Torrdräkt

Tips vid köp av torrdräkt

Har du testat en Torrdräkt? Om inte måste du göra det om du vill ha en lång och bekväm säsong. Med någolunda vettigt underställ fryser man inte och är helt torr efter seglingen/surfet. Överlägset den kallare årstiden.

Torrdräkt

Dessutom andas våra bästa torrdräkter och de är väldigt hållbara. Skrönan att den vattenfylls direkt och man sjunker som en sten om det går hål i den stämmer inte. Vi har dessutom testat köra med 1cm ostängd dragkedja för att kontrollera konsekvenserna och det gick utmärkt fortsätta med 2 timmars sportande utan att frysa. Den lilla mängd vatten som kom in i dräkten sögs upp av fleeceunderstället och värmdes snabbt upp. Trycket gör att dräkten smiter ut på kroppen som ett korvskinn när man ligger i vattnet, det blir ett övertryck i den delen som är ovan ytan, det gör att vattnet har väldigt svårt för att komma in även om exempelvis dragkedjan inte är 100% stängd.

Vi har testdräkt i large i butiken om du vill testa och alla storlekar i lager om du vill prova. Du kan till och med få Dry Fashions dräkt skräddarsydd för en slant extra. 

 

Några tips

Vilken typ av modell skall man välja?

Det beror på vad du skall använda den till mest.
 
Vindsurfing/Kitesurfing
Om du skall vindsurfa eller kitea är det en fördel med en dräkt som andas. Kolla in Mystic Force eller Dry Fashion Black preformance och som är smidiga dräkter som andas med 3 lagers membran. Om du vill ha maximal robusthet och slippa underställ är neoprenvarianterna bra. Exemeplvis ION Fuse eller Mystic Vulcanic. Mycket robusta och bra dräkter med viss stretch i, dock andas inte dessa dräkter så du kan bli lite fuktig av svett beroende på vad du har under. Här hottar du lämpliga dräkter för vindsurfing och kitesurfing: http://www.surfspot.se/vatdrakter/torrdrakt/torrdraktkitevindsurf.html
 
Segling
Om du skall segla jole eller större båt så är du troligen 99% ovan vattnet och vill kunna ha vanliga seglarskor på dig. Då kan du välja en extra lätt och skön dräkt med neoprenmudd i halsen och gärna latex eller nylonstrumpor som passar bra i skor. Våra tips är Magic Marine Regatta eller Dry Fashion Profi Sailing Regatta. Du hittar lämpliga torrdräker för segling här: http://www.surfspot.se/vatdrakter/torrdrakt/torrdraktsegling.html
 
Paddling
För paddling krävs bra komfort och bra ventilation, dvs dräkten måste ha riktigt bra andingsförmåga. Den skall gärna vara lätt och mjuk i tyget så den inte stör när man rör armar och axlar. Vi rekommenderar Starboard All Star eller Dry Fashion Sup Performance. Du hittar våra dräkter lämpliga för paddling här: http://www.surfspot.se/vatdrakter/torrdrakt/torrdraktpaddling.html 
 

Vilken storlek skall man välja?

Det finns en storleksguide för respektive märke och den stämmer väldigt bra. Dry fashion är dock något vidare och Mystic något långsmalare. Starboard är något små i storlekarna både på bredd och längd. Dry fashion kan man även få skräddarsydd om om ens mått ligger långt ifrån storlekstabellens. Tillverkaren har räknat in att man har ett underställ under så det behöver du inte ta hänsyn till.

 

Vad skall man ha under?

Vill man göra det enkelt för sig så köper man en fleece overall, den funkar perfekt under torrdräkten och värmer tillräckligt utan ytterliggare lager ner till 5-10 grader. vill man köra kallare kan man komplettera med extra lager. Vi kör själva icebreaker merinoull underställ, fungerar kanon. Grundregeln att man kör ungefär samma underställ som man har när man åker skidor. Närmst kroppen något som andas bra sen typ ull eller fleece för värmeförstärkning. Undvik bomull eftersom när du svettas blir du fuktig och bomull värmer dåligt när det är fuktigt. 

 

Att tänka på 

Man bör släppa ut luften i dräkten i halsen när man går i vattnet första gången, annas blir den som en ballong när man trillar i och man simmar inte lika bra.

 

Underhåll 

Muddarna är i latex som är ett naturmaterial. Dessa skall man vara lite extra rädd om. Tryck inte bara igenom armar och fötter utan trä på dig dräkten. Efter några år så har muddarna åldrats och måste bytas. Det kan ta 2 år eller 8 år beroende å hur man vårdar dem och kvaliten på mudden. Dräkten skall förvaras svalt och mörkt. Vi har även reservmuddar att köpa som är enkla limma dig själv. Vill du ha hjälp har vi kontakt med verkstad för sådant. Dragkedjan är från T-zip i de flesta av våra modeller och en av marknades absolut bästa torrdräktsdragkedjor. Man bör fetta in änden av dragkedjan, normalt ingår en tub fett men annars säljer vi även detta.

 

Torrdräktsguide