Val av mast

2019-03-18 09:12

Vilken mast bör du välja till ditt vindsurfingsegel?

 

Tjocklek

Vanligaste är fortfarande standarddiameter (SDM, 48,5mm innerdiameter i basen). Denna diameter är även samma på 10-20 år gamla riggar. På en rigg bräda är SDM bäst på segel större än 7 kvm, annars är RDM att föredra. För segel upp till 7kvm rekommenderar vi smal diameter (RDM, 33mm innerdiametar i basen). 

 

Mastkurva

Olika segel trivs med olika böjkurvor och styvhet på masten. Brovt sätt kan man dela in böjkurvan i 3 olika klasser FT (flextop), CC (Constant curve), HT (Hard Top). 

Här finns en bra tabell över vilka master som passar vilka segel med hänsyn till böjkurvan. 

 

 

Kolhalt

Kolfiberhalten avgör mastens responsförmåga, dvs hur bra den hjälper seglet att twista. Kolfiberhalten får därför en avgörande betydelse på hur bra seglet fungerar i olika vindregister samt seglets planingsförmåga och lätthanterlighet. Den andra fördelen med kol är att masten blir lättare och därmed ger en lätthanterligare rigg. Nackdelem med hög kolhalt är att masten kan bli känslig mot stötar och slag samt att det är hiskligt dyrt med kolfiber.

Följande lathund brukar användas när man rekommenderar kolhalt.

 

Vill du ha hjälp med vilken mast som passar ditt segel kan du även maila info@surfspot.se, vi har själva testat en hel del kombinationer och kan ofta säga hur det påverkar seglet.

Publicerad i Vindsurfingtips av

Mattias Gunnarsson