Våtdräkt damer

Neopren

Här hos oss på SurfSpot svarar vi gärna på frågor eller funderingar du kan ha vid köp av våtdräkt, neopren eller tillbehör. Maila oss på info@surfspot.se. Vi har även:

  1. PRISGARANTI genom att alltid sänka priset under det pris som en svensk affär har på samma vara. 
  2. 14 DAGARS ÖPPETKÖP så du kan prova hemma i lugn och ro. Det finns även storleksguide under respektive dräkt som stämmer mycket bra. 
  3. FRI FRAKT OCH FRI RETURFRAKT om storleken på våtdräkten inte skulle känns rätt och du vill byta.*

*Gäller köp över 1000:- och frakt inom Sverige.

Vi säljer våtdräkter för simning, windsurfing, surf, kite, triathlon m.m. Vi lagerför våtdräkter för dam, herr, junior och även barn ner till 1 års ålder. Vi  erbjuder korta och långa modeller i olika utföranden. Våra våtdräkter lämpar sig även för t.ex. snorkling, dykning, kitesurfing och vindsurfing.

Våtdräkterna är oftast gjorda i materialet neopren, som finns i olika tjocklekar beroende på användningsområde. 2-3 mm fungerar t.ex. bra på sommaren, och 5 mm är en tjocklek som är lämplig om användning kommer att ske även på hösten och våren då det är lite kallare i vattnet eller om du fryser mycket. Vi har även torrdräkter och 6 mm våtdräkter som lämpar sig för vinterbruk. Våtdräkter benämns ofta 5/4/3. Då är vissa paneler 5mm medan andra 4 och 3mm. Så är det ofta på kitesurfing eller vindsurfingdräkter. Vill du enklare röra dig och exempelvis gå ner på huk är det bättre med 3mm i knäna än 5mm. Och 3 eller 4mm i armarna ger mer rörlighet och mindre risk för kramp än 5mm. 

Skall jag ha våtdräkt eller torrdräkt?

Våtdräkt ger mycket bra simförmåga. Hög säkerhet även i tuffa förhållanden. Ger även ett visst skydd mot slag mm. I sporter där man befinner sig mycket i vattnet som vågsurf etc är dessa därför att föredra. Även i sporter där man sannolikheten är stor för skador på dräkten.

Torrdräkt ger sämre simförmåga men fantastisk flytförmåga. Torrdräkt kräver lite mer skötsel av användaren då muddar etc bör ses över i alla fall 1 gång per säsong. Men det är oerhört bekvämt att vara helt torr efter avslutad aktivitet. I och med att man nu kan köpa torrdräkter som andas (exempelvis Mystic Force och Dry Fashion black preformance för rimliga priser så har torrdräktsförsäljningen exploderat senaste åren. Just att man blev blöt av svett var ett problem på de äldre varianten av torrdräkter. Torrdräkterna har också blivit säkrare och det är svårt få hål i den. Om det går hål så vattenfylls inte dräkten direkt så som en del föreställer sig utan lufttrycket gör att det normalt kommer in väldigt liten mängd vatten i dräkten som kroppen värmer upp. Sen går det i stort sätt aldrig hål på nya moderna 3-lagers torrisar eller neoprentorrdräkter. Samtidigt har våtdräkterna också blivit bättre och man kan i stort sätt vara helt torr även i dessa så det finns inget självklart val att det ena är mycket bättre än det andra.

Vad bestämmer hur bra en våtdräkt fungerar?

På våtdräktens gummilager (neopren) laminerar man på ett lager nylon, polyester eller annat syntetmaterial. Antingen lägger man det bara på insidan (enkelneopren) eller på båda sidorna (dubbelneopren). Dubbelneopren ger en tåligare yta utåt och mer värme under ytan men enkelneopren värmer ofta bättre värme ovan ytan eftersom du har en gummi yta utåt som ej absorberar vatten så man får ingen avdunstningseffekt. Det finns olika nylon och polyester och andra varianter som isolerar olika mycket så det är inte bara tjockleken på våtdräkten som styr värmen utan ochså hur bra material man laminerat på insidan. Dyrare märken är hela tiden med i framkant i utvecklingen med de mest isolerande och flexiga materialen både när det gäller gummit och laminaten. Dyra fina våtdräkter är ofta dubbelneopren för att ge maximal hållbarhet men de har extra snabbtorkande "lining" (laminat på utsidan) för att ge minimal avdunstningsffekt. 

