Hur väljer man SUP?Det är en varm sommardag och du paddlar längs med vassen. Du har full sikt över vattnet och ser allt som händer under ytan. Plötsligt hoppar det till i vassen. En gädda! Nej, eller en brax! Eller vad var det egentligen? Du paddlar vidare och redan efter två minuter ser du ett stim med spigg och även två - tre abborrar. Till höger om dig simmar några änder förbi. Du känner hur solen gassar och bränner skönt på ryggen. Det här är bara ett av många scenarion som man kan få uppleva med en SUP.

SUP är en perfekt sommaraktivitet där du kan göra allt från att motionspaddla ute i skärgården, på öppna fjärdar, floder, kanaler, till att surfa vågor. Du kan till och med sätta på ett vindsurfingsegel och segla när det blåser. Det är den ultimata sommarsporten för alla åldrar.

Stand up paddleboard eller SUP som det även kallas, har utvecklats och växt i raketfart de senaste åren. Precis som alla utvecklande sporter blir det snabbt en djungel av prylar. Så - vad ska jag ha?

Innan du bestämmer dig för att köpa en SUP måste du fundera kring hur du ska använda den.

- Vill du ha den i vågor eller kanske strömt vatten? (välj kortare och bredare modell)
- Kör du köra mycket touring, dvs längre sträckor, kanske använda som träningsredskap? (välj längre och smalare modell)
- Vill du kunnan segla med den?


Generellt om SUP

Längre SUP glider snabbare i vattnet och är lättare att lära sig på pga mer volym. Dvs bättre om man använder den till träning eller paddla turer. De längre är också riktningsstabilare så man slipper byta paddelsida så ofta och de glider längre per paddeltag. Kortare SUP har snabbare och mindre svängradie, även smidigare transportera och bättre egenskaper för vågsurf, paddling i stömmande vatten eller på mindre ytor som en badvik. Vill man åka i vågor är båda sorterna lämpade för det, skillnaden är att en längre SUP har en större svängradie och en kortare kan ses som "roligare" eftersom den svänger skarpare.

 

Uppblåsbar eller fast SUP

Ju styvare bräda ju bättre glid genom vattnet och överföringen från paddeln till brädan blir även effektivare. Därför hittar du den bästa glidet och snabbaste egenskaperna på fasta brädor. Dock har utvecklingen gått snabbt så nu möjliggör teknologin att de uppblåsbara kommit ikapp en del. De bästa uppblåsbara håller nu nästan samma glidprestanda som de bästa fasta.
Men glidförmånan är trots allt fortfarande ett plus med de fasta. Även vindfånget är lägre på fasta suppar, så har du sidovind eller motvind är det klart enklare paddla en fast sup.
 
Uppblåsbara har dock andra plus
A) Dessa kan du resa med som en ryggsäck.
B) Även perfekt för förvaring i bil, båt mm. Tar mycket mindre plats.
C) En bra uppblåsbara SUP är hållbarare än icke uppblåsbar så passar även bra om man vill kunna landstiga på steniga stränder enklare.

Uppblåsbara brädor blir populärare och populärar då tekniken nu möjliggör stenhårda uppblåsbara supar med hög prestanda. Men se upp för svampiga kopior, en uppblåsbar måste vara av påkostad god kvalite och tåla högt lufttryck för att de inte skall upplevas som svampiga och tröga. Så man skall undvika de billigaste modellerna om man vill ha paddlingsprestanda och slitstyrka. Kolla exempelvis in denna video hur preimummärke som Red behandlar sina brädor i test https://vimeo.com/84757199. Många av de billigaste modeller tappar formen och släpper i limningen inte så roligt om man vill kunna använda den ett tag på ett säkert sätt. Bilderna nedan belastar vi en premiumsup från Starboard med 90 kg och en budgetsup med 90 kg. Premiummodellen sjunker ner 4cm vid 90 kg belsatning och budgetmodellen sjunker ner 15cm, budgetlodellen är även svpår stå kvar på då den är för mjuk.


Budgetsup med 90 kg belastningPremiumsup Starboard Delux med 90 kg belastning.


Vi kan dock erbjuda nästan alla prisklasser.

Här kommer några exempel på olika typer av SUP och länkar till olika modeller i respektive kategori.

 

Race / Touring-SUP

För dig som vill tävla eller motionspaddla och vill ha en sup med bästa glid och riktiningsabilitet.
Nackdelen är att de är ofta lite smalare = rankare och kräver därmed bättre teknik av paddlaren. Vill du ha bra komprommiss mellan bästa glid men endå bra stabilitet väljer du en TouringmodellAllround-SUP


För dig som vill ha en SUP som är bra på allt.
Du kanske vill motionspaddla ibland, paddla på utflykter, surfa lite vågor när du besöker sådana stränder. 
 


Våg-SUP

wave sup
För dig som vill paddla i vågor och kunna svänga enkelt på vågen.
De flesta vågsup är icke uppblåsbara för en tunn vass kant ger bättre svängförmåga och det är svårt åstakomma med en upblåsbar. Men Red paddel har hyfsat grepp på sin uppblåsvbara ned latta i rainen RSS.  Våg SUP
 
 

Wind-SUP

För dig som vill kunna både paddla och vindsurfa samma bräda.
Perfekt allroundprodukt för sommarstugan mm. 
VindSUP hårda
VindSUP uppblåsbara

Fors-SUP

Om du vill paddla fors så passar uppblåsbara brädor bäst. 
Du skall ha så bred som möjligt, gärna 34" eller mer. Starboard har även en speciell forsmodell som vi tar hem på beställning. Maila info@surfspot.se för mer info om specifika fors SUP:ar.
 
 
Det finns en annan aspekt som man även bör ta hänsyn till, nämligen vikt. Allt är relativt. En person som som vill ha en glidarsup och väger 90 kg behöver en större SUP, exempelvis runt 11 fot eller längre. En lättare person runt 60kg klarar sig på en SUP som är runt 1-2 fot kortare. Men här får man åter även ha i åtanke hur man ska använda den. Är det träning eller cruisa runt man ska göra, då kan det i många fall vara positivt att ha en lite längre för att den glider bättre i vattnet.

Vi hoppas att du/ni har blivit klokare och att ni vågar ta steget till att köpa en SUP. För när ni väl har gjort det kommer ni inte ångra er en sekund. Den ger en otrolig frihetskänsla, träning för hela kroppen och en närhet till naturen som är svår att slå. Om ni undrar över något mer, tveka inte att höra av er till oss så ska vi hjälpa er så gott vi kan på info@surfspot.se.

Här kan du läsa om vad som skiljer en bättre från en sämre uppblåsbar sup.

Här kan du läsa om vad som skiljer en bättre från en sämre fast sup.

Här kan du läsa om hur man väljer paddel.

Här kan du läsa om windsup, dvs brädor som går att kombinera för SUP och Vindsurf.


Omnämnda produkter