Vilken kitesele skall man välja?

2018-02-07 08:36

En fråga vi ofta får från våra kunder är vilken kitesele man skall välja. Här kommer en kort guide som hjälper dig att välja rätt. Lista ut vilken kategori du passar bäst in i så får du några produkttips nedan. Hör gärna av dig till oss om du behöver mer vägledning på info@surfspot.se.

 

Mest snowkite och inte fokus på freestyle och hopp

Många snowkiteare väljer inte de kraftfullaste selarna utan gärna lättare och tunnare selar. Detta för att man kanske vill kunna göra en fjälltur där man kitear upp och åker skidor ner och då vill man ha en lätt och smidig sele att förvara i ryggsäcken på nervägen. Man kan även välja vindsurfingselar till denna kategori. Populära modeller är

Mystic Aviators. Smart och välbyggd, sitter stabilt och håller ner kroken effektivt, kniv ingår. Länk till produkten.

Mystic Star seat. Lätt sele som igentligen är för vindsurf menpassar riktigt bra för snowkite också då den är så lätt och smidig att vika ihop. Länk till produkten.

 

 

Mest vattenkite och inte fokus på freestyle och hopp

För vattenkite krävs en lite stabiliare sele än för snowkite. Och det är inte lika viktigt att selen är lätt.

Ascan Jack. Mjukare modell som sitter skönt på nästan alla typer av kroppar. Mjuk är fördel som nybörjare men skall du köra hårda långa pass och är mer erfaren rekommenderar vi en styvare sele. Länk till produkten.

Mystic Star. Mycket populär modell som ger bra stöd med 4 punkts fäste. Länk till produkten.

Mystic Warrior. Vår mest sålda sele för vattenkite och den funkar utmärkt för snowkite med. Otroligt bra stöd. Många som provar selar i butiken köper denna efter att ha provat igenom 4-6 modelle. Sitter klippstabilt. Länk till produkten.

Mystic Dutchess. Mycket bra damsele med bra stöd. OBS, man behöver inte ha specifik damsele om man är tjej men damselarna kan passa bättre speciellt om man har mycket former. Länk till produkten.

Mystic Majestic X. Vill man ha bästa möjliga stöd och skydd skall man ha en hardshell. Majestic har en cformad platta i ryggen som ej går att vika ihop, det gör att selen ger maximalt stöd öven när den utsätts för mycket krafter och den viker ej ihop sig och klämmer dig som en vanlig mjukare sele gör. Drömselen tycker vi. Mystic har dessutom lyckas göra den med bra vridmöjlighet så man känner sig inte begränsad i rörligheten. Bästa säkerhet med ryggskydd, barpad och kniv. Länk till produkten.

 

Vatten eller snökite, fokus på freestyle och hopp

Skall man hoppa mycket med selen krävs stabil konstruktion och mycket stöd. 

Mystic Warrior. Vår mest sålda sele för vattenkite och den funkar utmärkt för snowkite med. Otroligt bra stöd. Många som provar selar i butiken köper denna efter att ha provat igenom 4-6 modelle. Sitter klippstabilt.. Länk till produkten

Mystic Legend. Mycket välgjord sele som sitter bra på nästan alla. Superlätt våtvikt då den knappt tar upp vatten. Bra säkerhet i form av välvadderad barpad och kniv. Rejält med stöd. Länk till produkten.

Mystic Diva. Grym damsele med superbra stöd. OBS, man behöver inte ha specifik damsele om man är tjej men damselarna kan passa bättre speciellt om man har mycket former. Länk till rpodukten.

Mystic Majestic X. Vill man ha bästa möjliga stöd och skydd skall man ha en hardshell. Majestic har en cformad platta i ryggen som ej går att vika ihop, det gör att selen ger maximalt stöd öven när den utsätts för mycket krafter och den viker ej ihop sig och klämmer dig som en vanlig mjukare sele gör. Drömselen tycker vi. Mystic har dessutom lyckas göra den med bra vridmöjlighet så man känner sig inte begränsad i rörligheten. Bästa säkerhet med ryggskydd, barpad och kniv. Länk till produkten

 

Vatten, fokus på vågor

Skall man rida vågor är det en klar fördel ha en sele som du kan ställa ut kroken i vinkel mot ena sidan. 

Mystic Warrior V Surf. Sele som har en krok specialanpassad för vågsegling. Kroken kan glida helt ut på sidan så du får bekväm stans på vågen. Länk till produkten.

Mystic Multi Spreader Clickerbar Surf. Man kan köpa en lös krok anpassad för vågsegling och montera på den sele man har, passar de flesta selar. Länk till produkten.

 

Sittsele VS Midjesele

Plus med Sittsele är att den ger lägre tyngpunkt, annorlunda avlastning på ryggen (oftas skönare för folk med ryggproblem), och sen gör benremmarna att den inte åker upp så lätt vilken annars är vanligt på midjesele, speciellt om man är lite oerfaren och har kiten i zenit mycket. Sittsele passar ofta bra för ex nybörjare, folk med onda ryggar, folk som föredrar låg tungdpunkt och mer crusing och speed än hopp.

Plus med midjesele är högre tyngpunkt som ger mer balans och mer kontroll i hopp, vågor och manövrar. Lättare kroka i och ur om man vill tricka och köra unhooked. Svagheterna är samma som sittselens styrkor, dvs kan hamna i harmhålan efter ett tag (obekvämt) och kan påfresta ryggen om man har känslig rygg. Midjesele passar den som vill hoppa, tricka och köra vågor men funkar bra även för den som bara vill cruisa fram och tillbaka och vill ha enklas möjliga i och urkrokning och hantering.

Sen kan tilläggas när det gäller snowkite. Sittselen är ofta lite enklare kombinera med skidkläder. Och skall man köra topturer kan det vara bekvämt med lägre tyngpunkt, dvs ha lyftet från höfterna istället för midjan.

Publicerad i Nyheter Kitesurfingtips av

Mattias Gunnarsson