärna 80-92cm breda med bred tail. Vanliga segelstorlekar för race är 8-10 kvm.

Det går att foila från fart på ca 6 knop oavsätt race eller freeride. Det är inte så att race foilar mycket tidigare än freeride, men de går snabbare på kryssvinklarna, man kan pressa mer höjd och man kan hålla hög fart i brant vinkel.

Vi tycker freeridestuk med segel kring 6,0 är en bra storlek lära sig foil med, det är svårare lära sig med stort segel då det blir lite mer hävstång, nyckeln är att få rätt balans på grejerna och enklare med lätta och små grejer. Men du kan gå upp lite i segel storlek. Är man ny på foil är 8,5 svårt, 7,5 gränsfall men funkar. 6,7 ok och 5-6 lättast.

Utrustning Bräda

Alla foilfenor som har deep tuttle (vilket är vanligast) går igentligen köra med alla deep tuttle vindsurfingbrädor. Brädan har dock sällan förstärkt box så krafterna kan göra att du kan få skador på brädan. 

Brädtillverkarna börjat marknadsföra brädor som "förberedd för foil", det betyder de lagt in extra förstärkningar i boxen. 
De flesta Starboard är sådana brädor, Även AHD, Exocet, Patrik mfl har nu sk "foil ready" brädor.
 
När du skall börja foila skall du som vi nämner ovan gärna välja en bred bräda. Vi har märkt att exempelvis 80cm bred bräda är mycket enklare kontrollera än en 70cm bred. 
 
Det finns även specialbräödor som är gjorda för att fungera extra bra för foil, de har andra rails som ger lägre luftmotstånd och en bottenform som gör att brädan landar mycket mjukare i vattnet. Nästan alla märken har nu sådana brädor.
 
Här hittar du de brädor vi rekommenderar för foil: https://www.surfspot.se/vindsurfing/hydrofoil/hydrofoilboards.html
 
Utrustning Fena
 
Folifenans design och konstruktion är väldigt viktigt för prestandan.
 
Vi har testat en massa foils, det finns massa billiga foils där ute nu, men foil är väldigt känsligt, är vingarna i alu och man går emot nått får man ofta byta dem, är inte passformen bra och nått glappar blir det nästan omöjligt få kontroll. En del foil tjuter så högt att man nästan får ont i öpronen. En del vibrerar ut skruvarna så man måste dra om dem hela tiden. Vi har testat igenom Kernfoil, Manta foil, NP, AFS, Moses, Slingshotm, AHD. Så börjar få rätt gedigen kundskapsbank.
 
De som vi rankar som nummer 1 är Starboard som även är marknadsledare. Grym passform och kvalite, masterna styvare än andra foils vi hittat under 20.000. Sen har Starboard också mest utbyggda modulsystemet. Vill du ändra egenskaperna finns 5 olika fuselags, 8 tailwings, 12 master, 10 frontwings. Det gör det blir billigt och smidigt ändra nått. Inte för att man behöver ändra utan man klarar sig med samma foil i väldigt brett register, men skulle man bli nyfiken på exempelvis en racefoil kan man enkelt bygga om. Eller en vågfoil. Sen vinner Starboard nästan allt på tävlingssidan också. Många race har 8 av topp 10 kört starboard. Flera race förra säsongen där plats 1-5 körde starboard. Även fina reviews på webben, exempelvis bästa kombo enligt denna kille som testat det mesta. https://www.youtube.com/watch?v=9x6RfPtwKNE
 
Vi vill hissa en liten varningsflagga för mindre okända märken. Det är många som försöker göra foil just nu och många som är mjuka och väldigt svåråkta.
 
De flestra stora tillverkare gör foil med alumast eller kolfibermast. Det går göra även styv mast i alu så det behöver inte vara stor nackdel ha masten i alu. Så har foilen en styv alumast är fördelen med alu lägre pris och nackdelen med alu att vikten blir högre och flexen något sämre. 
 
Man kan också göra vingarna i olika material, kolfiber, G-10, komposit eller alu. De aluvingar vi provat hittills har inte varit bra, det verkar vara svårt får bra hydrodynamik då vingen ofta har ganska komplicerad form för att fungera optimalt. Vi förorder kolfibervingar. Eller vill man komma ner i pris G-10 eller komposit. Det verkar även flera tillverkare verkar hålla med om eftersom aluvingar endast används på de billigaste modellerna som ofta fungerar dåligt.  
 
På foilen finns en mast (den som avgör hur högt upp i luften foilen kan köras), en framvinge, en bakvinge och en fuselag (staget mellan framvingen och bakvingen). På vissa foilar man man byta ut vingarna till olika storlek (AFS) och på vissa man man både byta vingar, fuselag och mast för att få fram exempelvis nybörjaregenskaper eller mer tävlingsprestanda (Starboard). Det ingår normalt bara en uppsättning så vill man trimma med andra vingar eller fuselag får man köpa de delarna extra. I början är kort mast att föredra. Sen vill man ha längre för att kunna köra snabbt även i chopp och pressa fart i brantare kryssvinklar. Kort fuselag ger mer manöver och högre toppfart. Lång fuselag ger tidigare tyft, mer lyft och mer stabilitet. Små vingar ger mer mer toppfart och större vingar ger tidigare lyft och brantare kryssvinklar. OBS, långa fuselag och master fungerar endast bra med breda brädor som vi nämner ovan. 
 
 
Teknik
 
I början rekommenderar vi att du kör hallvind eller djup slör, det är klart stabilast och enklast lära sig. Halvvind är svårare då man lätt lyfter för mycket inann man lärt sig och hamnar över ytan. Anväd mindre segel i början, sen kan du öka seglingsytan när du blivit vanare. De foils som man skruvar åt rekommenderar vi att du efterdrar varje gång du skall segla, dvs kolla alla skruvar sitter, glappar något blir det oerhört svårt att åka.
 
Windsurffoil