Neopren reparation & underhåll

Vad är Neopren?

Våtdräkter är oftast gjorda i materialet neopren som är en typ av gummi som är helt vattentätt. Neopren finns i olika tjocklekar beroende på användningsområde. 2-3 mm fungerar t.ex. bra på sommaren, och 5 mm är en tjocklek som är lämplig om användning kommer att ske även på hösten och våren då det är lite kallare i vattnet eller om du fryser mycket. Vi har även torrdräkter och 6 mm våtdräkter som lämpar sig för vinterbruk. Våtdräkter benämns ofta 5/4/3. Då är vissa paneler 5mm medan andra 4 och 3mm. Vill du enklare röra dig och exempelvis gå ner på huk är det bättre med 3mm i knäna än 5mm. Och 3 eller 4mm i armarna ger mer rörlighet och mindre risk för kramp än 5mm.

Finns miljövänlig neopren?

Ingen neopren är 100% miljövänlig men det finns oljebaserad neopren och kalkstensbaserad neopren (limestone). Kalkstensbaserad har betydligt mindre Co2 fotavtryck. Våra dyrare dräkter från exempelvis Xcel och Orca har kalkstensbaserad neopren. Sen är det även bättre för miljön att köpa en kvalitetsdräkt du kan ha i flera år än billig som du behöver byta ut snabbt.

Neopren har ett bra skydd mot UV strålning

Neopren används till att tillverka våtdräkter, men även andra saker som skydd, skor, plagg och väskor mm. Neopren ersätter naturgummi och har exempelvis bättre motståndskraft mot UV strålning.

Kan man vara allergisk mot neopren?

Man kan vara känslig mot neopren, dvs få irriterad hud, materialet innehåller små mängder kemikalier. Det kan skilja sig mellan olika på olika varianter av neopren. Är man känslig kan man ha rashguard och lycrabyxor under våtdräkten vilket ofta hjälper.

Hur sköter jag min våtdräkt på bästa sätt?

Materialet tål mycket stretch och stöttåligt, ger även stötskydd för bäraren. Men det är rivkänsligt, exempelvis vassa naglar. Därför limmar man ofta på ett lager nylon antingen på ena sidan (kallas enkelneopren) eller båda sidorna (kallas dubbelneopren).

Vad ska jag göra om jag fått flikar i neprenet?

Vi får ofta frågan vad man ska göra om man får flikar i neoprenet? Vissa våtdräkter, särskilt simvåtdräkter är gjorda i ett extra mjukt neopren och det är då väldigt vanlig med denna typ av flikar Man får dem av naglar när man tar på och av dräkten. Det enda som hjälper är att byta till en dräkt med ett mycket mindre mjukt neopren och för exempelvis simvåtdräkt usla simegenskaper. Man kan limma flikarna med neoprenlim, brukar bli väldigt bra. Vi använder själva detta Neoprenlim. Lagningarna går som regel aldrig upp. 

 

Neopren