Lattor till segel

2018-02-22 16:10

Latta vindsurfingVi får ganska många frågor om lattor till segel. Lattor kan gå av eller behöva bytas. Vi har råmaterial till att fixa trasiga lattor. Såhär går processen till.

1. Tag reda på om det är rodlatta (lång latta som inte är ihålig och utan skarvar) eller kombilatta (rod, övergång, tub, övergång, rod).
Rod 
Oftast är det kombilatta i större segel och rodlatta i mindre. Vanligt också att segel har rodlattor i toppen och i underliket men kombilattor i mitten.
 
2. Är det kombi så skall man inte byta hela utan den delen som är av. Är det exempelvis bakre rodden byter man bara den. Delarna går ta isär. Antingen är de tejpade, limmade eller nitade, om limmade värmer man med hårfön för att få limmet att släppa.
 
3. Man får ofta såga lite då de lattor man köper är fasta längder men den man skall använda är ett exakt mått. Om man exempelvis behöver 65cm rod så sågar man av det från en 1 meters latta.  När man mäter den latta som gått av så skall man räkna med att den går in i övergången också, så ta ur den ur övergången och sen mäta. Lyckas du inte ta isär latta från övergång kan du köpa en ny övergång. Övergångar är väldigt billiga
 
Tjocklek latta.
Skall man inte ha tävlingsprestanda behöver man inte vara petnoga. Vi har svårt känna skillnad på seglet på vattnet även om ersättningslattan har lite andra tjocklekar än orginal. Men bör inte såga för kort och inte ta superstor skillnad i tjocklek/styvhet mot orginal. Vill man kopiera tjocklek och styvhet mot sin orginal kommer här lite mer info om tjocklek i kursivt då det är lite överkurs.
 
Rodlatta är normalt mellan 8-9.5mm i diameter. Sen har den en viss avsmalning som ger olika flex. Ex 8.5mm 4.2/65 betyder 8,5mm diameter där den är som tjockast. Sen 4,2mm tjock i avsmalnande änden och 65mm bred i avsmalnande änden. Ju tjockare ju styvare.
 
Det finns tubar i olika ytterdiameter exempelvis: 10,5mm, 12,75mm, 13mm. Ju tjockar tub ju styvare (stora segel ofta tjockare än mindre segel). De flesta tubar har samma innerdiameter men olika ytterdiameter. Så övergången passar oftast i alla tubar Får man den inte passa perfekt kan man lägga tejp runt lattan eller övergången. Sen har övergången olika stora hål beroende på om det är för 8,5mm eller 9,5mm rodlatta.
  
Bästa är att kapa lattan lite längre än man mätt upp så kan man alltid kapa av lite till om den inte skulle få plats.
 
Det ingår ej exakta sågjobb när man köper lattor.  Behöver man 65mm köper man 1 meter så får han sköta finliret hemma.  Vi kan göra hela jobbet åt er också men tar då betalt för arbetet.
 
Liten video som visar hur man tar ut lattan.

 
Har du frågor eller funderingar så maila oss gärna på info@surfspot.se
 
Publicerad i Vindsurfingtips av

Mattias Gunnarsson