Hur väljer man SUP?

2018-05-03 08:52

ATT VÄLJA SUP

Det är en varm sommardag och du paddlar längs med vassen. Du har full sikt över vattnet och ser allt som händer under ytan. Plötsligt hoppar det till i vassen. En gädda! Nej, eller en brax! Eller vad var det egentligen? Du paddlar vidare och redan efter två minuter ser du ett stim med spigg och även två - tre abborrar. Till höger om dig simmar några änder förbi. Du känner hur solen gassar och bränner skönt på ryggen. Det här är bara ett av många scenarion som man kan få uppleva med en SUP.

SUP är en perfekt sommaraktivitet där du kan göra allt från att motionspaddla ute i skärgården, på öppna fjärdar, floder, kanaler, till att surfa vågor. Du kan till och med sätta på ett vindsurfingsegel och segla när det blåser. Det är den ultimata sommarsporten för alla åldrar.

Stand up paddleboard eller SUP som det även kallas, har utvecklats och växt i raketfart de senaste åren. Precis som alla utvecklande sporter blir det snabbt en djungel av prylar. Så - vad ska jag ha?

Innan du bestämmer dig för att köpa en SUP måste du fundera kring hur du ska använda den.

- Vill du ha den i vågor eller kanske strömt vatten? (välj kortare och bredare modell)
- Kör du köra mycket touring, dvs längre sträckor, kanske använda som träningsredskap? (välj längre och smalare modell)
- Vill du kunnan segla med den?Generellt om SUP

Längre SUP glider snabbare i vattnet och är lättare att lära sig på pga mer volym. Dvs bättre om man använder den till träning eller paddla turer. De längre är också riktningsstabilare så man slipepr byta paddelsida så ofta och de glier längre per paddeltag. Kortare SUP har snabbare svängradie, därmed smidigare transportera och bättre egenskaper för vågsurf, paddling i stömmande vatten eller på mindre ytor som en badvik. Vill man åka i vågor är båda sorterna lämpade för det, skillnaden är att en längre SUP har en större svängradie och en kortare kan ses som "roligare" eftersom den svänger skarpare.

 

Uppblåsbar eller fast SUP

Ju styvare bräda ju bättre glid genom vattnet och överföringen från paddeln till brädan blir även effektivare. Därför hittar du den bästa glidet och snabbaste egenskaperna på fasta brädor. Dock har utvecklingen gått snabbt så ny börjliggör teknologin att de uppblåsbara kommit ikap. De bästa uppblåsbara håller nu nästan samma glidprestanda som de bästa fasta.
Men glidförmånan är trots att fortfarande ett plus med de fasta.
 

Uppblåsbara har dock massor med andra plus
A) Dessa kan du resa med som en ryggsäck.
B) Även perfekt för förvaring i bil, båt mm. Tar mycket mindre plats.
C) En bra uppblåsbara SUP är hållbarare än icke uppblåsbar så passar även bra om man vill kunna landstiga på steniga stränder enklare.
Uppblåsbara brädor blir populärare och populärar då tekniken nu möjliggör stenhårda uppblåsbara supar med topp prestanda. Men se upp för svampiga kopior, en uppblåsbar måste vara av påkostad god kvalite och tåla högt lufttryck för att de inte skall upplevas som svampiga och tröga. Så man skall undvika de billigaste modellerna om man vill ha paddlingsprestanda och slitstyrka. Kolla exempelvis in denna video hur preimummärke som Red behandlar sina brädor i test https://vimeo.com/84757199. Många av de billigaste modeller tappar formen och släpper i limningen inte så roligt om man vill kunna använda den ett tag på ett säkert sätt. Bilden till höger visar hur premiummärket starboard bygger upp sin uppblåsbara model med massor med förstärkningar som gör att de blir några av marknadens styvaste och hållbaraste brädor. Vi kan dock erbjuda alla prisklasser.

Här kommer några exempel på olika typer av SUP och länkar till olika modeller i respektive kategori.

 

Race / Touring-SUP

För dig som vill tävla eller motionspaddla och vill ha en sup med bästa glid och riktiningsabilitet. Nackdelen är att de är ofta lite smalare = rankare och kräver därmed bättre teknik av paddlaren. Vill du ha bra komprommiss mellan bästa blid men endå bra stabilitet väljer du en Touringmodell
 
Red paddle touring
  

Allround-SUP

För dig som vill ha en SUP som är bra på allt. Du kanske vill motionspaddla ibland, paddla på utflykter, surfa lite vågor när du besöker sådana stränder. 
 
red paddle ride
 

Våg-SUP

För dig som vill paddla i vågor och kunna svänga enkelt på vågen. De flesta vågsup är icke uppblåsbara för en tunn vass kant ger bättre svängförmåga och det är svårt åstakomma med en upblåsbar. Men Red paddel har hyfsat grepp på sin uppblåsvbara ned latta i rainen RSS.  https://www.surfspot.se/vagsurfing/standuppaddelboard.html?cat=169
 
wave sup
 

Wind-SUP

För dig som vill kunna både paddla och vindsurfa samma bräda. Perfekt allroundprodukt för sommarstugan mm. https://www.surfspot.se/vagsurfing/standuppaddelboard.html?cat=170
 

Wind-SUP uppblåsbar

Samma typ av bräda som ovan men även uppblåsbar.  https://www.surfspot.se/vagsurfing/standuppaddelboard.html?cat=171
 
 

Fors-SUP

Om du vill paddla fors så passar uppblåsbara brädor bäst, du skall ha så bred som möjligt, gärna 34" eller mer. Starboard har även en speciell forsmodell som vi tar hem på beställning. Maila info@surfspot.se för mer info om specifika fors SUP:ar.
 
 
 
Det finns en annan aspekt som man även bör ta hänsyn till, nämligen vikt. Allt är relativt. En person som som vill ha en glidarsup och väger 90 kg behöver en större SUP, exempelvis runt 11 fot eller längre. En lättare person runt 60kg klarar sig på en SUP som är runt 1-2 fot kortare. Men här får man åter även ha i åtanke hur man ska använda den. Är det träning eller cruisa runt man ska göra, då kan det i många fall vara positivt att ha en lite längre för att den glider bättre i vattnet.

Vi hoppas att du/ni har blivit klokare och att ni vågar ta steget till att köpa en SUP. För när ni väl har gjort det kommer ni inte ångra er en sekund. Den ger en otrolig frihetskänsla, träning för hela kroppen och en närhet till naturen som är svår att slå. Om ni undrar över något mer, tveka inte att höra av er till oss så ska vi hjälpa er så gott vi kan på info@surfspot.se.

Publicerad i SUP-tips av

Mattias Gunnarsson