En annan faktor som avgör hur bra en våtdräkt fungerar är konstruktionen. Många paneler ger bättre passform, mindre vattentotation och varmare dräkt i förhållande till tjockleken. Man kan också sammanfoga panelerna olika. Enklast är flatseams, den sömmen är inte tät men den håller ofta bra och är relativt platt och skavfri och billig att sy för maskiner kan göra den helautomatiskt. Finare dräkter har "Blindstitched" söm, det ger än tätare sammanfokning och tråden går aldrig igenom från insidan till utsidan, dvs materialet får inga hål som leder in vatten. Många mellanprismodeller och dyra modeller är sk GBS (glued and blindstitched), det innebär att det är limmade och blindsydda.Det ger låg vattentotation. Lyxmodellerna nöjer sig inte med detta, de har ofta dessutom liquid seal eller tejpade sömmar i tillägg. Dessa konstruktioner är väldigt hållbara och extremt täta. Du kan ha torrt underställ i dem efter 4 timmar i vattnet.

Här räknar vi upp några exempel på vanliga modeller i vårat sortiment i värmerangordning

 

Vattentemp 17-25

Mystic Star shorty, Tjocklek: 3/2mm, Sammanfogning: flatlock seams. Herr. Dam. Junior.

Mystic Star Fullsuit 3/2, Tjocklek: 3/2mm, Sammanfogning: flatlock seams. Herr. Dam. Junior.

 

Vattentemperatur 14-20

Mystic Star Fullsuit 5/4, Dubbeneopren förutom bröst som är enkel (extra värme där ovan ytan). Tjocklek: 5/4mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd). Polar laminering på insidan (extra varm laminat). Herr. Dam. Junior.

 

Vattentemperatur 10-20, beroende på hur köldkänslig man är kan man behöva förstärkningsplagg

Ascan Polar, Enkelneopren= minskad avdunstning, dvs varmare ovan ytan. Tjocklek: 5/4/3, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd). Titanlaminering på insidan (extra värme reflektion). Herr. Dam, Junior.

Mystic Crossfire/Diva 5/3, Dubbeneopren, Tjocklek: 5/4mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd). Polar laminering på insidan (extra varm laminat). M-flex 2.0 neopren, extra flexig. Herr.Dam.

Mystic Majestic 5/3, Dubbeneopren, Tjocklek: 5/4mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd) + tejpade. Polar laminering på insidan (extra varm laminat). M-flex 2.0 neopren, extra flexig. Polygen luktreducering. Meshneoprensköld på ryggen = extra värme. Herr.

 

Vattentemperatur 0-20, beroende på hur köldkänslig man är kan man behöva förstärkningsplagg

Mystic Legend 5/3, Dubbeneopren förutom bröst som är enkel (extra värme där ovan ytan). Tjocklek: 5/3mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd) + tejpade. Polar laminering på insidan (extra varm laminat). M-flex 2.0 neopren, extra flexig. Polygen luktreducering. Meshneoprensköld på ryggen = extra värme, quickdrylaminat insda torkar supersnabbt. Är det riktigt kallt kombinerar vi denna med en tanktop ovanpå våtdräkten. Herr.

Xcel infiniti 6/5/4 hooded, Dubbeneopren förutom bröst som är enkel (extra värme där ovan ytan). Tjocklek: 6/5/4mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd)+pressurebonded seams+tapered seams. Quickdry laminering, Ultra strech neopren för maximal komfort och passform. Herr. Dam.

Xcel drylock 6/5 hooded, Dubbeneopren förutom bröst som är enkel (extra värme där ovan ytan). Tjocklek: 6/5mm, Sammanfogning: GBS (limmad och blindsydd)+pressurebonded seams+tapered seams. Quickdry laminering, Ultra strech neopren för maximal komfort och passform. Drylock extremt bra vattenförslutning i dragkedja, hals, armmuddar och ben. Herr.

våtdräktsguide