Att börja med vindsurfing foil

2017-08-15 23:42

Utrustning Bräda

Alla foilfenor som har deep tuttle (vilket är vanligast) går igentligen köra med alla deep tuttle vindsurfingbrädor. Brädan har dock sällan förstärkt box så krafterna kan göra att du kan få skador på brädan. 

Brädtillverkarna börjat marknadsföra brädor som "förberedd för foil", det betyder de lagt in extra förstärkningar i boxen. 
De flesta Starboard 2018 är sådana brädor, Även AHD SL2 och SL3. Bic säger även att deras brädor skall fungera och de har klart billigare brädor.
 
När du skall börja foila skall du välja en bred bräda. Vi har märkt att exempelvis 80cm bred bräda är mycket enklare kontrollera än en 70cm bred. 
 
Det finns även specialbräödor som är gjorda för att fungera extra bra för foil, de har andra rails som ger lägre luftmotstånd och en bottenform som gör att brädan landar mycket mjukare i vattnet. Ex Starbaord har en sådan bräda, den går faktist utmärkt att köra även som vanlig vindsurfingbräda med vanlig fena.
 
Utrustning Fena
 
Folifenans design och konstrukltion är väldigt viktigt för prestandan. De flestra stora tillverkare gör en så länga i kolfiber. De alufoilar som vi hittills sett har en del barnsjukdommar, exempelvis böjer de sig ofta med tiden så det tillsvidare rekommenderar vi kolfiberfoil. Men väljer man en väldigt kort mast kan man nog våga sig på en alufoil, priset är klart lägre.
 
På foilen finns en mast (den som avgör hur högt upp i luften foilen kan köras), en framvinge, en bakvinge och en fuselag (staget mellan framvingen och bakvingen). På vissa foilar man man byta ut vingarna till olika storlek (AHD) och på vissa man man både byta vingar, fuselag och mast för att få fram exempelvis nybörjaregenskaper eller mer tävlingsprestanda (Starboard). Det ingår normalt bara en uppsättning så vill man trimma med andra vingar eller fuselag får man köpa de delarna extra. I början är kort mast att föredra. Sen vill man ha längre för att kunna köra snabbt även i chopp. Kort fuselag ger mer manöver och högre toppfart. Lång fuselag ger tidigare tyft, mer lyft och mer stabilitet. Små vingar ger mer mer toppfart och större vingar ger tidigare lyft och brantare kryssvinklar.
 
Teknik
 
I början rekommenderar vi att du kör hallvind eller djup slör, det är klart stabilast och enklast lära sig. Halvvind är svårare då man lätt lyfter för mycket inann man lärt sig och hamnar över ytan. Anväd mindre segel i början, sen kan du öka seglingsytan när du blivit vanare. De foils som man skruvar åt rekommenderar vi att du efterdrar varje gång du skall segla, dvs kolla alla skruvar sitter, glappar något blir det oerhört svårt att åka.
 
Foil windsurfing
 
 
 
Publicerad i Nyheter av

Mattias Gunnarsson